Fékezhetetlen vendégek, bőrig ázott menyasszony - így kezeld a tipikus esküvői drámákat

Forrás: Youtube -
lagzi esküvő házasság ceremónia ceremóniamester
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden esküvőn vannak pillanatok, amiket megelőzni képtelenség, így marad, hogy megőrülsz, vagy túlteszed magad rajta. Tóth Mihály ceremóniamester elárulta, mi a 10 legtipikusabb esküvői dráma, és hogyan érdemes őket kezelni. 

1. Esőben áztatott ruha

Helyzet: Itt az esküvő reggele, és masszívan esik. Még ha el is jutsz a menyasszonyi autóig valahogy, a be- és kiszállás alatt, valamint a templomi forgatagban kap rendesen a ruhád, a hajad és a sminked is. Nincs a világon olyan esernyő, ami teljesen vízhatlanná teszi egy monszunszerű napon az esküvődet.

Forrás: Youtube

Megoldás: Egy tiszteletestől hallottam: "Szeresd az esőt, mert attól, hogy utálod, még esik." Szóval, hozd ki belőle, amit lehet. Vetess egyforma vidám esernyőket (ne feketét!), a fodrászodat pedig hívd el a szertartás helyszínére, hogy igazítsa meg a hajkoronádat még egyszer, mielőtt bevonulsz. A kreatív fotózáshoz keríts egy pár cuki gumicsizmát, és leendő férjedet küldd el azzal azonos színű esernyőt keríteni. A fotósod minden idők legjobb fotóit fogja rólatok készíteni!

2. Kezelhetetlen gyerekek

Helyzet: Azt már nagyjából sejted, hogy hiába adsz édibédi koszorúslányruhát egy 4 éves forma kislányra, ha előtör belőle a szörnyeteg, akkor földhöz veri magát zokogva, ahelyett, hogy a gyűrűiteket vinné be bájosan tipegve. A kisfiúk pedig egy pohár baracklé cukortartalmától úgy felpörögnek, hogy megállíthatatlanul cikáznak visongva a templom oltárja és a gyóntatószék között, némileg rontva a szakrális élményt.

Megoldás: Már a szervezéskor készülj fel arra, hogy a gyerekek plusz odafigyelést jelentenek. A szüleik többnyire már magasabb ingerküszöbbel bírnak, így ami nekik már nem tűnik zavaró körülménynek, az a többségnek - és főleg neked - elviselhetetlen is lehet. Ha legalább 4 gyerek van, akkor célszerű KÉT szakképzett gyerekfelügyelőt megbízni, és felkészülni az életkoruknak megfelelő játékokkal. (Nem, a MacGyver-féle ragasztószalag és a szájpecek nem szükséges. ) Az esküvői party helyszínén pedig érdemes egy KÜLÖN szobát kialakítani nekik.

3. Iszik és vezet

Probléma: Az alkohol a buli nagy barátja - egy darabig. A jókedvű és rendkívül bátor fiatalemberek hajlamosak a kötelező mennyiségű alkohollal és egyéb vidámító szerekkel a testükben elindulni a drága és szép autójuk felé. Az is előfordul, hogy a nagybácsi végül azért csak legurított 9 sört a 3 pálinkára, de azért haza kéne jutni hajnalban valahogy.

Megoldás: Logikusnak tűnik a sofőrszolgálat, azonban sokszor fél-egy órát is várni kell egyetlen sofőrre. Hasznos tudni, hogy a taxitársaságok tudnak sofőrt küldeni, aminek a díja közel azonos a mezei sofőrszolgálatéval, viszont perceken belül megérkezik. A másik lehetőség, hogy bérelsz egy éjszakai buszt, ami kétszer indul az este (egyszer a menyasszonytánc után 1 órával, egyszer pedig utána egy órával), amire fel lehet tuszkolni azokat, akik alkalmatlanná tették magukat a vezetésre (és esetleg a maradásra is).

