Jobban híznak, akik azt hiszik, hogy a génjeik miatt van

Forrás: Thinkstock -
gének hízás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok, akiknek a felmenői elhíztak, és emiatt azt hiszik, hogy a probléma a génjeikben van, nagyobb eséllyel „adják fel”, s táplálkoznak kevésbé egészségesen – állítják a szakemberek.

Az eredmények szerint a DNS-sel szembeni kiszolgáltatottság érzése magasabb testtömegindexszel jár együtt. Ez a fajta szemlélet ugyanis „olyan magatartásra ösztönözhet, mely inkább rövid távon járnak előnyökkel, például egészségtelen táplálkozásra és a mozgás elkerülésére” – írja a szerzőként közreműködő Dr. Jessica Alquist és Dr. Mike Parent. Ráadásul azok, akik öröklöttnek hiszik a túlsúlyukat, mellőzik a fogyásra vonatkozó tanácsokat.

Amennyiben viszont az orvosok felveszik a harcot a kijelentéssel, hogy a testsúly megváltoztathatatlan lenne, a páciensek nagyobb eséllyel kapnak motivációt a jobb táplálkozásra és a több mozgásra.

„Genetikai adottságaink valóban hajlamot jelentenek, a környezetünket viszont igenis befolyásolhatjuk, csakúgy, mint a testmozgást és a táplálkozást” – magyarázta az eredmények kapcsán Sharon Zarabi New York-i táplálkozási szakértő.

Forrás: Thinkstock

Alquist és Parent csaknem 4 200 férfit és 4 700 nőt vett górcső alá. Kiderült, hogy minél idősebbek, annál szorosabb az összefüggés a túlsúlyra való genetikai hajlam hite és a rossz táplálkozás között. A rossz táplálkozást a túl kevés zöldség és gyümölcs, a túl sok étterembe járás, illetve a több mirelit- vagy készétel jellemezte, továbbá a tápérték-címkék figyelmen kívül hagyása.

Zarabi szerint fontos lenne mindenkinek megértenie, hogy a gének hatása nincs feltétlenül kőbe vésve. Az eredmények a Health Education and Behavior szeptember 8-i számában jelentek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.