Történelmi mérföldkőhöz érkezik ma az Egyesült Királyság, II. Erzsébet királynő ugyanis szeptember 9-én átveszi néhai üknagymamájától, Viktória királynőtől a brit monarchia rekordját: mostantól ő a birodalom leghosszabb ideig regnáló uralkodója. A királynő nem lett olyan divatikon, mint a néhai Diana hercegnő vagy a britek új kedvence, Katalin, színes öltözékei és kalapjai azonban ikonikusak lettek. Most bebizonyítjuk, hogy nála kevés uralkodónak van színesebb ruhatára!

Forrás: AFP
Amikor Erzsébet Alexandra Mária hercegnő 1926. április 21-én világra jött, még senki nem gondolhatta, hogy a parányi csecsemőben Nagy-Britannia jövendő rekorder uralkodóját kell tisztelni. II. Erzsébet királynő ugyanis kizárólag néhai nagybátyja, VIII. Eduárd "jóvoltából" ülhet több mint 63 éve a brit trónon. Eduárd ugyanis a korona helyett egy elvált amerikai nő, Wallis Simpson kegyeit részesítette előnyben, és 1936. december 10-én - nem egészen egyévnyi uralkodás után, a koronázást meg sem várva - távozott a királyság éléről, átadva helyét öccsének, a későbbi VI. György királynak, Erzsébet édesapjának. György király hősiesen teljesítette a váratlanul nyakába szakadt uralkodói feladatokat, amelyekre sohasem készült.

A monarchia szünet nélküli jogfolytonosságának alapelvéből következőleg György halála pillanatától az Egyesült Királyság uralkodója II. Erzsébet királynő. Erzsébet néhány nappal korábban hercegnőként utazott hivatalos látogatásra Kenyába, ahol édesapja halálának híre érte, és így királynőként tért haza a gyászoló országba.

Ma tölti be uralkodásának 23 226. napját, és ezzel átveszi az évezredes angol-brit monarchia uralkodási időrekordját az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynőtől, aki 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon. A 89 esztendős királynő a világ legidősebb uralkodója, és az európai történelem legrégebbi, ma is létező monarchiájának élén áll. A királynő a rá jellemző szerénységgel eredetileg elzárkózott bármiféle ünnepségtől, de közkívánatra szerdán állítólag mégis szól majd alattvalóihoz, megköszönve lojalitásukat és támogatásukat.

A kék már évtizedekkel ezelőtt nagy kedvenc volt.

Forrás: AFP

A narancssárga és a téglaszín is hosszú ideje ott van a királynő palettáján.

Forrás: AFP

Volt idő, amikor a királynő előszeretettel viselt mintás ruhákat is. A lilát imádja! 

Forrás: AFP

Vitathatatlan, hogy II. Erzsébet rajong a pinkért.

Forrás: AFP

És a púderrózsaszínért.

Forrás: AFP

Illetve a másik cukorkaszínért, a barackért. 

Forrás: AFP

A sárga Erzsébet másik favoritszíne, legyen szó lágyabb vagy élénkebb árnyalatokról. 

Forrás: AFP

Tűzpirosat viszonylag ritkán visel Erzsébet, de azért ilyen is előfordult már. 

Forrás: AFP

Kor ide vagy oda, a királynő nagy barátságban van a türkizzel és a mentaszínnel is.

Forrás: AFP

Ritkán előfordult olyan is, hogy ahelyett, hogy tetőtől talpig ugyanazt az árnyalatot viselné, kicsit keveri a színeket.

Forrás: AFP

A zöld is a kedvencei közé tartozik, különösen a pisztácia- és az almazöld.

Forrás: AFP

És persze az örök klasszikus fehér és krémszín.

Forrás: AFP

Nézzétek meg galériánkat II. Erzsébetről, hogy lett a kislányból a világ legismertebb és legbefolyásosabb királynője!

/1509/Erzs_201598152841