Puffadás, az ünnepi hétvége rémálma - Tehetsz ellene!

ünnep táplálkozás puffadás hízás evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony többnyire nem a helyes étkezésről szól - ezzel persze semmi gond nincs, mert néha-néha beleférnek a kilengések, a gyomor azonban keményen megbosszulja a túlevést és a szokatlanul nagy ételmennyiséget. Ott van mindannyiunk réme, a puffadás, ami bizony könnyen előfordulhat, ha nem figyelsz oda, mit és mennyit eszel. Persze tehetsz ellene - mutatjuk is, hogyan!

Egy elismert táplálkozási szakember, Angela Dowden, egy közismert személyi edző, Ramona Braganza és egy televíziós szakértő, Liz Brewer összeszedték azokat a jó tanácsokat, melyekkel elkerülhető, hogy karácsony után gyomorpanaszokkal vagy puffadással küszködjünk. A következőket érdemes megfogadni!

Óvatosan a hagymás ételekkel és a szénhidrátokkal!

Bánj óvatosan a fokhagymás, hagymás töltelékekkel, mert ezek általában felfúvódást okoznak. Vigyázz a szénhidrátokkal – tésztával, rizzsel, krumplival –, főleg ha hidegen vagy újramelegítve kínálják, így ugyanis a bennük keletkező, ellenálló keményítők emésztetlenül kerülnek a bélbe, és fokozott gáztermelődést okoznak.

Kerüld a krumplit! Forrás: Thinkstock

Fogyassz kevesebb pékárut!

Óvakodj a szupermarketek polcain hívogatóan illatozó pékáruktól is, mert sokaknál ezek is puffadást idéznek elő, hasonlóan a fruktózhoz, melyek az almában, körtében, mangóban különösen magas arányban találhatóak meg.

Kevesebb édesítő is elég!

Az édesítéssel is vigyázz, az agavé hiába természetes, a fruktóztartalma magas, de a xillit, a mannit, a szorbit szintén gondot okozhatnak a belekben.

Fogyassz magnéziumot!

Gondoskodj az elegendő magnéziumbevitelről; egyél banánt, brazil diót, mandulát, hüvelyeseket és zöld színű zöldségeket, de a brokkolit vagy a kelbimbót hagyd ki az étrendedből!

Sózz kevesebbet!

Bánj csínján a sóval, mert a túl sok só hatására a szervezet visszatartja a vizet.

Forrás: Thinkstock

Ne rágózz sokat!

Lehetőleg a rágózást is kerüld, mert bár a fogaknak jót tehet, rágás közben felesleges levegő juthat a szervezetbe. Italok közül se a szénsavasat fogyaszd hasonló okok miatt.

A tökéletes napindító

Érdemes joghurttal kezdeni a napot, főleg probiotikumossal, a fehér pékáru helyett pedig teljes kiőrlésűt válassz.

Egyszerre csak egy dologra figyelj!

Ne csinálj egyszerre több dolgot, azaz ne egyél és igyál egyszerre. Figyelj oda, hogy az ételt ne a folyadék vigye le a torkodon. Rágj meg mindent alaposan, az emésztés ugyanis a szájban kezdődik. Igyál gyógyteákat, például gyömbért vagy borsmentát!

Kombinálj okosan!

Ne egyél édes, gyümölcsös szószt a húsételekhez, mert a cukrot nem kell megemésztenie a szervezetnek, viszont ha más ételt eszel vele egyszerre, az a gyomorban marad, és erjedésnek indul. A pulykára pedig nem árt egy kis citromot locsolni, mert az segít a fehérje lebontásában!

A pulykát citrommal fogyaszd! Forrás: Thinkstock

Jógázz!

Néhány testgyakorlattal is csökkentheted a puffadást: a babapóz erre az egyik legjobb megoldás, de ezt is érdemes kipróbálnod: áll négykézlábra, engedd hátra a csípődet, fektesd rá a behajlított lábadra, a karodat hosszan előre nyújtsd ki. Ebben a pózban összepréseled a beleket, a gáz pedig távozik az emésztőrendszeren keresztül.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy a nehezen emészthető húsfélék, például a vadhús is erőteljes puffasztó hatással bír. „Egyéni tolerancia kérdése, ki mitől puffad fel, de alapvetően igaz, hogy kerüljük a nehezen emészthető ételeket, és figyeljünk a mértékletességre. Ha pedig már megtörtént a baj, és túlettük magunkat, egy pohár citromos vagy gyömbéres víz segíthet, sőt, a kettő kombinációja is remek választás.”

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, ők hogyan tartják magukat formában? Szombat délután 16:00-kor minden kiderül - nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön SARKA KATÁVAL!

Kipróbáltuk: Gerincjógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20151221-kiprobaltuk-gerincjoga-hamori-barbi-a-move-it-blondi-bloggere.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – ezúttal a gerincjóga kerül terítékre. Ez Zsír!--Vegán menü karácsonyra: isteni, gyorsan megvan és nagyon egészséges!http://www.life.hu/ez-zsir/20151217-stohr-greta-vegan-menuje-karacsonyra.htmlIgyekszel mellőzni a húst és minden állati eredetű élelmiszert az étrendedből, de karácsonykor azért szívesen ennél valami finomat? Stőhr Gréta vegán szakácsnő karácsonyi menüjét érdemes kipróbálnod!Ez Zsír!--Kipróbáltuk: Gerincjógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20151221-kiprobaltuk-gerincjoga-hamori-barbi-a-move-it-blondi-bloggere.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – ezúttal a gerincjóga kerül terítékre. Ez Zsír!--Dobd fel az ételeidet a tél legegészségesebb fűszereivel!http://www.life.hu/ez-zsir/20151208-egeszseges-teli-fuszerek-amiket-erdemes-fogyasztani-gyomber-fahej.htmlBőségesen használsz télen fűszereket? Érdemes, mert némelyik nemcsak csodát tesz az ételekkel, de kifejezetten pozitívan hat az immunrendszerre. Íme 3 olyan fűszer, amiket érdemes beiktatnod a téli étrendedbe! Ez Zsír!--Engedd el a feszültségeket, és tanuld meg, hogyan lehetsz elégedett!http://www.life.hu/ez-zsir/20151211-jogaiskola-a-jogaklikkel-teremtsd-meg-a-belso-beked-legyel-elegedett-az-erofesziteseddel.htmlA béke, csend és nyugalom nem kívülről száll meg bennünket, hanem egy belső tapasztalás, egy tudatállapot megélése. Ez a békés tudatállapot létrejöhet spontán, vagy létre lehet hozni tudatos gyakorlással – a jóga megtanítja, hogyan csináld! Ez Zsír!--Kicsi a bors, de szupererős! Nemes Renáta Larissza, a pehelysúlyú fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151208-fitneszmodell-nemes-renata-larissza-meselt-edzesrol-etkezesrol-versenyzesrol.htmlA fiatal, törékeny lány mindössze 151 centi és 42 kiló, ám izmait, alakját bárki megirigyelhetné. Vajon egy ilyen méretekkel megáldott sportolónak mennyire kell odafigyelnie az edzésre, az étkezésre? Erről faggattuk Nemes Renáta Larisszát. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.