egészséges életmód mozgás folyadék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem is hinnéd, mennyit javulhat az egészséged, erősödhet az immunrendszered, és mennyivel jobb lehet a kedélyállapotod, ha mindennap egy pár perccel többet szánsz csak magadra! Íme, öt apróság, amik első hallásra pofonegyszerűen megvalósíthatók, a hatásuk pedig nagyon is érzékelhető lesz!

1. Indítsd a napot vízzel!

Egy nagy pohár citromos vagy langyos víz csodákat tesz a testtel már reggel! Ha eddig kávéval kezdted a napot, most próbáld ki, hogy a koffein bevitele előtt vízzel indulsz neki a rád váró feladatoknak. A citromos víznek számtalan jótékony hatása van, de már csak a sima víz is beindítja a bélmozgást, felfrissít és üdít a korai órákban.

Forrás: Thinkstock

2. Mozgás

Mindig találsz valami kifogást az edzés kihagyására? Képtelen vagy heti 3-4 órát rászánni a mozgásra? Akkor kezdj kis lépésekkel: ott van például a séta. A kétsaroknyira lévő közértbe ne autóval ugorj el, ha pedig a városban van dolgod, és az idő is napsütéses, akkor indulj el kicsit előbb, gyalogosan! Hetente párszor vedd rá magad, hogy lift helyett a lépcsőt használd, akár két, akár öt emeletről van szó. Ezek apró dolgok, de lehet, hogy ráébresztenek arra, milyen jól tud esni a mozgás, és mennyire szüksége van rá a testnek.

3. Adj magadnak 5 percet!

Hazaérsz a munkából, máris nekiállsz takarítani, vacsorát készíteni, aztán jön a mosogatás, a gyerekekkel tanulás, végül hullafáradtan esel az ágyba? Lehet, hogy unod az énidő témát, de igenis fontos, hogy mindennap szánj magadra, csakis magadra pár percet. Ülj le egy kicsit, gondold át, melyek voltak a nap legjobb pillanatai, mik azok a dolgok, amik esetleg aggasztanak, nyomasztanak, és ha nem találsz rájuk abban a pillanatban megoldást, kicsit engedd el őket. Határozd el, hogy mindennap szánsz pár percet arra, amit igazán szeretsz, legyen az a kedvenc pletykalapod átolvasása, körömlakkozás vagy egyszerűen csak egy jó beszélgetés egy számodra fontos személlyel. Lassíts kicsit!

4. Lélegezz mélyeket!

Nagyon sokszor elfeledkezünk a lassú, mély légzésről, és csak kapkodjuk a levegőt, pedig a helyes légzés csodákat tesz a testtel. Vannak kifejezetten az elalvást segítő technikák, de már azzal is rengeteget teszel magadért, ha tudatosan odafigyelsz a mély lélegzetvételekre. Ez oldja a stresszt, felfrissíti az agyműködést, energikusabbá tesz, pláne, ha kint vagy a szabadban. Próbáld csak ki!

Forrás: Thinkstock

5. Jöhet a napi egy alma!

Azt, hogy milyen fontos a napi rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, egészen biztosan te is tudod; nemrég mi is írtunk olyan szuper élelmiszerekről, amiket érdemes beiktatnod az őszi étrendedbe. Ha nem vagy a vitamindús finomságok kedvelője, akkor itt az ideje, hogy megszeresd őket. Tudtad például, hogy napi egy alma nemcsak a bőrt szépíti, de javítja az emésztést, és csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat? De ha nem vagy az alma nagy rajongója, ott van még az áfonya is, ami kora ősszel is megtalálható a zöldségespultokon, ráadásul rengeteg jótékony hatása van. A lényeg, hogy lassan, de biztosan szoktasd rá magad az egészséges finomságokra!

Támogatott tartalom

Csak semmi fehér liszt és cukor – így marad csúcsformában Tápai Szabinahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150923-tapai-szabina-kezilabdazo-elarulta-hogy-marad-formaban.htmlA csinos sportolónő alakját nézve meg nem mondanánk, hogy kisfia már bölcsibe jár. Pedig Szabina is megküzdött a terhessége alatti pluszkilókkal, ám ennek már nyoma sincs – nemrég arról faggattuk, mit tett és tesz azért, hogy remek formában maradjon. Ez Zsír!--A kelbimbó és az alma a fogyás kulcsa?http://www.life.hu/ez-zsir/20150924-egyes-zoldsegek-es-gyumolcsok-jobban-fogyasztanak.htmlHarvardi kutatók a bogyókat, az almát, a körtét, valamint a keményítő nélküli zöldségeket, a szójababot és a kelbimbót ajánlják fogyni vágyóknak. Mondjuk is, hogy miért! Ez Zsír!--Kívül-belül egészséges test - 5 szuperélelmiszer őszi napokrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150921-szuperelelmiszerek-oszre-afonya-gabonafelek-zoldsegek-gyumolcsok.htmlEgyre kevesebb D-vitamin, egyre hűvösebb idő, és hamarosan az eső is megérkezik – ezekben a hónapokban kiemelten fontos az immunrendszer erősítése. Íme, néhány őszi szuperélelmiszer, melyek ebben garantáltan a segítségedre lesznek! Ez Zsír!--Fogyni akarsz? Cseréld le a tányérokat!http://www.life.hu/ez-zsir/20150920-egyen-kisebb-tanyerbol-aki-fogyni-akar.htmlDiéták, életmódváltás, rengeteg edzés - ha ezek helyett inkább más módon dobnád le a kilókat, akkor íme egy szuper trükk!Ez Zsír!--3 szuper mozgásforma, amelyeket mindenképp próbálj ki idén ősszelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150914-3-szuper-mozgasforma-amit-mindenkepp-probalj-ki-iden-osszel.htmlVége a hőségriadóknak, elérkezett az indián nyár, így már a meleg sem lehet kifogás a sportolásra. Válassz akár benti, akár szabadtéri mozgást, a lényeg, hogy tedd rendszeressé az edzést az életedben - íme 3 mozgásforma, amiket bátran ajánlunk kezdőknek és haladóknak is!Ez Zsír!--Ne legyél mindig újrakezdő - Motiváld magad jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20150911-jogaiskola-a-jogaklikkel-motivacio-jogaval.htmlElőfordult már, hogy lelkesen, nagy lendülettel belekezdesz valamibe, aztán idővel elszáll a lelkesedés, és mire észbe kapsz, már nem jársz jógázni, futni, zumbára vagy falat mászni? Ez olyan gyakori jelenség, hogy sok tanfolyamot úgy hirdetnek, „kezdőknek és újrakezdőknek". Mi lehet a titkuk azoknak, akik kitartóan végeznek egy-egy tevékenységet? Egyszerű és könnyen követhető tippjeink segítenek, hogy ne legyél mindig újrakezdő!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.