Kezdd a hetet jókedvűen és ragyogóan – köszöntsd velünk a napot!

JógaKlikk hétfő testmozgás Napüdvözlet jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napüdvözlet, vagyis a szúrja namaszkár gyakorlatsor az egyik legismertebb tradicionális ászanasorozat a jógában. Energizál, javítja az immunrendszeredet, „beolajozza” az ízületeidet, stimulálja az idegrendszeredet, oldja a feszültséget, a testhelyzetek váltakozása egyenletesen terheli az izmaidat és a csontjaidat, rugalmassá és erőssé teszi a gerincedet, és előhozza belőled a jókedvű ragyogást, ami bearanyozza az egész napodat!

A ciklusok változása

Mint minden jógagyakorlat, a napüdvözlet is szimbolikus:

egy ciklust szimbolizál, ami mindig visszatér a kiindulópontra, mégis folyamatosan változik, fejlődik, áramlik.

Az ember életútját szimbolizálja, és különösen az ebben rejlő állandó változást és ciklikusságot. Benne van az élet körforgása, az évszakok változása, a nappalok és éjszakák cserélődése, a belégzés és kilégzés ciklusa, a megszületés, az élet és az elmúlás, amit a hindu mitológiában a három fő isten erejének váltakozó jelenléte képvisel: Brahma, a teremtő, Vishnu, a fenntartó és Shiva, a pusztító állandó körforgásban tartják a világot.

Forrás: Thinkstock

A napüdvözlet gyakorlása közben az egész lényünkkel átéljük a körforgást, és ez segít abban, hogy a mindennapjainkban is könnyebben elfogadjuk, sőt aktívan kezdeményezzük a változásokat.

Ez különösen fontos az őszi időszakban, amikor a természet lecsendesedik, és egyre kevesebb a napsütés, egyre hűvösebb van. Ilyenkor jó lehet felébreszteni magadban a nap tüzes erejét, és intenzívebben gyakorolni. Erre különösen alkalmas a napüdvözletek gyakorlása: serkenti a keringést, felmelegít, endorfint szabadít fel, amitől jókedvűen, energikusan indul a napod, és könnyebben ellenállsz az ilyenkor gyakori influenzának, megfázásnak és a legtöbb betegségnek.

Mikor gyakorolj?

Legjobb reggel, közvetlenül felkelés után, mert

ilyenkor legerősebb az új nap, az új kezdet, a változás aktív ereje.

Ez nehéz neked? Kell, hogy legyen egy kis kihívás a gyakorlásban! Ez egyben a napüdvözletek reggeli gyakorlásának egyik legerőteljesebb hatása: segít céltudatosságot, hatékonyságot vinni az egész napodba. A kihívás elengedhetetlen a fejlődéshez, de figyelj arra is, hogy ha túl nagy a kihívás, akkor az irreális elvárásoktól hamar elkedvetlenedsz, esetleg kudarcélményed lesz. Tekints úgy a gyakorlásodra, mint egy örömteli táncra, amitől jókedvre derülsz, és intenzívebben érzed, hogy minden sejted él és virul!

Forrás: Thinkstock

Irányítsd a tűz erejét!

Amikor felébresztesz magadban egy hatalmas erőt, fontos, hogy megtanuld irányítani is ezt az erőt. Ez a jógagyakorlás egyik legfontosabb törekvése: „igába vonni”, irányítani az erődet és az egész lényedet. A tűzzel pedig nem szabad játszani, mert irányítás nélkül a tűz ereje pusztító is lehet. Igazítsd a napüdvözletek gyakorlását az egyéni állapotodhoz: használj könnyítéseket, ha kell, illetve igazítsd a napüdvözletek számát a saját gyakorlásodhoz és az egyéni állapotodhoz. Általános irányelvként tartsd be az alábbi néhány fontos szabályt:

1. Könnyedén és áramlóan mozogj! Ne erőlködj, ne feszülj. Ezt úgy tudod ellenőrizni például, hogy a légzésed ne gyorsuljon fel, és ne szívd és fújd a lélegzetet, hanem engedd inkább áramlani. A mozdulataid folyamatosak legyenek, szinte egy pillanatra se állj meg. Úgy mozogj, ahogy a folyó folyik, vagy ahogy a szél fúj odakint. Ne vágd bele magad a pózokba egyesével, hanem az egész sorozatot egyetlen áramlásnak tekintsd.

2. Kövesd a lélegzeted! Engedd, hogy a lélegzeted vezessen, várd meg, amíg megmozdul a lélegzeted, és csak utána mozduljon a tested. Ez nagyon finom különbség ahhoz képest, hogy nagyjából összehangolod a légzést és a mozgást, de ez a finom különbség hozza meg a harmóniát és a tudatosságot, ami megvédhet a sérülésektől, és nem engedi elharapózni a tüzet.

Forrás: Thinkstock

3. Hűtsd le magad! Figyeld magad, és érezni fogod, amikor elkezdesz túlhevülni, esetleg haragosan vagy akaratosan mozogni. Ha ezt veszed észre, először lassítsd le a légzésed és a mozgásod, érzed meg a vizet a testedben, és ahogy a víz áramlik, ahogy mozogsz. Ha ezzel nem sikerül lehűteni magad, állj meg és pihenj, amíg lehűlsz egy kicsit, aztán folytathatod tovább a gyakorlást. Az a cél, hogy az izmaid aktívan mozogjanak, az energiád intenzíven áramoljon, de ne legyen erőlködés, akarás vagy megfeszülés a mozgásban.

