A borús, őszi időjárás kicsit naposabbra fordult, itt az idő hát egy utolsó nagy hamburgerpartihoz! Ha igazán maradandót akarsz alkotni, szánj rá egy kevéske időt, és A-tól Z-ig készíts magad mindent.

Süss hambizsömlét, gyúrd a húspogit, és hogy mindenki erről beszéljen, tedd különlegessé hagymalekvárral! És ami nem hiányozhat egy kulináris hambi mellől, az a krumpli. Amilyen egyszerűen csak lehet, főzd, ízesítsd, és bízd a többit a forró sütőre!

Hozzávalók 6 adaghoz

Húspogácsa:

  • 40 dkg darált pulykamellfilé
  • 5 dkg kockázott baconszalonna
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve
  • 1 db tojás
  • 1 tk. kurkuma
  • 3 ek. olívaolaj
  • só és bors
Forrás: Roberto Konyhája

Hagymalekvár:

  • 60 dkg vöröshagyma
  • 2 db narancs héja és leve
  • 2 ek. barna cukor

Buci:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finom liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 4 db tojás
  • 2 csipet só

Steakburgonya:

  • 1 kg burgonya
  • 1 tk. só
  • 1 tk. pirospaprika
  • 3 ek. olaj
  • frissen őrölt bors
Forrás: Roberto Konyhája
Roberto konyhája
Ínycsiklandozó ízekre vágysz? A Life.hu séfje, Roberto ezentúl rendszeresen osztja meg velünk finomabbnál finomabb receptjeit, kövess bennünket, nehogy lemaradj a következő nyalánkságról!

Elkészítés

Steakburgonya:

Főzzük meg héjában a burgonyát, hűtsük le, és vágjuk negyedekre. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg az olajjal, és fűszerezzük sóval, borssal, paprikával. Kezünkkel forgassuk össze, és süssük 180°C-on 30 percet.

Buci:

Szórjuk tálba a lisztet, a szárított élesztőt, a porcukrot, a 3 tojást, és keverjük össze alaposan a robotgép dagasztó száraival. Folyamatosan adagoljuk hozzá a 2 dl langyos tejet, a darabolt vajat és a sót, alaposan dolgozzuk össze, hogy elváljon az edény falától. Lisztezzük meg a tészta tetejét, a tálat fóliázzuk le, 30 perc alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát rakjuk bőségesen lisztezett deszkára, és öklünkkel alaposan gyúrjuk át, hogy újra eredeti méretű legyen. Osszuk 6 részre, és formázzunk belőle cipókat, rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg a tetejüket a 1 db felvert tojással. Süssük 180°C-on 35 percet légkeverés funkción.

Narancsos hagymalekvár:

Tisztítsuk meg a hagymát, szeljük ketté, és szeleteljük vékony szeletekre. Vékonyan hámozzuk meg a narancsokat, és a héjat vágjuk vékony csíkokra. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, és rakjuk bele a felszeletelt hagymákat. Kevergetve pirítsuk 10 percig, hagyjuk karamellizálódni, és közben adjuk hozzá a narancshéjat. Facsarjuk rá a narancsok levét, és tegyük hozzá a két kanál barna cukrot. Majd forraljuk el a narancslevet, hogy sűrű és krémes legyen a hagyma.

Húspogácsa:

Rakjuk tálba a darált pulykamellet, a bacont, a fokhagymát, a tojást és a kurkumát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és kézzel alaposan gyúrjuk össze. Formázzunk belőle tenyérnyi nagyságú, fél centiméter vastag pogácsákat. Forró serpenyőben süssük a 3 ek. olívaolajon mindkét oldalát 6 percig. Rakjuk félre a tálalásig.

Tálalás

Vágjuk ketté a bucikat, rakjunk az alsó részére friss salátalevelet, arra a sült pulykapogácsát és egy kanál narancsos hagymalekvárt. Rakjuk rá a tetejét, és tálaljuk mellé a steakburgonyát.