Lehet fogyni pihenés közben?

Forrás: Thinkstock -
diéta fogyás kutatás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A "fogyáshoz vezető zsírégetés alvás vagy pihenés közben” úgy hangzik, mint valami sarlatán diétahóbort hamis ígérete. Az elhízás okát kutató új genetikai vizsgálat eredményei szerint azonban ez valóban lehetséges.

A tudósok megtalálták a zsírsejtek genetikai "kapcsolóját", ami fel tudja gyorsítani az anyagcserét, arra ösztönzi a szervezetet, hogy felhasználja a felesleges zsírt, és mindezt fokozott fizikai aktivitás nélkül éri el. A vizsgálat eredményeit a New England Journal of Medicine című folyóirat augusztusi számában tették közzé.

Forrás: Thinkstock

Laboratóriumi körülmányek között a kísérleti egerek elvesztették a testsúlyuk felét, miután a kutatók módosították ezt a „genetikai kapcsolót". "Az emberi zsírsejteken végzett kutatás azt igazolta, hogy ez módosítás hasonló változást okozhat emberi szervezetben is" – nyilatkozta Manolis Kellis professzor, a közlemény egyik szerzője, a Cambridge-i Massachusetts Institute of Technology munkatársa.

"A kísérleti állatok ugyanazt a mennyiséget ették és nem is mozogtak többet, mint korábban" – mondta Kellis. "Ugyanakkor több energiát égettek el, ezzel több hőenergiát termeltek, éjjel és nappal egyaránt. Ez számunkra azt jelenti, hogy megváltoztattuk az anyagcseréjüket, mégpedig az energia raktározásról az energia felhasználás irányába."

"Az újonnan azonosított genetikai útvonal számos gyógyszer szempontjából célpont lehet" – mondta Dr. Clifford Rosen, a Scarborough-i Maine Medical Center Research Institute munkatársa.

"Ez nagy áttörést jelenthet, és bizonyára a gyógyszeripar is szeretne majd a közelébe kerülni" – mondta Dr. Rosen, aki nem vett részt a kutatásban. "Ugyanakkor minden zsírégető hatóanyag emberi szervezetre gyakorolt hatásának klinikai vizsgálatához még legalább öt évet kell várni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.