Némi meglepetésre nagy amerikai sikert hozott az Ausztriában vasárnap befejeződött bajusz- és szakállvilágbajnokság, a 18 kategória harmadában hirdettek egyesült államokbeli győztest.

A Salzburg tartománybeli Leogangban tartott megmérettetésen a legnagyobb meglepetés a császárbajusz kategóriában született, ahol az eddigi német bajnokot, Eugen Hippet megfosztotta trónjától egy amerikai versenyző, Jackie Lynn Allison.

Forrás: MTI/AP/Kerstin Jönsson

A német bajuszosok és szakállasok más kategóriákban is alulmaradtak, a legutóbbi, 2013-ban megrendezett világbajnokságon még 11 díjat kaptak, most azonban be kellett érniük öttel. A szerencsések közé tartozik Wolfgang Schneider, akinek sikerült megvédenie világbajnoki címét a természetes bajusz kategóriában.

Forrás: MTI/AP/Kerstin Jönsson

A házigazda osztrákok is nyertek néhány díjat: tartoltak a körszakállak kategóriájában és a szabad stílusban nyírt kecskeszakállúak között is hazai nyertest hirdettek.

Forrás: MTI/EPA/APA/Angelika Warmuth

A győzteseket szakértőkből álló zsűri választotta ki, a bajuszoknak és szakállaknak nemcsak szépnek és ápoltnak, hanem különlegesnek, szokatlannak is kellett lenniük. A versenyzők - jellemzően saját stylistjuk irányításával - már órákkal a végső megmérettetés előtt nekiálltak rengeteg hajlakk, gél és különleges szakállzselé segítségével "belőni" arcszőrzetüket. 

A festői osztrák helyszínen húsz nemzet bajuszosai és szakállasai mutatkoztak be, a 12. alkalommal megrendezett világbajnokságon indultak versenyzők Svájcból, Nagy-Britanniából, Spanyolországból, Finnországból, Kanadából, Új-Zélandból, sőt még az Egyesült Arab Emirátusokból is. A következő világbajnokságot 2017-ben az egyesült államokbeli Austinban rendezik.