Megszállottan edzel? Rettegsz a hízástól? Vigyázz, mert rossz úton jársz!

blogger fitnesz Celia Learmonth egészséges életmód mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fitt, energikus test, jó közérzet – sok más mellett ezek is a rendszeres testmozgás következményei. Ám, ahogy mindenben, az edzésben és az életmódban is fontos a mértékletesség. Celia Learmonthnak, Anglia egyik legnépszerűbb fitneszbloggerének több tízezer követője van az Instagramon, ám nemrégiben bevallotta, étkezési rendellenességgel küzd, és egy klinikán próbál segítséget kapni problémájára. Az ő történetéből tényleg érdemes tanulni. 
Celia Learmonth, Anglia egyik legnépszerűbb fitneszbloggere Forrás: Instagram/londonfitnessguide

A profik is hibáznak

Celia internetes oldala, a London Fitness Guide számos tanácsot ad a fogyni vágyóknak azzal kapcsolatban, hogy mit egyenek, mennyit mozogjanak, és hogyan éljenek minél egészségesebb életet. Ám úgy tűnik, magának a bloggernek nem sikerült mindezt megvalósítania.

Kiderült, hogy a túlzásba vitt testmozgás miatt Celiának egy ideje már a menstruációja is megszűnt, és ha nem kap időben segítséget, akár visszafordíthatatlanul tönkre is teheti magát.

Amint arra dr. Ian Drever pszichiáter felhívta a figyelmet, a testmozgás és az egészséges étkezés, amelyek alapvetően nagyon fontos és követendő dolgok, könnyen átcsaphatnak túlzásba, amikor már veszélyessé válnak. A háttérben többnyire az áll, hogy az illető nem tudja elfogadni és szeretni önmagát, ezért túlzott önkontrollt alakít ki, miközben folyton attól retteg, hogy a lefogyott kilóit visszaszedi.

Celia megszállottan edz Forrás: Instagram/londonfitnessguide

A sok sport ugyanolyan káros, mint a mozgásszegény életmód?

Nagy Amarilla gerinctréner, aerobikedző, a Life.hu szakértője korábban a következőket vallotta a túlzásba vitt edzésről: „Úgy gondolom, ebben a kérdésben meg kell szabni a határt: ki az, aki az edzést hobbiból csinálja, és csak a testsúly optimális szinten tartása és a jó lelkiállapot miatt sportol. Más lapra tartoznak azok, akik versenyszerűen sportolnak, náluk ugyanis, ami követelmény, az átlépi egy hétköznapi ember komfortzónáját. Ha valaki egy héten mondjuk 4x1 órát fut, attól még nem lesz baja, ha figyel a teste jelzéseire, ügyel a jelekre, az izomfájdalomra, nem folytat struccpolitikát, és nem terheli túl a szervezetét. Érdemes különösen nagy hangsúlyt fektetni a nyújtásra, a regeneráló készítményekre, masszázsokra.”

Életmódváltás, megszállottan

Celia gyerekként túlsúlyos volt, felnőttkorában pedig először vékony, később minél erősebb szeretett volna lenni, ezért kezdett el megszállottan edzeni.

Amíg csak fogyni akart, folyton éhezett, amikor már erősödni szeretett volna, megállás nélkül az edzőteremben volt, és természetesen egyik sem tett jó a szervezetének.

Eltartott egy ideig, mire maga előtt is beismerte, hogy baj van, és segítséget kell kérnie.

Celiát több tízezren követik az Instagramon Forrás: Instagram/londonfitnessguide

Te mit teszel meg az egészséges életmódért?

Egészséges életmód mindenekfelett? Képtelen vagy jóízűen megenni egy nem mentes sütit, és el sem tudod képzelni, hogy a sarki kifőzdében ebédelj meg? Inkább nem eszel egy napig, ha nem volt időd magadnak elkészíteni a másnapi ennivalót? Az orthorexia komolyabb gondokat okozhat, mint gondolnád!

Figyelj a jelekre!

