méregtelenítés salaktalanítás életmód zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha méregtelenítés, akkor ne csak a drasztikus léböjtökre gondolj: számtalan étel segít kipucolni a májat, a veséket, a beleket a méreganyagoktól. A következő finomságokat ezek miatt is érdemes lesz beiktatnod az étrendedbe 2016-ban!

Alma

Az almafélék rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, emiatt javul az anyagcsere, intenzívebbek lesznek a bélmozgások, fokozódik az emésztés.

Forrás: Thinkstock

Avokádó

Ritkán emlegetik az avokádót a tisztító hatású ételek között, pedig fitoszteroltartalmának köszönhetően gátolja a koleszterin felszívódását, ezzel csökkenti a szervezetben a koleszterinszintet. Emellett segíti a májat a glutationtermelésben; ez egy lényeges, szabadgyököt semlegesítő molekula, az egyik legerősebb antioxidáns a szervezetben.

Cékla

Ha még nem tetted, idén télen érdemes a céklát felvenni a kedvenceid listájára: olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek miatt kiváló máj- és vértisztítóként működnek. Ez utóbbi a cékla magas vastartalmának köszönhető. A benne lévő metionin révén csökkenti a koleszterinszintet, és átmossa a szervezetet.

Áfonya

Kétségkívül az egyik legjobb, tisztító hatásokkal bíró gyümölcs: természetes aszpirint tartalmaz, serkenti a testben a gyógyító folyamatokat, csökkenti a gyulladást, és segíti a szervezet salaktalanítását.

Forrás: Thinkstock

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta különösen hatásos, ha a szervezet tisztításáról van szó: cellulózrost-tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, probiotikumtartalma révén pedig javítja a belek működését és a méreganyagok kiválasztódását a szervezetből. A májra is jótékony hatással van, ezáltal javulnak a szervezet tisztuló folyamatai is.

Zeller és zellermag

Hihetetlenül jól működnek vértisztítóként, emellett olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek megelőzik a szervezetben a rákos sejtek kialakulását. A zellernek a vízhajtó hatása is jelentős, ez által segíti a vesék tisztulását.

Lenmag és lenmagolaj

Esszenciális zsírsavakban, főképp omega-3-ban nagyon gazdagok, ez pedig elengedhetetlen a szervezet tisztuló folyamataihoz.

Forrás: Thinkstock

Fokhagyma

Egyél fokhagymát, minél többet! A fokhagyma kiváló gomba-, vírus- és baktériumölő, de főképp nagyszerű értisztító: az érelmeszesedés megelőzésére azért is kiváló, mert eltünteti az érfalról a lerakódásokat. De fontos, hogy a fokhagyma hatásai csak akkor érvényesülnek, ha nyersen fogyasztod el, így még az erőteljes illóolajok ellenére is érdemes beiktatnod az étrendedbe!

Grapefruit

Nagyszerű lúgosító hatású, méregteleníti a beleket és a májat, csökkenti a koleszterinszintet, emellett remek vértisztító. Ha túl keserűnek érzed, adj 2 deci facsart levet egy nagy üveg vízhez, és kortyolgasd el napközben!

Kelkáposzta

Magas rosttartalma révén segít a bélrendszer tisztításában, javítja a bélműködést, emellett jótékonyan hat az epe munkájára.

Forrás: Thinkstock

Hüvelyesek

Érdemes gyakrabban fogyasztanod őket: a bab például tele van rostokkal, csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a beleket, és szabályozza a vércukorszintet.

Algák

Kissé alábecsülik az algafélék szuper hatásait a nyugati világban, pedig érdemes tanulni más országoktól: a spirulina alga például klorofiltartalmának köszönhetően elősegíti a szervezet méregtelenítését, a belek tisztulását. A chlorella alga pedig nagyon gazdag rostokban, ezáltal fokozza a bélműködést, és segít megszabadulni a testben a nehézfémektől.

Citrom

Naná, hogy a citrom is itt van a listán, hiszen magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a máj méregtelenítő funkcióit. A citromos vizet is érdemes beiktatnod a mindennapjaidba - pozitív hatásairól itt írtunk korábban.

Forrás: Thinkstock

Torma

A tormát vétek csak húsvétra tartogatni: a méregtelenítő gyökerek egyike remek vírusölő, szinte már úgy működik, mint egy antibiotikum, pakolásként pedig nagyszerű a gyulladások kezelésére.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője szerint azért érdemes a fenti élelmiszereket fogyasztani, mert serkentik az emésztést, ezzel a szervezetből a méreganyagok távozását, de alapvetően nem csak a fentiek működnek kiválóan, ha tisztítani szeretnénk a szervezetet. ,,Fontos a tiszta étkezés, a dohányzásmentes élet. Érdemes mellőzni az alkoholt, a feldolgozott élelmiszereket az étrendünkből, és emellett persze figyeljünk arra, hogy amivel lehet, segítsük a méregtelenítő folyamatokat."
Gondoltad volna? Csokival érheted el az álomalakodathttp://www.life.hu/ez-zsir/20160106-csokoladeval-az-alomalakert.htmlA 23 éves Zanna Van Dijk fitneszedző szerint a szexi szelfi és a csokoládé a kulcs a dögös alak eléréséhez és megtartásához. Ez Zsír!--Ennél tökéletesebb teste egy kétgyermekes anyukának sincsen - Fotó!http://www.life.hu/ez-zsir/20160106-abbey-clancy-dogos-testet-villantott-szuper-alakja-van-a-ketgyermekes-modellnek-foto.htmlHihetetlen formában van a brit szupermodell, Abbey Clancy. Bár csak pár hónnappal ezelőtt adott életet második gyermekének, már szinte teljesen visszanyerte a régi alakját, és újra fotózások sokasága várja. Ez Zsír!OrigoAz örök fiatalság titka sokkal egyszerűbb, mint gondolnádhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160106-laura-gordon-48-eves-fitneszguru-20-evet-is-letagadhat-annyira-fiatalosan-nez-ki.htmlLaura Gordon egy igazi fitneszőrült, aki 48 éves kora ellenére simán letagadhat akár 20 évet is. A sport- és egészségmániás Instagram-sztár elárulta, minek köszönheti kirobbanó formáját. Ez Zsír!OrigoHoppá! Majka brutális izmokat növesztetthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160105-majka-rapper-a-tv2-sztarja-brutalis-izmokat-novesztett-es-edzes-utan-feszitett.htmlEzúttal nem Majka tündéri kisfián, hanem a rapper izmos felsőtestén akadt meg a tekintetünk. Ez Zsír!--Elképesztő! 65 kilót fogyott egy nő - Csodás fotó!http://www.life.hu/ez-zsir/20160105-amy-dugan-hatvanot-kilot-fogyott-miutan-megtanulta-kontrollalni-erzelmeit-es-etkezeset.htmlAmy Dugan gyermekkori traumája miatt rettenetesen meghízott, ám most nem mindennapi fogyásával hívta fel magára a figyelmet. Ez Zsír!--Sarka Kata fogyókúrába kezdetthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160104-sarka-kata-modell-hajdu-peter-felesege-fogyokuraba-kezdett.htmlA modell karácsonyi szerkóban kezdte meg az edzést, és úgy döntött, tavaszra ismét vissza szeretné szerezni versenyformáját, vajon ez mit jelenthet? Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.