4. Haldokló csokor

Helyzet: A menyasszonyi csokor és úgy általában a virágdekoráció elég nehezen viseli a 40 fokos hőséget víz nélkül. Bár már mutánsvirágokat használnak, amik inkább tűnnek műanyagnak, mint élő szervezetnek, azért előfordul, hogy már a templomi szertartás végén kókadozik a sok tízezres csokor.

Forrás: Youtube

Megoldás: Kézenfekvő, hogy dobd el! A lányok meg elkapják. A másik megoldás pedig, hogy eleve olyan virágokat választasz, amik jobban bírják: gerbera, margaréta, liliom, dália - de nálam tuti okosabb lesz ebben a virágosod. A másik lehetőség, hogy hűtve tartod a virágokat, amíg csak lehet. Mobil fridzsidernek a légkondis autó is jó megoldás!

5. Hiányzó adatok

Helyzet: A szolgáltatói szerződésekben többnyire le vannak írva a darabszámok, idők stb. Aztán ezek olykor megszűnnek jelen lenni a látható térben, és fogalmad sincs, hogy akkor pontosan hány órára is béreltétek az autót, mennyi piának kellett volna érkeznie fajtánként, vagy hogy kértetek-e végül plusz két főre vacsorát, vagy sem az ültetési rend káoszában.

Megoldás: Muszáj precíznek lenned - legalábbis ebben. De mivel az előzetes szerződésekhez képest az esküvő 100%, hogy legalább 30%-ban eltér, az összes változtatást jegyzeteld bele egy füzetbe, amelyben legyen külön oldala minden szolgáltatónak. Esetleg írasd is alá velük ezeket a változtatásokat. Ha e-mailben értekeztek, akkor nyomtasd ki a leveleket, és azokat fűzd össze. Tudom, hogy kőkorszaki megoldás, de működik. Ugyanis ha az esküvő utáni elszámolásnál van matematikai eltérés, akkor nem az emlékeiteken fogtok vitázni, hanem csak előveszed a füzetet, és kész. Az írott (nyomtatott) szövegnek pedig hatalma van.

6. Elveszett vendégek

Helyzet: A templom és a parti helyszíne közötti úton néhányan nyomtalanul eltűntek. Hiányzik a városban rég nem járt rokon a nagymamával, a külföldi haverok vagy az egyik örömanya. A telefont nem hallják, mert kikapcsoltatta a hangját a ceremóniamester a szertartás előtt, így elérni sem tudod őket.

Megoldás: Semmi pánik. Egyrészt ez egy önmagát megoldó probléma, mert idővel mindig előkerülnek az elveszett bárányok, másrészt pedig többnyire saját döntésükből tűntek el egy fekete lyukban. Harmadrészt pedig olyan nincsen, hogy "nincsenek sehol" - valahol van mindenki. A legtöbb és legjobb, amit tehetsz, az az, hogy a meghívóba teszel egy kis térképet, ami alapján az is el tud igazodni, aki még nem találta meg az okostelefonján a térképfunkciót. Külföldi haveroknak pedig mondd meg, hogy hozzák magukkal a meghívót, amiben ott a cím, ezt elég lesz megmutatniuk egy taxisofőrnek. (Bár jellemzően ők egy kocsmába szoktak "betévedni" - a vőlegénnyel.)

7. Vakító napfény

Helyzet: Verőfényes napsütés, vakítóan szikrázó kék ég - hunyorgó emberek. És persze hőség. Nyilván mindenki szép időt vár az esküvőjén, pláne, ha nyáron rendezi, de azért délután egykor tűző napon esküdni egy romantikus kastély kertjében sem ideális. A szertartást érdemes a délutáni órákra tenni, amikor már nem pörköl oda mindenkit a nap a székéhez, illetve valamilyen árnyékolást keríteni. Nagyon jellemző probléma, hogy az esketési asztal és közvetlen környezete kap árnyékolást, a vendégeket pedig a tűző napra ültetik 25-30 percre nyakig díszbe öltözve. Ezután még jön a gratuláció és a csoportképek - aminek az eredménye egy össznépi elfolyás lesz. A bulira már nem sok energiájuk marad majd.

