Babavárás szex nélkül? Ugyan! című cikkünkben csokorba szedtük azokat a pozitúrákat, amelyek a legkellemesebbek akkor, ha az ember lánya már óriásira nőtt. Hogy miért tettük mindezt? Nos, azért, mert, mint ismeretes, terhesen sincs okod a félelemre – a várandósság alatti szexuális élet nem csupán biztonságos, de azt is megtapasztalhatod, hogy áldott állapotban a libidód magasabban szárnyal, mint valaha.

A terhesség alatti szexhez nem kell más, mint józan ész, rugalmasság, jó humorérzék, és esetenként néhány párna, vagyis ha minden oké, akkor nem kell lemondanotok a szeretkezésről az alatt a bizonyos kilenc hónap alatt sem. Örökérvényű az az állítás, miszerint a terhesség nem betegség, és ha nincs semmilyen komplikáció, orvosilag nincs érv az önmegtartóztatásra.

Forrás: Thinkstock

Rengeteg filmnek és könyvnek adott már témát a várandósság alatti szexualitás olykor vicces, máskor pedig sokkoló oldala. Jane Green A nők városa című művében például a főszereplők egyenesen a halálhoz hasonlítják a szeretkezést. "Én nemcsak hogy szexelni nem akarok, de pillanatnyilag még azt a nyavalyás szagát sem bírom" - dünnyögi az egyik lány, aki minden alkalommal felébred, amikor a párja felé fordul, mert azonnal ki tudná dobni a taccsot az apuka éjszakai leheletétől. Ilyenkor általában megpiszkálja, hogy az újból elfordítsa a fejét, lehetőleg úgy, hogy ne ébredjen fel.

"És ha felébred?" - erősködik a barátnő, amire igencsak meglepő válasz érkezik a kismamától: "Akkor üvöltözni kezd, én meg elbőgöm magam. Ebben a pillanatban a szex rosszabb volna számomra a halálnál. Ez biztosan valami hormonális dolog. Chris teljesen bezsongott, mert a legtöbb ismerős csaj úgy rákapcsolt, akár a nyulak, de a kivétel erősíti a szabályt... én vagyok az egyetlen szerencsétlen, akit kikapcsoltak."

Ebből is látszik, hogy anyukája és terhessége válogatja, kinek, mikor és hogyan lesz kedve egy kis gyengédséghez, és ki milyen elképesztő tüneteket produkál, amikor az intimitásra terelődik a szó.

!
Persze a méh és a hüvely nincsenek messze egymástól, de a magzatot védi a magzatvíz, a méh izmai, és a méhnyakot is elzárja a nyákdugó - éppen a biztonság miatt. Ennek ellenére előfordulhatnak a terhesség során olyan problémák, melyek miatt egy időre jobb felfüggeszteni a szeretkezést. Ezeket korábban, trimeszterekre lebontva itt szedtük össze.

Ezerszer leírtuk már, hogy a terhesség során a nő testileg és lelkileg is jelentős változásokon esik át. Így persze érthető, hogy a jól megszokott vagy épp a "babagyártásra" specializálódott szerelmi élet is megváltozik. A hormonális változások miatt rendszerint a kezdeti rosszullétek és émelygés megszűnésével a hölgyek szexuális vágya megnő.

Sok kismama érzi, hogy a szexuális élete jobb, mint korábban bármikor.

Ennek az az oka, hogy a megváltozott hormonháztartás érzékenyebbé tesz, fokozza a nemi vágyat, erőteljesebbé válik a szexuális kielégülés akarása. Másik oka az altesti vérbőség, de a hormonális változások miatt a várandós nő intenzívebben kívánhatja a testi együttlétet, és előfordul, hogy sokkal erőteljesebb gyönyört is képes átélni. Általában az orgazmus után az oldódási fázisa is hosszabb ideig tart, néha nem is teljes - ez derül ki korábbi cikkünkből, ahol arra is felhívtuk a figyelmet, hogy sajnos vannak olyan kismamák is, akikben gátlások alakulnak ki megváltozott alakjuk miatt, mert nem érzik elég kívánatosnak és nőiesnek magukat.

Forrás: Thinkstock

Épp ezért nem tudnak kellően ellazulni, ez pedig gátolja őket az orgazmus átélésében. Ez esetben is fontos a testi közelség, melegség, ilyenkor partnerünktől még nagyobb megértést igénylünk.

A bálnaformám miatt nem szexel velem?
A terhesség hetedik hónapjában járó olvasónk, Melinda attól fél, hogy a férje azért nem szexel vele, mert az alkata nagyon megváltozott a várandósság hónapjai alatt. Az is foglalkoztatja, hogy a szülés után rosszabb lesz-e a helyzet. Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológus szakértője azonban megnyugtatta, hogy ha mindent sikerül tisztázni, nem lehet probléma. Levelét itt érheted el.

Dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos úgy véli, hogy ha elérkezett a szülés ideje, egy jól sikerült aktus segíthet a szülés beindításában, illetve a méhszájérlelésben is. De azért óva int: "sajnos előfordul, hogy a terhesség kilenc hónapja alatt teljesen tartózkodni kell a nemi élettől. A szakorvos általában bármilyen ok miatt veszélyeztetett terhesség esetén ezt tanácsolja. Rendellenes helyen, úgynevezett elöl fekvő lepény esetén sem szabad szexelni, mert ilyenkor már az apró méhösszehúzódások is vérzéshez vezethetnek. Ez utóbbi tünet egyébként is általános ellenjavallata a szeretkezésnek éppúgy, mint bármilyen hüvelyi fertőzés vagy a férfipartner nemi úton átvihető betegsége."

A szakértő szerint az úgynevezett fenyegető vetélés, illetve fenyegető koraszülés esetén sem szabad szerelmeskedni, ebben az esetben kisebb ingerek is kiválthatják e nem kívánt eseményeket.
Ugyancsak vissza kell fogni magunkat, ha elfolyt a magzatvíz, de a szülés még nem indult be. Ilyenkor nagy lehet a felszálló fertőzések veszélye - célszerű azonnal a kezelőorvoshoz fordulni, ha ez történik.

Optimális, békés terhesség esetén azonban bátran szeressük egymást, mert az viszont biztos, hogy a gyermekágy hat hetében nem jut sem energia, sem lehetőség a nemi élet gyakorlására.

Legjobb a mamának, legjobb a babának: mit szabad és mit nem terhesség alatt?

Kismamaként rengeteg olyan dologgal találjuk szembe magunkat, amivel kapcsolatban nem tudjuk, mi a jó döntés. Mást mond az orvos, a könyvek, a fórumok, mást az anyós, az apuka, és megint mást a szintén várandós anyák. És persze mást a saját testünk. Számos tévhit él például a várandósság alatti sportolásról, a hajfestésről, a megfelelő étkezésről, a koffein- és alkoholfogyasztásról. Ezeket próbáltuk itt helyre tenni.