Az év utolsó napján egészen biztosan a kényelmetlen, ámde mesés lábbeliké az egyik főszerep, ám jó, ha tudod, milyen gondokra számíts, ha a következő trendi darabok közül válogatsz!

Hegyes orrú cipő

Forrás: asos.com

Kétségtelen, hogy a hegyes orrú lábbelik fénykorukat élik, gyönyörűek, és nagyon dögösek. De vajon a lábujjaknak mennyire tesznek jót? Az angol lábszakértő, Emma Supple szerint az alapvető probléma ezekkel a cipőkkel pontosan az, hogy a lábujjak nagyon kis helyre szorulnak; ezt van, aki órákig elviseli, másoknak azonban már 30 perc után komoly fájdalmakat okoz egy ilyen lábbeli, függetlenül attól, hogy lapos vagy magas sarkú. "Ha túl gyakran viselünk ilyen kialakítású cipőket, az hosszú távon komoly gondokat okoz: a három középső ujjat például képesek eltorzítani ezek a cipők, olyannyira, hogy egy idő után már behajlítani sem tudjuk őket. Ha pedig a hegyes orrú darab végén még egy nehezebb dísz is található, a körmök felülete is károsodik az állandó nyomás által." 

Hogy mi a megoldás? Viselj ritkábban hegyes orrú cipőt, amikor pedig otthon vagy, válassz olyan otthoni papucsot, vastag zoknit, ahol az ujjak külön vannak, ezáltal erősítheted a lábujjakat. 

Klasszikus balerinacipő

Forrás: asos.com

Nem először halljuk, hogy a balerinacipő nagyon káros, ám ezt most a szakértő ismét megerősíti. Pedig azt hinnénk, hogy a kerek orr-rész, a lapos talp és a széles kialakítás miatt ezek a darabok a lehető legjobb választást jelentik – pedig nem! A balerinacipők gyakran készülnek nagyon merev bőrből, műbőrből, ami komolyan deformálhatja a talpakat, nem beszélve arról, hogy akik hajlamosak rá, azoknak számolniuk kell azzal, hogy ez a típus bizony feltöri a lábunkat. Emellett, mivel túlságosan laposak, lúdtalpat, bokasüllyedés okozhatnak, gyakori viselésüktől csontkinövések, bütykök is kialakulhatnak, amelyeket rossz esetben csak műtéttel lehet eltávolítani. 

Mi a megoldás? Akármennyire is kényelmesek, ha sokat vagy úton, válassz inkább olyan cipőt, ami nem teljesen lapos, van egy legalább 2-3 centis sarka vagy talpa. 

Platformos cipellők 

Forrás: asos.com

Magas sarok, magasított talprész, emiatt pedig általában kényelmesek is ezek a lábbelik, még akkor is, ha elsőre nem épp annak tűnnek. Pedig ez a stílus sem a legjobb választás, ha ugyanis sokáig viselsz egy-egy darabot, az az ízületekre komoly nyomást gyakorol, ráadásul látványos bőrkeményedéseket is okoz a kemény talprész. 

Mi a megoldás? Ha platform, akkor lehetőleg olyan darabot válassz, aminek a talpa jó minőségű anyagból készült, és nem teljesen kemény, például parafa. Az sem baj, ha pántok vannak rajta, mert legalább jobban tartja a lábat. 

Klasszikus tűsarkú

Forrás: asos.com

Imádjuk, mert gyönyörű és szupernőies, de a leheletvékony talp és a sokszor 10 centisnél is magasabb, szupervékony sarok nem a legjobb kombó a lábnak. Természetesen a szakértők leginkább óva intenek ettől a típustól, mert egyáltalán nem stabil, a lábujjakon tartod magad a viselése közben, ráadásul a bokaízületek is könnyen megsérülnek. Persze nem azt mondjuk, hogy örökre mondj búcsút ezeknek a szépségeknek, de rendszeres viselésükkel megnő a krónikus ízületi gyulladás egyik leggyakrabban előforduló változatának, az osteoarthritisnek a kockázata: ez a probléma a porcot és a csontot is érinti, és következtében az ízületek túlságosan merevek lesznek, és az Achilles-ín is megsérülhet. 

Mi a megoldás? Ha nem bírod ki a kedvenc topánod nélkül, tanulj meg helyesen állni: kicsit billentsd magad alá a farkcsontodat, és húzd ki magad. Sőt ma már kiváló talpbetéteket is lehet kapni az üzletekben! 

Mokaszinok, férfias darabok

Forrás: asos.com

2015 egyértelműen a maszkulin lábbelik éve volt, és úgy fest, 2016-ra sem mennek ki a divatból a mokaszinok, a lapos talpú, férfias cipők. Ha azt hiszed, ezekkel az égvilágon semmi gond nincs, már ami a lábadat illeti, akkor tévedsz: a túl lapos cipők ugyanis szintén károsítják a talpat, az Achilles-ínt, a lábujjakat, és hozzájárulnak a tyúkszemek kialakulásához is. 

Mi a megoldás? Ennél a stílusnál is az a fontos, hogy olyan darabokat viselj, amik nem teljesen laposak, és van legalább egy kis sarkuk, ezzel nagyon jót teszel a talpadnak és a tartásodnak is!