Rövidek a nappalok, repkednek a mínuszok, és jeges szélből sincs hiány, de ez ne riasszon el téged! Izland a téli időszakban annyi látnivalót kínál, hogy akár több hetet is el lehet tölteni itt unatkozás nélkül! Csomagolj pár váltás meleg ruhát a bőröndbe, és készülj fel életed egyik legkalandosabb élményére!

Elsöprő, grandiózus, mesés

Izland: a juhok, a sarki fény és a kimondhatatlan nevű vulkánok (próbáld meg kiejteni azt a szót, hogy Eyjafjallajökull) földje. Hangulatát, szépségét nehéz szavakkal leírni, és vizuálisan olyan látványt nyújt, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Az Észak-Atlanti-óceán távoli szigete sokak szerint az egyik legszebb hely a világon.

Seljalandfoss vízesés, mesés környezetForrás: Thinkstock

Bár a téli időjárás nem a legbarátságosabb, ez csupán egy aprócska hátránya a feltörő gejzírekkel, különleges sziklaformákkal, vízesésekkel tarkított és kristálytiszta tengerrel körülölelt országnak. Izlandon kibogozhatatlanul keveredik a valóság a misztikummal, és meg fogsz lepődni azon, hogy az itt élők többsége hisz a trollok, az elfek, a tündérek és más természetfeletti lények létezésében. Az utazást ezúttal ne úgy képzeld el, hogy végigrohanod a kötelező látnivalókat; a felfedezés öröme nem a tervezettségben, hanem a spontaneitásban rejlik.

Bármikor belecsöppenhetsz egy utcai fesztiválba, meglesheted a mókás kinézetű lundákat, ha éppen úgy tartja kedved, felfedezheted a reykjavíki partiéletet, de hómobillal is száguldozhatsz a holdbéli tájakon.

Kerlingafjoll, holdbéli tájForrás: Thinkstock
A Life.hu extra tippje
Elsőre talán kicsit furcsának hangzik, hogy Izlandot válaszd téli úti célul, ám ha közelebbről is megismerkedsz ezzel a varázslatos szigetországgal, olyan dolgokat látsz majd, amik örökre beleégnek az emlékezetedbe. Az Izlandi csillagtúra magyar idegenvezetéssel legjobb ára-169.000Forint/fő/4éjtől

Légies fényparádé az éjszakában

Az északi fény (aurora borealis) a természet egyik legszenzációsabb jelensége – és Izland tökéletes hely eme misztikus látványosság megfigyelésére. A színes parádé garantáltan felkavarja az érzéseidet, és miközben kémleled a táncoló fénycsóvákat, valamiféle csendes áhítat lesz úrrá rajtad. A fényvadászathoz fontos tényező a tiszta, sötét égbolt és a hidegebb hőmérséklet; a szezon szeptember közepétől április közepéig tart, ilyenkor rengeteg túra közül válogathatsz, amit fantasztikus téli kirándulásokkal kombinálhatsz. A régi mondás, miszerint „ha nem tetszik az időjárás, akkor várj öt percet” itt nem is lehetne igazabb, hiszen akkor van a legnagyobb esélyed az északi fény lesre, ha minél hosszabb időt töltesz az országban.

Aurora borealis, északi fényForrás: Thinkstock

Búvárkodj kontinensek között!

Gleccserekkel, gejzírekkel és fjordokkal másutt is találkozhatsz, de a világörökség részét képező Þingvellir Nemzeti Parkban egy valóban nem mindennapi élményben lehet részed. Itt látható az az érdekes tektonikai jelenség, amikor a Föld a szó szoros értelmében szétszakad. Ez a „senki földje”, hiszen a nyugati oldal már az észak-amerikai, míg a keleti az eurázsiai lemezhez tartozik.

Évente 20 mm-rel távolodnak egymástól a kontinentális lemezek, így a területen még mindig igen gyakoriak (bár viszonylag enyhék) a földrengések. A két földrész között lévő Silfra-repedés az egyik legjobb merülőhely a bolygón: a látótávolság akár 100 méter is lehet, és a víz alatti világ bámulatos látványát nehéz lenne felülmúlni.

Silfra-repedés a mélybenForrás: dive.is/Charles Hood

Reykjavík egyszerűen imádnivaló

Lehet, hogy sok külföldi nagyvárosban megfordultál már, de Reykjavík nyugodt életmódjának és barátságos lakóinak köszönhetően az igazi otthon érzését nyújtja. A világ legészakibb fővárosába könnyű beleszeretni, különösen télen, amikor havazik, és a színes házak fehér prémbe burkolóznak. Programban soha nincs hiány: a művészeti múzeumokban jó időre csillapíthatod kultúrszomjadat, ám a különböző fesztiválok és a díjnyertes Harpa szintén kiváló szórakozást ígér. A romantikázásról sem kell lemondanod, szuper parkok és egy kis tó is található a városban, ami tökéletes hely arra, hogy lecsendesítsd az elmédet.

Reykjavík színes házaiForrás: Thinkstock

Csak azért, mert kint repkednek a mínuszok, még nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a lubickolás öröméről. Izland a természetes hőforrások hazája, melyeket nem csupán geotermikus energiaforrásként hasznosítanak – ezek szabadtéri fürdőként is funkcionálnak. A relaxálás legnépszerűbb helyszíne a Kék Lagúna, de ha nem szeretnéd kifizetni a borsos jegyárat, még mindig választhatod valamelyik fővárosi uszodát.

A Kék Lagúna felülnézetbőlForrás: airpano.com

Reykjavík gasztronómiai téren is hozzájárul a turisták kényeztetéséhez, és szinte nincs olyan étterem - a Dill a helyiek egyik favoritja -, ahol ne kínálnának a tenger északi gyümölcseiből készült finomságokat.

Északi gasztronómiaForrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Az Öskjuhlíð nevű erdős terület és a Grótta-világítótorony álom a hobbifotósoknak: ez utóbbiból fantasztikus panoráma nyílik az egész Faxaflói-öbölre, és ideális sarkifény-megfigyelőhely. Ha egy kis nyugira vágynál, a főváros közelében fekvő Viðey-szigetre is érdemes ellátogatnod. Itt avatta fel Yoko Ono az „Imagine Peace Tower” nevű emlékművet, ami minden évben John Lennon születésnapjától halála napjáig világít.

Éld át és fedezd fel!

Izland a téli hónapokban nemcsak elképesztően látványos, hanem egy igazi csodaország. A vulkanikus tájakon való kalandozás sokkal emlékezetesebb, és a hideg miatt ilyenkor jóval kevesebb a turista. Vík fekete homokos tengerpartja gyönyörű kontrasztot alkot a fehér hóval, és a jéggé fagyott vízesések láttán úgy fogod érezni magad, mintha egy mágikus fantáziabirodalomban járnál.

Különleges természeti csodákForrás: Thinkstock

Gőzölgő gejzírek, sodródó jéghegyek, fortyogó lávát rejtő vulkánok – ezeket mind megtalálod Izlandon, ráadásul néha csak félórás autóútra helyezkednek el egymástól.

A Gullfoss-vízesés, a Mývatn-tó, a Skaftafell Nemzeti Park és a Snæfellsjökull vulkánnak is otthont adó Snæfellsnes-félsziget egytől egyig különleges látnivaló, ám az 1339 km hosszú Gyűrű úton (Hringvegur) autózva még több természeti csoda tárul eléd.