A menstruáció abbamaradása, vagyis az amenorrhea akkor fordul elő, ha valaki rendszertelenül étkezik, és túl keményen edz. Ilyenkor az ember reproduktív rendszere lényegében leáll. Hogy ne essünk hasonló csapdába, jó tudni, mi számít túl sok edzésnek. Napi háromszor fél óra mozgás a minimum, ha valaki változást akart elérni, napi egy óra már elegendő.

Aki azonban mindennap akár többször is edz anélkül, hogy egy speciális versenyre készülne éppen, ráadásul az edzést minden más elé helyezi, lemondja miatta a barátaival, családtagjaival való találkozást, az már biztos, hogy rossz úton jár.

Intő jel lehet az is, ha valaki ideges lesz, ha kimarad egy edzés, azonnal aggódni kezd, nem fog-e hízni, irreálisan látja a saját testét, illetve gyakran betegszik meg, illetve sérül le edzés közben. A végső figyelmeztető jel pedig az, ha egy nőnél elmarad a havi ciklus. Ekkor már biztos, hogy orvosi segítségre van szükség.

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, hogy ők hogyan tartják magukat formában? Szombat délután 16.00-kor minden kiderül – nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön Sarka Katával!

Az életerő irányítása - eláruljuk a jógások titkát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150819-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-eletero-iranyitasa-elaruljuk-a-jogasok-titkat.htmlSok jógázó a pránajáma gyakorlását eleinte légzőgyakorlatnak gondolja, pedig a prána sokkal több, mint lélegzet: életerő! A légzés irányításával viszont megtanulhatod az életerődet is irányítani – megmutatjuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockRemek formában van Nika - elárulta, mit tesz értehttp://www.life.hu/ez-zsir/20150818-nika-enekesno-a-voice-sztarja-igy-fogyott-le-figyelt-az-eletmodjara-is.htmlA csinos énekesnő évek nagyon odafigyel a külsejére; sportol, és ügyel az életmódjára. Az eredmény magáért beszél!Ez Zsír!OrigoVedd fel újra a fonalat! Tuti gyakorlatok a koncentráció javításárahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150817-jogaiskola-a-jogaklikkel-egy-gyakorlat-a-koncentracio-javitasara.htmlNyaralásból kipihenten visszatérve hirtelen nyomasztóan sok feladatunk gyűlhet össze - iskolakezdés, új projektek, lakásátalakítás... Jó lenne most koncentrálni, és hamar túllenni a kötelező tennivalókon, nyugodtan visszarázódni a hétköznapokba anélkül, hogy a sok feladat miatt stresszelnénk frissen kipihent önmagunkat. A jóga ebben is segít!Ez Zsír!ThinkstockTérdfájás ellen jöhet a sport - kezdj neki még ma!http://www.life.hu/ez-zsir/20150813-terdfajas-ellen-a-sport-kell-nagy-amarilla-edzo-is-elmondja-a-velemenyet.htmlA térdfájás az egyik leggyakoribb probléma; az 50 felettiek egynegyede küzd vele, de egyre több fiatalt is érint. Utánajártunk, miért is alakul ki, és mit tehetünk ellene. Ez Zsír!ThinkstockA te lurkód is túlsúlyos? Ezek az ételek kerüljenek tiltólistára! http://www.life.hu/ez-zsir/20150811-tulsulyos-gyerekek-mit-lehet-tenni-milyen-etelt-ne-egyenek.htmlSokszor még magunknak sem könnyű összeállítani a megfelelő étrendet, de talán még nehezebb helyzetbe kerülünk, ha a gyerekek menüjét álmodjuk meg. Dietetikust kérdeztünk arról, mik azok, amiket érdemes figyelembe venni az ételek és italok kiválasztásánál. Ez Zsír!ThinkstockÁlomalakra vágysz? Lesd el Miranda Kerr életmódtippjeit!http://www.life.hu/ez-zsir/20150810-miranda-kerr-szupermodell-eletmodja-edzesterve-lesd-el-a-tippjeit.htmlKerek popsi, darázsderék, csodálatos bőr, tónusos izmok - Miranda Kerr egészen biztosan megnyerte a genetikai lottóötöst, de azért tesz a külsejéért, nem is keveset. Tanulj tőle te is!Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.