Pezsgőt bontanál? 5 dolog, amire mindig figyelj!

Forrás: Thinkstock -
ital szilveszter ünnep alkohol pezsgő pezsgő2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs szilveszter pezsgő nélkül. Van, aki odáig van érte, mások inkább csak az alkalom hevében kortyolnak belőle. Egy biztos, ezzel az itallal szemben senki se közömbös. Ha már összejön a társaság, és egy hatalmas év végi bulira szánjátok magatokat, eláruljuk, mire is kell figyelnetek, mielőtt éjfélkor kibontanátok egy üveggel. Durranjon hát a pezsgő!

Nem mindegy a hőmérséklet

A pezsgőket 6-8 fokos hőmérsékletre érdemes behűteni, mielőtt fogyasztanánk. Fagyasztóba tenni semmiképp sem érdemes, mert így sokat veszíthet az élvezeti értékéből. Ha már korábban megvásároltuk, és a kocsiban felejtettük, semmiképp ne tegyük rögtön hűtőszekrénybe. Helyezzük a lakás egyik hűvösebbik helyiségébe, majd várjuk meg, míg szobahőmérsékletű nem lesz. Fogyasztás előtt egy nappal már érdemes ezt a folyamatot véghezvinni.

Forrás: Thinkstock

Nyitásra fel!

Az egyetlen helyes módszer a következő: Tépjük le a fóliát. Csavarjunk hatot a pezsgő drótján, majd a másik kezünkkel fogjuk meg erősen a dugót és a drótot. Tartsuk 45 fokos szögben az üveget, közben pedig erősen szorítsuk a tetejét. Óvatosan kezdjük el forgatni az üveg alját, így a dugó lassan ki fog jönni. Ha ügyesek vagyunk, egy csepp sem megy kárba.

Elő a poharakkal!

A legmegfelelőbb a hosszúkás pohárforma (kehely), mert ebben látszik a legjobban az ital gyöngyözése. A szélesebb vagy alacsonyabb poharakban az ital nagyon hamar felmelegszik, valamint gyorsabban távozik belőle a szén-dioxid is. Mikor öntünk, érdemes 45 fokos szögben megdönteni, hogy ezzel is kevesebb szén-dioxid távozzon.

Forrás: Hungária, Life.hu

Hol a kiskanál?

Rendszeres szilveszteri rituálé, hogy a felbontás után rögtön keresni kezdjük a kiskanalat, hogy az üvegbe helyezzük. Ennek oka, hogy a pezsgő friss maradjon. Ha eddig nem egy ezüstkanalat választottál, és a felbontás után nem raktad azonnal hűtőbe, akkor bizony hiába kanalaztál. Bizonyára ez lehet a legnagyobb tévhit a pezsgőkkel kapcsolatban. Ha nem tudsz egyszerre elfogyasztani egy üveget, akkor érdemesebb egy speciális, műanyag pezsgődugót használni. A kanál sem rossz megoldás, de akkor mindenképp ezüst legyen, mert a magas hővezető képességének köszönhetően a hűtőszekrényben segít lehűteni az üveg tartalmát.

Finom?

A kóstolás mindig elengedhetetlen lépés. Van, aki egy megszokott márka kedvelője, és nem tágít a bevált kedvencétől. Ha újdonság mellett tesszük le a voksunkat, érdemes mindig egy üveggel kezdeni, mert nem biztos, hogy rögtön elnyeri majd a tetszésünket.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.