Amikor belengeted a barátaidnak és a kollégáidnak, hogy Máltára mész, rögtön lesznek legalább hárman, akik már jártak ott, és elkezdik sorolni neked azokat a helyeket, bayeket és beacheket, amelyeket feltétlenül látnod kell. Kihagyhatatlan programlehetőségeket javasolnak, útvonalakat, kajákat és hajóutakat ajánlanak, így mire eljön az utazásod napja, úgy érzed, túl rövid időre mész.

Hiba lenne azt hinni, hogy Málta csakis egy nyári nyaralás helyszíne lehet. Ezen a varázslatos helyen ugyanis egészen novemberig jó idő van. Októberben még a 30 fok sem kizárt, az ősz utolsó hónapjában pedig a napsütéses 20–25 fok a jellemző. Vagyis ha elmenekülnél valahová a sokkoló hazai időjárás elől, de azért Európában maradnál, mindezek mellett pedig Budapestről közvetlenül elérhető úti célt keresel, akkor bizony a Mézszigeten a helyed!

Forrás: Thinkstock
A Life.hu extra tippje
Rengeteg napsütésre, egzotikus ízekre, csodás látnivalókra vágysz? Tunézia legszebb szállodái nemcsak nyáron, de az év többi részében is tárt karokkal várnak –íme, a legjobb ajánlatok!

Bayek, beachek, strandok

Hogy eldöntsd, melyik napon hol szeretnél úszkálni, jó, ha észben tartasz egy egyszerű, tapasztalatokon alapuló strandfelosztást. Málta északi részére inkább a homokos, a délire pedig a köves, sziklás partok a jellemzőek. A sziget nyugati oldalán hullámos, fokozatosan mélyülő, csodás öblök várnak, keleten pedig a sekélyebb, visszafogottabb, nyugisabb, családbarát helyek. 

És persze ott vannak még a kék lagúnák, a szörfparadicsomok és a Máltához tartozó Comino és Gozo testvérszigetek is. 

Lagúna Camino szigeténForrás: Thinkstock

Ha úgy tervezed a nyaralásodat, hogy több partszakaszra is ellátogatsz, fontos, hogy milyen sorrendben teszed ezt. Ha a mindenki által javasolt Mellieha Bayjel (Ghadira Bay) kezded, akkor utána az átellenes oldalon lévő Ghajn Tuffieha és Golden Bay biztosan le fognak nyűgözni. Mindezek után érdemes csak a kisebb, csendesebb strandok felé venni az irányt, mint például a Paradise Bay vagy a St. Peter's Pool, mert ha elsőre ezeket a csodákat éled át, utána akárhol leszel, mindig oda akarsz majd visszamenni. 

Városlátogatás is érdekel, nemcsak a tenger?
Nem túlzás azt állítani, hogy Máltának sokkal érdekesebb a parti része, mint a benti, szárazföldi, de természetesen érdemes a városokra is időt hagyni. A főváros, Valletta és a csendes város, Mdina (illetve Rabat) kihagyhatatlanok, de ha belefér, Bugibba, Sliema, Qawra, Marsaxlokk, Marsaskala és Birżebbuġa is számtalan csodát rejtenek. Ha pedig bulizni szeretnél, irány a partifőváros, St. Julians!

Kék Lagúna, Azúr ablak, és persze a szigetek

Egy máltai kiruccanás alkalmával mindenképpen ajánlott hajóra szállni, és a víz felől is megtekintetni a szigetet. Számtalan szervezett út érhető el, de Ċirkewwából menetrend szerinti komp is átrepít Gozóra. A nagyobbik "kis" szigeten minden út a Victoriaként is ismert Rabatba vezet. Persze Gozón is csodás vízpartok várnak; Ramla I-Hamra, Hondoq ir-Rummien, San Blas Bay és Mgarr ix-Xini sokak szerint Málta tíz legszebb strandja között foglal helyet.

Az Azúr ablakForrás: Thinkstock

A kisebbik "kis" sziget, Comino is millió kincset rejt, melyek közül a leghíresebb a The Blue Lagoon (Kék Lagúna), amit minden Máltára látogatónak látnia és éreznie kell (Máltáról a két hozzá tartozó földdarabon kívül Szicíliába is át lehet hajózni). 

Azúr Ablak
Málta és Gozo egyik legnépszerűbb természeti látványossága az Azúr ablak. A természetes kőhíd majdnem 100 méter magasan ível egy tengerben álló kőoszlopig. A közel 100 méter hosszú sziklalap két 40 méter széles, gigantikus, erózió formálta oszlopon nyugszik. Nevét a körülötte lévő nagyon mély, sötétkék árnyalatú tenger inspirálta – írják az útikönyvek, a látvány pedig tényleg csodálatos. Rengeteg a turista, vagyis nehéz igazán intim szelfit készíteni magadról, mert mögötted több tucat ember lesz még a képen. De azért persze érdemes megpróbálni.

Tömegközlekedés vagy autóbérlés?

Minden Máltára utazó felteszi önmagának és másoknak a kérdést, érdemes-e kocsit kölcsönöznie a szigeten. Utóbbit az útikönyvek is csak a legbátrabbaknak javasolják, egyrészt a bal oldali közlekedés, másrészt a nem túl jó minőségű utak, továbbá a szertelen helyi sofőrök és a közvilágítás hiányosságai miatt. Azért is voksolnak többen inkább a buszokra, mert szinte mindenhová el lehet jutni velük. Nagyjából tartják is a kiírt menetrendet, egy kéteurós menetjeggyel pedig a vásárlástól számított két órán belül akárhányszor átszállhatunk.

Egykori máltai autóbusz – mára sajnos modernebbekre cserélték őketForrás: Thinkstock

A közösségi közlekedés hátránya, hogy bizonyos járatok igencsak ritkásak, ha pedig be is fut egy busz, nem biztos, hogy a sofőr felenged rá. Hiába a leintés, ha tele van, meg sem áll a megállóban, ha pedig a felszálló utasok elérik a vezetőülés vonalát, a buszsofőr egyszerűen leküldi a "felesleget", becsukja az ajtót és útnak indul. Magyar utazóként ez elég meglepő, itthon ugyanis még vagy 10-15 ember feltolakodna a 7-es buszra akkor, amikor a vezető már fullosnak érzékeli a járművet, Máltán azonban ebben a kérdésben nincs kegyelem. 

Oké, de miért pont Málta?
Azért, mert Málta szinte az év bármely időszakában látogatható. A majdnem egész esztendőben napos időben mindenki kedvére hódolhat a szabadtéri tevékenységeknek, élvezheti az olaszos ízeket, a városok csodás mézszínét, valamint a tenger királykékjét. Földön, vízen, vízben és a levegőben egyaránt.

Euróval fizetnek, mindenki beszél angolul, az utazókat csodás tájak, paradicsomi partok, mennyi finomságok, varázslatos hajóutak, történelmi helyszínek, sportolási lehetőségek, pezsgő éjszakai élet, elérhető luxus és megfizethető árak várják, vagyis számtalan varázslat egy icipici kis helyen.