4. Gyakorlás után pihenj! Elég lehet 1-2 percig, vagy ha hosszabban gyakoroltál, 5-10 percig lefeküdni és relaxálni a gyakorlás végén. A tanulás pihenés közben történik meg, ilyenkor épülnek be a jótékony hatások a testbe, az elmébe és az energetikai testbe. Ezt a lépést ne spórold le a gyakorlás végéről, az erre fordított idő megtérül!

Mégis, hány kört csinálj?

Próbáld ki, hogy hol van neked az a határ, amikor érzed, hogy van benne kihívás, de nem éget meg a tűz, és nem kezdesz el szenvedni a gyakorlástól.

Ha új neked ez a gyakorlás,

kezdd 18 körrel, könnyítésekkel, ha kell. Ez kb. 10 percet fog igénybe venni, és hasonló érzés lesz, mintha kb. 10 percig kényelmes tempóban futnál vagy kocognál.

Forrás: Thinkstock

Ha gyakorlott jógázó vagy,

vagy csak nem érzel kihívást a 18 napüdvözletben, növeld az ismétlések számát. A bűvös számok a 3 különleges többszörösei: 9, 18, 21, 27, 33, 36, 45, 54, 60, 66, 75, 81, 90, 99 és 108! A számok is szimbolikus jelentőséggel bírnak:

tradicionálisan 108 ismétlésnek van a legnagyobb ereje nemcsak napüdvözletek, hanem sok más gyakorlás, például a mantrák ismétlése (dzsapázás) esetében is.

A 108-as számot sok hagyomány sokféleképpen magyarázza: például az 1-es szám az egységet jelenti, a 0 a kör, a tökéletesség ábrázolása, a 8 pedig az önmagába visszatérő vonal, a végtelen szimbóluma. A 108 napüdvözlet gyakorlása tradicionálisan évszakváltásokkor, fordulópontokon vagy egy szerettünk eltávozása esetén segít megélni és elfogadni a változások körforgását. Jó lehet felajánlást tenni vagy megfogalmazni, hogy mi a szándékod a gyakorlással, ettől erőteljesebb lesz a tudatra gyakorolt hatás.

Life.hu tipp

A napüdvözletnek többféle különböző verziója létezik. Tanuld meg most a Jógaklikkel az astanga jógában gyakorolt úgynevezett szúrja namaszkár B variációt, ami az egyik legintenzívebb napüdvözlet-variáció - kattints ide!
Előzd meg a sportsérüléseket jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20151016-jogaiskola-a-jogaklikkel-elozd-meg-a-sportseruleseket-jogaval.htmlAnnak, aki komolyan és rendszeresen edz, szembe kell néznie azzal, hogy a test sérüléseknek van kitéve. Természetesen igyekezni kell a sérülések veszélyét a minimálisra csökkenteni, de még így is időről időre előfordulhat, hogy megfájdul valami, túlterhelünk egy testrészt, rossz mozdulatot teszünk, és máris baj van. Ez Zsír!ThinkstockMilyen jóga az ideális számodra? Eláruljuk!http://www.life.hu/ez-zsir/20150920-jogaiskola-a-jogaklikkel-kotott-vagy-szabad-sorozatok.htmlHa voltál már egynél több jógaórán, szinte biztos, hogy megtapasztalhattad, milyen a kötött és a kötetlen sorozatokból álló jógaóra. Nem feltétlenül kell elköteleződnöd egyik vagy másik mellett, de érdemes alaposabban megismerni őket! Ez Zsír!--Az életerő irányítása - eláruljuk a jógások titkát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150819-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-eletero-iranyitasa-elaruljuk-a-jogasok-titkat.htmlSok jógázó a pránajáma gyakorlását eleinte légzőgyakorlatnak gondolja, pedig a prána sokkal több, mint lélegzet: életerő! A légzés irányításával viszont megtanulhatod az életerődet is irányítani – megmutatjuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockHatékonyabban végeznéd a munkádat? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150724-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-rendszeres-joga-pozitiv-hatasai.htmlNem vitás, hogy a rendszeres mozgás nemcsak a testünkre, de a szellemi képességeinkre is jótékonyan hat. A jóga különösen javítja a munkavégző képességet, felfrissíti az elmét - olvasd el, mire hat még nagyon pozitívan! Ez Zsír!ThinkstockJóga és harcművészet - próbáltad már a Budokon jógát?http://www.life.hu/ez-zsir/20150605-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-flow-flow-ja-budokon.htmlHallottál már a harcművészetet és a jógát ötvözö Budokonnal? Érdemes megismerned ezt a mozgásformát, mert imádni fogod!Ez Zsír!ThinkstockJógázz a boldog párkapcsolatért!http://www.life.hu/ez-zsir/20150508-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-boldog-parkapcsolatert.htmlEgy jó párkapcsolatért mindennap újra és újra meg kell dolgozni, ám nem mindegy, hogy mindezt hogyan csinálod. A jóga igenis nagyon sokat tehet a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatért - most eláruljuk, hogyan!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.