Fogyni akarsz? Legyél vegán!

Forrás: Thinkstock -
diéta fogyás vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos népszerű fogyókúrás módszert javasolnak manapság, de a legújabb kutatás azt mutatja, hogy a kilók leadásának leghatékonyabb módja az, ha teljesen mellőzzük az állati eredetű élelmiszereket, és vegán étrendet követünk.

A kutatás kimutatta, hogy a vegetáriánus, különösen a vegán étrendet követők jobb eredményeket érnek el a fogyásban, mint az egyéb fogyókúrás programokat követők. Azok, akik minden húst és tejterméket kizártak étrendjükből, több mint 2,5 kilogrammot fogytak, többet, mint a nem vegetáriánus étrenden élő fogyókúrázók.

Forrás: Thinkstock

Stőhr Gréta vegán szakácsnő

,,A vegán szó nem egy diétát jelent, hanem egy életmódot, amely nemcsak testünket, de a lelkünket, gondolatainkat és az állatvilághoz, környezetünkhöz, természethez való viszonyunkat is pozitívan befolyásolja. A tiszta ételeken keresztül idővel elérhetjük a tiszta tudatot és az ideális testsúlyt is, ezáltal testünk, lelkünk és szellemünk harmóniába kerülhet.

Fontos azonban, hogy a vegán életmódot körültekintően, testünkre odafigyelve, minél változatosabb táplálékokkal kiegészítve végezzük. Fogyasszunk minél több nyers, illetve feldolgozatlan, a természetből közvetlenül az asztalunkra kerülő, lehetőleg organikus élelmiszert, rendszeresen tornázzunk, és tartózkodjunk friss levegőn."

A tajvani E-Da Kórház munkatársai 12 különböző fogyókúrával kapcsolatos kísérlet eredményeinek elemzésével jutottak erre a következtetésre. 1151 fogyókúrázót vizsgáltak, akik 9-74 hétig követtek valamilyen meghatározott étrendet. Ez volt az első olyan kutatás, amely különböző olyan önálló projektek eredményeit kombinálta, amelyek a vegetáriánus étrend eredményeit vetette össze más diétákkal. Ez utóbbiak közé tartozott az Amerikai Diabétesz Társaság által is ajánlott Atkins-diéta és más népszerű diéták is. Összességében a vegetáriánus étrendre utalt alanyok jelentősen többet, körülbelül 2 kilogrammot fogytak, mint azok, akik húst és más állati eredetű élelmiszereket is fogyasztottak. A legtöbbet, körülbelül 2,5 kilogrammot azonban a vegán étrenden élők adták le, akik még vegetáriánus társaiknál is jobb eredményt értek el. Még a tejterméket és tojást fogyasztó vegetáriánusok is 1,4 kilogrammot fogytak, többet, mint a nem vegetáriánus étrendet követők.

A vegetáriánus diéták kedvező eredményeiben a nagy mennyiségű teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs és zöldség fogyasztása játszhat nagy szerepet. A teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek általában alacsonyabb glikémiás indexszel (GI) rendelkeznek, ezért nem váltják ki a vércukorszint hirtelen megugrásait. A gyümölcsök sok rostot, antioxidánst, ásványi anyagot és olyan védő hatású vegyületet tartalmaznak, amelyek természetesen fordulnak elő a növényekben. A teljes kiőrlésű gabonafélék oldódó rostokat tartalmaznak, amelyek következtében a táplálék lassabban távozik a gyomorból, elősegítve ezzel a megfelelő emésztést. Ennek köszönhetően ráadásul elegendő tápanyag szívódhat fel, miközben a táplálék áthalad a bélrendszeren.
Így kerekedhetsz ki nyáron pillanatok alatt - ételek és italok, amik titokban hizlalnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150713-nyari-etelek-es-italok-amik-titokban-hizlalnak.htmlMég nyáron is próbálsz odafigyelni a súlyodra, ám valamiért nem mozdul a mérleg nyelve, vagy ha igen, akkor csakis felfelé...? Biztosan jó ételeket választasz? Jó, ha tudod, van néhány, különösen nyáron kedvelt finomság, amiről talán azt hiszed, beleférnek, titokban azonban jóval több kalóriát tartalmaznak, mint gondolnád!Ez Zsír!Thinkstock"A férfiak egoharcot vívnak a súlyzókkal" - Schönekker László testépítőt faggattuk a tökéletes férfitestrőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150713-schonekker-laszlo-testepito-fitneszes-edzes-es-eletmodtippjei.htmlSchönekker László 12 éve ismerkedett meg a súlyzók világával, és ez a szerelem azóta is tart. A közel két méter magas, 27 éves férfi testét elnézve egészen biztos, hogy ő tényleg tudja, hogyan is kell formálni, építeni az izmokat. Edzésről, életmódról és tipikus hibákról faggattuk a magyar bajnokot. Ez Zsír!OrigoRafael Nadal popsijára csak úgy cuppan a búvárruhahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150712-rafael-nadal-teniszezo-ibizan-nyaralt.htmlA szexi teniszező Ibizán heveri ki a wimbledoni teniszmeccsek fáradalmait. Jól is teszi!Ez Zsír!--Az antigravitációs izmok edzése - Ha sokáig akarsz járni, maradj talpon!http://www.life.hu/ez-zsir/20150702-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-antigravitacios-izmok-edzese.htmlTudtad, hogy a felnőtt lakosság 80%-ának legalább egyszer volt már élete során gerincfájdalma? Ha nincs rengeteg időd a gerinced karbantartására, akkor válaszd inkább a leggyorsabb módszert: gyakorolj állva vagy ülve, a kevésbé hatékony fekvőgyakorlatok helyett, hiszen az egészséges gerinc a jó életminőségben eltöltött hosszú élet egyik garanciája!Ez Zsír!ThinkstockKipróbáltuk: SUP-jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150629-kiprobaltuk-sup-joga-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe! Mostantól Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere mutat be hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – a héten a SUP-jóga kerül terítékre.Ez Zsír!--Nehéz, de nagyon hasznos gyakorlat: félhold tartás a gerinc egészségéérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150625-jogaiskola-a-jogaklikkel-nehez-de-nagyon-hasznos-gyakorlat-felhold-tartas-a-gerinc-egeszsegeert.htmlA félhold az egyik legnehezebb ászana a jógában, de ettől még nem szabad, hogy visszariadj tőle; a hétköznapi életben hihetetlenül hasznos gyakorlat. Online jógaiskolánk Kedvenc jógapózom sorozatában most a félhold tartásról (ardha csandrászana) tanulhatsz, amely sokrétűen edzi és fejleszti a testet. Aki már végezte, tudja, hogy az egyensúlyozás mellett nem kis erő szükséges a megtartásához. Ha pedig a gerinc szempontjából vizsgáljuk, akkor ez egy tökéletes gyakorlat!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.