Amit a jelszavakról tudni érdemes

"Forrás: Thinkstock " -
adatvédelem biztonság jelszó jelszóbiztonság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A biztonságos jelszavak legnagyobb hátránya, hogy többnyire igen nehéz megjegyezni őket. Ha az összes pin kódodat a fejedben szeretnél elraktározni, akkor egy idő után minden gondolatod a nagymamád szülinapi dátuma és az első háziállatod beceneve körül fog forogni. Próbálkozz hát meg ennél praktikusabb módszerekkel.

Így válassz jelszót

  • A nehezen megjegyezhető, bonyolult jelszavak helyett válassz hosszabb, értelmesebb szavakat, kifejezéseket. Gondolkodj verssorokban, idézetekben, szlogenekben!
  • Jelszavad csak olyan adatokat tartalmazzon, amik sehonnan sem kereshetők ki. Ne válaszd például a férjed nevét, vagy a saját születési dátumodat.
  • A kiemelt fontosságú oldalak jelszavai soha ne egyezzenek, ne is hasonlítsanak! Hiszen ha valamelyiket kitalálják, akkor a többihez is hozzáférhetnek. Ez nem azt jelenti, hogy mindenhova külön jelszót kell kitalálnod, legyen inkább egy-egy mesterjelszavad a kiemelt oldalakhoz, a kevésbé lényeges esetekben használhatsz egymásra hasonlító, vagy akár ugyanazt a jelszót.
Forrás: Thinkstock

Így ne tárold!

Soha ne őrizd a jelszavaidat egy papírra, vagy esetleg telefonodban összegyűjtve!

Az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha pénztárcádban egy kis papíron összeírva tárolsz minden fontos adatot, hiszen, ha tárcádat ellopják vagy elveszíted, akkor az adataid is rossz kezekbe kerülnek.

És így ne semmisítsd meg...

Hirtelen észbe kaptál, és a tárcádban dugdosott jelszócetlit egy pillantás alatt négy darabra téped? Rossz ötlet... Egyrészt azért, mert a négy darabkát egyszerűen össze lehet illeszteni, másrészt azért, mert a néhány darabra tépéssel te magad hívod fel a figyelmet arra, hogy valami fontos dokumentumot próbáltál megsemmisíteni.

Érdekesség

Egy hulladékgyűjtő telepen tavaly a kutatók 763 kg szelektíven gyűjtött papírhulladékot néztek át, amelyből 173 kg bizalmas jellegű, visszaélésre alkalmat adó irat került elő, amihez bárki hozzáférhetett volna. Ez azt jelenti, hogy a kidobott szemét 23%-a, azaz majdnem egynegyede – iratmegsemmisítés híján – az adatlopás veszélyét és jelentős jogi kockázatot is hordoz.

Akkor mégis hogyan tárold biztonságosan?

Nincs másra szükséged, mint egy remek jelszómenedzser programra! Ezen programoknak hála elég egyetlen jelszót, úgynevezett mesterjelszót megjegyezned, amely segítségével kinyerheted a programból az elmentett adatokat. Biztonsági okoból ennek a mesterjelszónak értelemszerűen érdemes bonyolultnak lennie. A jelszavakat titkosítva, így biztonságosan raktározni alkalmas szoftverekből számos fizetős és ingyenes fajta létezik.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.