"Könnyebb a terhelést elviselni, ha tudatos életet él az ember!" - interjú Román Sándor táncművésszel

néptánc zab ExperiDance mozgás koreográfus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kőkemény diéta, rengeteg mozgás, kötelező pihenés – mi kell ahhoz, hogy egy világhírű táncos túl az ötvenen is remek formában legyen? Román Sándor koreográfus, táncművész különleges produkcióra készül társulatával október első hétvégéjén, ő maga pedig három hónapja dolgozik azon, hogy tíz évvel ezelőtti formájában léphessen színpadra. Mozgásról, étkezésről, nehézségekről és kikapcsolódásról faggattuk a zseniális művészt.

Igazi bravúrra készül az ExperiDance, hiszen a 15 éves születésnap alkalmából az alapító tánckar is szerepel az Ezeregyév című produkcióban. Mekkora ilyenkor a feszültség? Mitől lesz még ez a két előadás más, mint az eddigiek?

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Évek óta nem szerepel a produkcióban, most azonban újra táncolni fog. Mióta készül komolyabban erre a hétvégére?

Hogy kell elképzelni a felkészülés napjait?

Reggelente kifacsarok magamnak egy egész citromot, és megiszom egy pohár hideg vízzel. Nem langyossal, hanem hideggel – erre pedig nem olyan régen találtam rá. A hidegtől állítólag jobban felpörög, felébred a test.

A testnek jót tesz a tudatosság; a túró rudi és a csokoládé akkor jöhet, ha nem kell teljesíteni. Egy gyengém van, az pedig a kávé, amiről nem is mondtam le. Viszont már csökkentettem a napi adagomat: 8 helyett csak 4 csészével iszom egy nap...

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Mi az, amire még különösen figyelnie kell a felkészülési időszakban?

Fontos az is, hogy tudjuk, hol vannak a határok, kerüljük a sérüléseket, a túledzést. Én a nyakamra is nagyon ügyelek, például a párnám is tönkölybúzából készült. A kikapcsolódás is fontos, de míg fiatalon jót tett a szauna vagy a meleg fürdő az izmaimnak, ma inkább zuhanyozok, és jó könyvekkel kapcsolódok ki. Legutóbb Szegő Andás Magánybeszélgetések című könyvét olvastam, kell az agynak ez a fajta munka is, de nagyon!

A tánc nagyon intenzív kardiomozgás. Végez még bármiféle edzést ezen kívül?

Forrás: Marton Szilvia/Origo

Román Sándor

1965. július 2-án született. Már tízévesen, 1975-ben fellépett Fidel Castro vendégeként Kubában a Világifjúsági Találkozón, a Nagy István vezette cigándi táncegyüttes táncosaként. Az Állami Balettintézet legmagasabb pontszámot elért felvételizőjeként indult a karrierje. 12 évig volt a Honvéd Együttes tagja, 1993-1994 között az USA-ban és Kanadában tanult, utána a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán. 1995-től a Szolnoki Szigligeti Színház táncegyüttesének vezetője. 1997-ben megalakította a Szigligeti Tánctársulatot, amelyet 2000-től Román Sándor Tánctársulatnak neveznek.
Elismerései:
Harangozó Gyula-díj (1996)
Érdemes művész (2006)
Gundel művészeti díj (2010)
Kitüntetései a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2008)

Forrás: Wikipédia
/1510/A_15_201510216751

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.