Megoldás: Meg kell oldani, hogy az esküvő első 4 óráját ne a napon töltsék a vendégek. Ha kell, vegyetek legyezőket, a hölgyeknek csipkeernyőket. Béreljetek párologtató berendezéseket, osszatok annyi vizet, amennyit csak bírtok. Az időseket pedig csak az utolsó pillanatban ültessétek be a helyükre. A csoportképeknél is érdemes konzultálni a fotóssal a helyszínről és a fényviszonyokról, ugyanis bizonyos fényben szörnyen rosszul mutatnak az arcok, arról nem is beszélve, hogy mindenki hunyorogni fog a képeken.

8. Tanú a pácban

Helyzet: A tanúd alkalmatlan arra, hogy a rárótt tisztséget betöltse. Miért? Kiderül a templomban, hogy szentségtörést követett el (például már volt házas, de elvált), anyakönyvvezető előtt nincs nála az igazolványa, vagy már nem tud megállni a lábán, mert a két pezsgő és a napfény nem szeretik egymást.

Forrás: Youtube

Megoldás: Igen, ilyenkor más tanút kell választanod. Röviden ennyi. Ebben az esetben megtanulod elengedni a tervedet és szeretni felebarátodat akkor is, ha e pillanatban kicsit ellened van.

9. Váratlan vendég

Helyzet: Eljött, de nem hívtad. Elhozta a fiúját/csaját, de nem szólt előre. Ez a szertartásnál még oké, de a vacsoránál bizony jelenthet problémát.

Megoldás: Először is azt kell eldöntened, hogy a pluszvendéget szívesen látod-e, és kifizeted-e az ő fogyasztását is. Ugyanis a vendéglátás per fő alapon kerül majd elszámolásra. Ha erre "nem" a válasz, akkor a leghumánusabb módja a kérdés lezárásának az, ha a váratlan vendéghez legközelebbi barát/rokon félrehívja a vendéget, és a kérésednek megfelelően megköszöni neki, hogy eljött, tájékoztatja, hogy te nem számítottál ezúttal rá, és megkéri, hogy távozzon. Ha ez nem megy, akkor ez a ceremóniamester dolga lehet. Ha neki sem szívesen adod oda a feladatot, akkor hármasban a pároddal és a hívatlan vendéggel tisztázzátok egy csendes zugban. Valami ilyen szöveg jó lehet: "Béla, örülünk, hogy érdeklődsz irántunk, viszont az esküvő keretei korlátozottak, így sajnos nem tudunk mindenkit, aki szívesen venne részt rajta, vendégül látni. Örömmel találkozunk veled egy baráti vacsorán valamikor máskor. Hívjunk neked egy taxit, vagy meg tudod oldani a hazajutásodat?" Fontos: nem rosszindulattal érkezett a hívatlan vendég, ezért te se kezeld őt negatívan.

10. Haldokló buli

Helyzet: A táncparkett az első szám után kiürül, és mindenki a bárpultnál ácsorog vagy a dohányzósarokban pöfékel.

Megoldás: Az ősi probléma megelőzéséhez az "esküvői szentháromságot" be kell tartanod, azaz a tánctér, a bárpult és a dohányzó egy háromszögben legyenek, egymáshoz közel. Ha ennek ellenére menekülnek a vendégek, akkor az alábbiakat kell megvizsgálnod: hőmérséklet+páratartalom, zenei kínálat, a te viselkedésed, alkoholmennyiség. Az előbbire egy szellőztetés és légkondi, a másodikra az egyeztetés a DJ-vel/zenekarral, a harmadikra a kedved fokozása, a negyedikre pedig az idő a megoldás. A menekülős brigádoknál általában generálunk minden 30. percre valami eseményt, ami miatt okuk van összegyűlni ismét, mígnem egyszercsak elérjük a kritikus pontot, amikortól egyszer csak működik a buli. Egyet ne felejts: a vendégeid a SAJÁT elképzelésük szerint akarják jól érezni magukat, ehhez képest kell őket kezelni vagy hagyni az esküvődön. Ha azonban te jól érzed magad az esküvődön, és szívesen beleveted magadat a bulizásba, akkor a barátaid is jönni fognak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.