Viszlát, fájós hát! 5 szuper gyakorlat, amivel átmozgathatod magad az irodában

Iroda testmozgás Nagy Amarilla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egész nap a gép előtt ülsz, sokszor azon kapod magad, hogy órákig fel sem állsz, ám egyre többet fáj a hátad? Ha kevés időd van edzeni, de valahogy ellensúlyoznád a napi 8 óra egy helyben ülést, akkor tanulj meg néhány mozdulatot, amiket a munkahelyeden is végrehajthatsz. Nagy Amarilla aerobikoktató, gerinctréner 5 könnyű, ám nagyon hasznos gyakorlattal segít!

Görnyedt háttal ülsz egész nap a székeden, a monitor előtt? Az első lépés legyen az, hogy megismerkedsz a fitballal. Ezt a nagy labdát nem csak aerobikórán használhatod: szék helyett is kiváló, a gerincednek ugyanis nagyon jót tesz. Nagy Amarilla aerobikoktató, a Life.hu szakértője ezen az eszközön mutatott be 5 könnyű, ám nagyon jó átmozgató gyakorlatot irodai munkához. Mindegyiket végezd bátran 1-2 percig!

1. Tanuld meg a helyes testtartást!

Az egyik legfontosabb, hogy egyenes háttal ülj, a hasadat húzd be, a vállakat engedd le. Persze, ha pötyögsz a billentyűzeten, ez nem mindig megvalósítható, de óránként legalább néhány percig pihenj ebben a pózban. Nem is gondolnád, mennyire jót tesz a hátizmoknak!

Fotó: Marton Szilvi/Origo

2. Jöhet a vállkörzés!

Indulhat is a felsőtest átmozgatása, méghozzá egy alapos vállkörzéssel előre és hátra. A hát végig maradjon egyenes, a hasadat húzd be, engedd le a vállakat, a tenyereket tedd oldalt a labdára. Emeld meg a válladat, majd lassan kezdj el hátrafelé körözni vele, 8-10 körzés után pedig ismételd meg ugyanezt előre.

Fotó: Marton Szilvi/Origo

3. Mozgasd át a nyakadat!

Jólesik és utána garantáltan frissebb leszel: fejbiccentéssel mozgasd át a nyak izmait! A kiinduló helyzet változatlan, figyelj arra, hogy amikor jobbra biccented a fejedet, akkora bal tenyérrel próbálj kicsit lefelé nyújtózkodni, és fordítva ugyanígy. Ha sokszor érzed úgy, hogy be van állva a csuklyásizmod, akkor ezt a pár percet imádni fogod!

Fotó: Marton Szilvi/Origo

4. Lazíts fejkörzésekkel!

A fejbiccentések után a fejkörzések kicsit intenzívebben átmozgatják a beállt nyakcsigolyákat. Arra végig figyelj, hogy csak előre és oldalra körözz, ne engedd hátra a fejedet!

Fotó: Marton Szilvi/Origo

5. Frissítsd fel a gerincedet!

Végül jöhet egy kellemes gerincátmozgatás: tedd tarkóra a kezeket, húzd ki magad, majd lassan billentsd magad alá a csípődet, domborítsd a hátadat, és közelítsd a homlok előtt egymáshoz a könyököket. Majd lassan kezdj el felegyenesedni. Ezt a gyakorlatot is ismételd el legalább tízszer, lassan, kényelmesen.

Fotó: Marton Szilvi/Origo

Hidd el, 8-10 perc könnyű mozgás csak javítani fog a munkádon és a közérzeteden!

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, hogy ők hogyan tartják magukat formában? Szombat délután 16.00-kor minden kiderül – nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön Sarka Katával!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.