Nincs szilveszter pezsgő nélkül. Van, aki odáig van érte, mások inkább csak az alkalom hevében kortyolnak belőle. Egy biztos, ezzel az itallal szemben senki se közömbös. Ha már összejön a társaság, és egy hatalmas év végi bulira szánjátok magatokat, eláruljuk, mire is kell figyelnetek, mielőtt éjfélkor kibontanátok egy üveggel. Durranjon hát a pezsgő!

Nem mindegy a hőmérséklet

A pezsgőket 6-8 fokos hőmérsékletre érdemes behűteni, mielőtt fogyasztanánk. Fagyasztóba tenni semmiképp sem érdemes, mert így sokat veszíthet az élvezeti értékéből. Ha már korábban megvásároltuk, és a kocsiban felejtettük, semmiképp ne tegyük rögtön hűtőszekrénybe. Helyezzük a lakás egyik hűvösebbik helyiségébe, majd várjuk meg, míg szobahőmérsékletű nem lesz. Fogyasztás előtt egy nappal már érdemes ezt a folyamatot véghezvinni.

Forrás: Thinkstock

Nyitásra fel!

Az egyetlen helyes módszer a következő: Tépjük le a fóliát. Csavarjunk hatot a pezsgő drótján, majd a másik kezünkkel fogjuk meg erősen a dugót és a drótot. Tartsuk 45 fokos szögben az üveget, közben pedig erősen szorítsuk a tetejét. Óvatosan kezdjük el forgatni az üveg alját, így a dugó lassan ki fog jönni. Ha ügyesek vagyunk, egy csepp sem megy kárba.

Elő a poharakkal!

A legmegfelelőbb a hosszúkás pohárforma (kehely), mert ebben látszik a legjobban az ital gyöngyözése. A szélesebb vagy alacsonyabb poharakban az ital nagyon hamar felmelegszik, valamint gyorsabban távozik belőle a szén-dioxid is. Mikor öntünk, érdemes 45 fokos szögben megdönteni, hogy ezzel is kevesebb szén-dioxid távozzon.

Forrás: Hungária, Life.hu

Hol a kiskanál?

Rendszeres szilveszteri rituálé, hogy a felbontás után rögtön keresni kezdjük a kiskanalat, hogy az üvegbe helyezzük. Ennek oka, hogy a pezsgő friss maradjon. Ha eddig nem egy ezüstkanalat választottál, és a felbontás után nem raktad azonnal hűtőbe, akkor bizony hiába kanalaztál. Bizonyára ez lehet a legnagyobb tévhit a pezsgőkkel kapcsolatban. Ha nem tudsz egyszerre elfogyasztani egy üveget, akkor érdemesebb egy speciális, műanyag pezsgődugót használni. A kanál sem rossz megoldás, de akkor mindenképp ezüst legyen, mert a magas hővezető képességének köszönhetően a hűtőszekrényben segít lehűteni az üveg tartalmát.

Finom?

A kóstolás mindig elengedhetetlen lépés. Van, aki egy megszokott márka kedvelője, és nem tágít a bevált kedvencétől. Ha újdonság mellett tesszük le a voksunkat, érdemes mindig egy üveggel kezdeni, mert nem biztos, hogy rögtön elnyeri majd a tetszésünket. 

Támogatott tartalom