nyaralás gyerekkel gyerekbarát szállodák család biztonságos nyaralás utazás gyerekkel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy korábbi cikkünkben azt már kiveséztük, hogy mi mindenre kell felkészülniük a szülőknek, ha aprócska, pár hónapos babájukkal vágnak neki a nyaralásnak. Most pedig jöjjenek a nagyobbacska gyerkőcök és a família többi tagja is: lássuk, milyen a tökéletes családi nyaralás!

A gyerekes családoknak számos kihívást tartogathat egy bazi nagy közös nyaralás lebonyolítása: a csomagolás és az utazás megszervezése csak a kezdet, arról is érdemes jó előre gondoskodni, hogy a kiválasztott úti cél a család minden tagjának megfelelő kikapcsolódást tudjon nyújtani. Hiszen amíg a szülők pihenésre és relaxálásra vágynak, a gyerekek játékos szórakoztatását is meg kell oldani. A küldetés egyáltalán nem lehetetlen, néhány dologra azonban érdemes odafigyelni.

Forrás: Thinkstock

Gyerekbarát szállás

Ha kisebb gyerek is van a családban, és nem akarjátok a nyaralásra magatokkal vinni a fél háztartást, akkor érdemes olyan bababarát szállások között keresgélni, ahol felkészültek a gyerkőcök fogadására, és fel vannak szerelve néhány hasznos és szükséges babaholmival (pl. etetőszék, megfelelő ágy, esetleg játszóház). Egy gyerekbarát szállás természetesen más szempontból is ideális lehet: ezeken a helyeken általában rugalmasabb a személyzet, és a többi vendég is elnézőbb a zajongó, rosszalkodó gyerkőcökkel szemben.

Szórakozás vs. pihenés

A nyaralás minden percét előre nem kell megtervezni - mivel gyerekkel vagytok, amúgy is muszáj rugalmasnak lenni -, de azért az üdülés főbb programjait és a lehetőségeiteket érdemes közösen átbeszélni. Bizony: közösen! Engedjétek, hogy a gyerekek is bekapcsolódjanak a tervezésbe, mondják el ők is, mit szeretnének - ez persze nem azt jelenti, hogy minden irreális kívánságukat teljesíteni is kell. Vázoljatok fel nekik többféle lehetőséget, amiből válasszák ki a nekik leginkább tetszőt. Óriási előnyt jelenthet, ha olyan szállodában szálltok meg, ahol vannak külön gyerekeknek szóló programok: így könnyedén lefoglalhatjátok gyerkőcötöket pár órácskára, és nektek is lesz időtök egy kis múzeumozásra, napozásra vagy egyszerűen csak relaxálásra.

Jó, ha vannak gyerekprogramok Forrás: Thinkstock

Csomagolás - legyél úrrá a káoszon

Egy jó tanács: ne most akard önellátásra nevelni a gyerkőcöket. A legcélravezetőbb, ha a csomagolást egyvalaki csinálja. Hogy miért? Így pontosan átlátható lesz, hogy melyik bőröndbe mi került. Érdemes listát is írni arról, mire lesz feltétlenül szükség, a felesleges dolgokat pedig igyekezzetek megspórolni. Gondoljatok az esős napokra is! Néhány társasjáték, ceruza és papír, kártya vagy könyv jó szolgálatot tehet.

Földön, vízen, levegőben

Ha hosszabb útra indultok, akkor az utazás lehet a nyaralás egyik legkritikusabb része. Amennyiben autóval vágtok neki: hányinger elleni gyógyszerekkel és hányós zacskóval felkészülni! Egy hányingerrel küzdő, nyűgös kisgyerek nem túl jó társaság, előzd hát meg a bajt! Mindenképpen vigyetek magatokkal megfelelő mennyiségű folyadékot is, plusz egy kis rágcsát és némi játékot, ami lefoglalja a kicsiket a hosszú út alatt. Amennyiben repülővel vágtok neki: megnyugodhatsz, szinte kizárt, hogy egy 4-5-6 éves lurkó hiszti nélkül, teljes nyugalomban vészeljen át egy 2-3-4 órás repülőutat. Mégis érdemes némi óvintézkedést beiktatni annak érdekében, hogy néhány kellemetlen szituációt megelőzzetek: nem győzzük hangsúlyozni, hogy egy érdekes mesekönyv vagy a kedvenc játék mennyire hasznos lehet az ilyen helyzetekben, de az sem rossz ötlet, ha a repülőn megpróbáltok más gyerekes családok közelében helyet foglalni. Hátha a hasonló korú gyerkőcök az út alatt lefoglalják egymást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.