Sokkoló adatok szerint Guatemalában az újszülöttek közel egynegyedének tinédzserek adnak életet, akik között akad, aki még a 13. életévét sem töltötte be, 2011-ben pedig 35 olyan eset is előfordult, ahol az újdonsült anyuka még csupán tízéves volt.

A fentieknél talán még borzalmasabb tény, hogy a tini lányok 90 százaléka egy rokontól lesz terhes, általában nagybácsitól vagy unokatestvértől, sőt az sem ritka, hogy a lány saját apja a leendő apa is egyben. 

Fotó: Linda Forsell

Linda Forsell svéd fotóművész ezeket a lányokat örökítette meg képein, akik többnyire még túl fiatalok ahhoz, hogy egyáltalán felfogják, mi is történt velük. Linda két éven át járt vissza ezekre a helyekre, a lányok bizalmukba fogadták, és sokan elmesélték neki szörnyű életútjukat. 

Volt, aki egy fához kötözve szenvedte végig, amíg egy 53 éves férfi megerőszakolta, és volt, akit 12 évesen egyszerűen eladtak egy 22 éves férfinak. 

2014-ben 5100 újszülöttet hozott világra 14 évnél fiatalabb anya, míg az előző évben ez a szám még "csak" 4354 volt. A kormány is megpróbál tenni a járványszerűen terjedő jelenség ellen valamit, így a házasságkötéshez szükséges törvényes életkort 14 évről felemelték 18 évre. 

Fotó: Linda Forsell

Ennél azonban sokkal fontosabb lenne, hogy az ott élő emberek szemlélete megváltozzon, az apák többsége ugyanis a mai napig úgy véli, hogy a lány az ő tulajdona, és azt tesz vele, amit csak akar. 

Guatemalában az 1990-es évek közepéig tartott egy 36 éven át húzódó polgárháború, a háború idején a nők megerőszakolása mindennapos esemény volt, vélhetően 100 000-re tehető a meggyalázott áldozatok száma. Ám hiába ért véget a polgárháború, még mindig évente több ezer nő lesz erőszak áldozata, és csak elenyésző részük mer feljelentést tenni támadója ellen, de még ennél is ritkábban fordul elő, hogy az erőszaktevőt el is ítélik. 

Fotó: Linda Forsell

Amint azt Carolina Escobar, a La Alinza Guatemala nevű szervezet igazgatója kifejtette, 

Guatemala kultúrájának része, hogy a nők és lányok elleni szexuális erőszak elfogadott, 

így nagyon nehéz szembeszállni vele, a többség számára ez a téma ugyanis tabu. 

A fényképeket készítő Linda Forsell azt is megtapasztalta, hogy nem csupán az apák hibáztathatók, az anyák ugyanis ugyanolyan könnyedén eladják lányaikat, és semmi kivetnivalót nem találnak abban, hogy egy tizenkét évest hozzákényszerítenek egy idősebb férfihoz. Az is kiderült, hogy a szörnyű tettek részvevői, az apák, az anyák, vagy éppen azok, akik elvesznek és teherbe ejtenek egy gyereket, nem gonosztevők, 

Fotó: Linda Forsell

számukra ugyanis ez egy teljesen normális, bevett viselkedés, sőt sokszor maguk az áldozatok is meg vannak győződve arról, hogy ez így normális. 

Mivel azonban a kormány igyekszik gátat vetni ennek a gyakorlatnak, sokan már rájöttek, hogy nem szabad kórházban szülni, hiszen akkor lebuknak, ezért a teherbe ejtett tinilányok nagy részénél igyekeznek leplezni a terhességet, és a szülésre is inkább otthon kerítenek sort. 

Fotó: Linda Forsell

Forsell mindezek ellenére abban bízik, hogy a jövőben változás lesz tapasztalható, az internet révén ugyanis egyre többen fognak rájönni arra, hogy a külvilágban mindez nem számít elfogadottnak, és ennek köszönhetően talán Guatemalában is be fog köszönteni egy szebb jövő. 

/1511/Guate20151112103442