"Pole arttal el tudom mondani, mi zajlik a lelkemben" - Különleges rúdtáncversenyen jártunk

rúdtánc rúdfitnesz verseny pole art sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy nap volt idén november 29-e a rúdfitnesz szerelmeseinek életében. Technikai tudás, művészi önkifejezés és akrobatikai elemek kombinációjával csaptak össze profik és amatőrök a Pole Artistic versenyen. De mi is ez a sport tulajdonképpen?

Kőkemény sport

Bár 2008 óta létezik Magyarországon a pole art, csak egy-két éve sikerült elfogadtatni a nagyközönséggel a tényt, hogy ez bizony kőkemény sport, és nem azonosítandó a füstös, erotikus klubok rúd körül tekergős, férfiakat hergelő produkcióival. Nemcsak hajlékonyságot, erős izomzatot, finom mozdulatok ismeretét, de sok kitartó gyakorlást is igényel.

Fotó: M.Schmidt János/Origo

- mondta az egyik rúdfitneszes lány a Pole Artistic versenyen. Hozzátette, először fejben kell összetennie minden mozdulatot, majd utána pattan fel a rúdra, hogy meg is csinálja azokat. A pole art esetében jó, ha egy kis színészi vénával is rendelkeznek a táncosok, hiszen épp a látványos show-elemek azok, amik különlegesebbé teszik a többek által ismert, "sima" rúdtáncnál.

Fotó: M.Schmidt János/Origo

Egy kicsit színház is

A pole art egy kicsit több, mint a sima pole-fitnesz; több színpadi elem, feltűnőbb jelmezek, némileg más zenék jellemzőek rá. Míg a rúdtánc koreográfiájának lényege az elemek egymás utáni kötése, a rúdon és amellett történő figurák egybeépítése, addig a pole artnál ezek mellé még "színházasabb" látvány is jár. A táncosok a testükkel mesélnek el egy történetet, amelyet azok is megértenek, akik nem művelik a sportot, csak nézni szeretik.

Fotó: M.Schmidt János/Origo
Fotó: M.Schmidt János/Origo

Hogy lesz valaki rúdtáncos?

"Az egész úgy indult, hogy szerettem volna több önbizalmat, és az volt a vágyam, hogy tudjak valami olyat, amit más nem. Nos, egyetlen rúdtáncedzés után kiderült, ez a sport lesz az, ami segít mindkettőben" - mondta egy lány, aki bár ezúttal csak nézőként volt jelen, de az elmúlt 4 évben már több megmérettetésen is indult.

Fotó: M.Schmidt János/Origo

"Mikor a barátom először meglátott, ahogy fejjel lefelé lógok a rúdon, és egyetlen térdhajlattal tartom magam, azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy képes vagyok erre. Ez volt az egyik legmotiválóbb mondat, ami elindított azon az úton, hogy még komolyabban vegyem a sportot, és versenyezni kezdjek."

Természetesen a motiváció mindenkinél más és más.

Fotó: M.Schmidt János/Origo

A lenge öltözet funkcionális

A rúdtáncosok nem azért művelik a sportot kevés ruhában, hogy szexik legyenek, az ok egészen más. Fontos, hogy azok a testrészek, amelyek érintkeznek a rúddal, tapadjanak rá, szabadon legyenek. Ilyenek a tenyér, talp, térdhajlat, könyök és derék. A pózok, forgások csak így kivitelezhetőek tökéletesen. Sőt, a versenyeken villantásért, nem megfelelő ruházatért, túl sokat mutató szettért kizárás is járhat!

Női egyéni, női duó és férfi egyéni produkciókat láthatott a közönség a versenyen.

Bár sokan nem tudják, egyre több férfi is űzi a sportot.

Más-más elemek kivitelezésében jók a nők és a férfiak. A férfiaknak jellemzően az erőelemek mennek jobban, de néhányuk nőket megszégyenítő hajlékonysággal és gyorsasággal hajtja végre a trükköket.

Fotó: M.Schmidt János/Origo

Life.hu tipp

Miközben a rúdtánc egyre elfogadottabb a nők körében, addig a férfiak sem tétlenkedtek: már meg is van Magyarország első rúdfitneszbajnoka. A lenyűgöző mutatványok mesterével, Krajnyák Norberttel korábban már beszélgettünk, az interjút ITT olvashatod.

A páros versenyzőknek hatványozottan nehéz dolguk van, ugyanis a másik minden egyes mozdulatára figyelniük kell a sajátjuké mellett. Tizedmásodpercek is számítanak, ráadásul nagyon egymásra van utalva egy duó a koreográfia során. Hosszú időbe telik, mire a kettős mindkét tagja ugyanolyan szinten tudja végrehajtani a gyakorlatokat.

Fotó: M.Schmidt János/Origo

Tekeredik, csavarodik...

A rúdtánc térhódítása elképesztő. A hét elején tartottak kétnapos dél-amerikai versenyt Buenos Airesben. A legjobbnak a brazil Alessandra Rancan bizonyult. De mit kell tudni erről a sportról, és hogyan lehetsz te is profi rúdtáncos? Itt a válasz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.