Neked csak annyi a feladatod, hogy elmondd, milyennek szeretnéd látni az otthonod – a megbízott belsőépítész vagy lakberendező pedig megoldások, lehetőségek garmadájával halmoz majd el. De vajon miként is dolgozik egy hazai szakember, és milyen projektek kerülnek ki a kezeik alól? 

A következő hetekben, hónapokban magyar belsőépítészek, lakberendezők és enteriőrdizájnerek segítségével próbálunk majd választ adni a kérdésekre. 

Álomotthonok sorozatunk első részében Dóró Judit belsőépítész munkáiból szemezgettünk, projektjei közül most egy fővárosi zöld övezetben épülő, 150 m2-es új építésű luxuslakást fogunk bemutatni. 

Lássuk, hogyan készül egy valódi álomotthon. 

Mint ahogy Judit és csapata már megszokhatta, a projekt megálmodásánál a megbízó teljes mértékben a tervezőre, vagyis rájuk hagyatkozott – ez pedig a látványos és harmonikus végeredményben szépen meg is mutatkozik.

Forrás: Dóró Judit

A projekt megbízója egy sikeres és vagány üzletasszony, akinek kifejezett igénye volt a szürke szín használata, a dizájnt pedig az otthonosság és a kényelem jegyében képzelte el. A szürkét tökéletes harmóniában kiegészítő pasztell árnyalatokat Dóró Judit dizájner választotta ki. A különleges formák és anyagok merész játéka az egész lakáson végigvonul, mint meghatározó dizájn. Fő irányzatként a modern stílus jelenik meg, ezt lágyították nőiesebb kiegészítő színekkel, mint a fehér, a pasztellmályva árnyalataival, és csillogó metálos felületekkel, anyagokkal.

A tér egyes funkciói külön-külön is egységben vannak, valamint a tér egészét nézve az összkép is nagyon harmonikus. Az egységességet egyrészt a földszinti részen végigvonuló, kissé fényes padlóburkolat, másrészről a mennyezeten nagy gondossággal megtervezett exkluzív álmennyezeti elem és hangulatvilágítás adja. Ezen elem fűzi össze az előtér-lépcsőház-nappali-konyha-étkező traktust, légiesen, kecsesen, könnyeden.

NappaliForrás: Dóró Judit

Különleges térérzetet eredményez a hangulatfények és a fő világító testek fényjátéka az egész térben. Az intelligens házban a különböző kapcsolási körökhöz komoly világítástechnikai terv készült, amelyet szintén a belsőépítész tervezett meg. A konyha és a sarokgarnitúra fehérsége és a mályva puha árnyalatai tökéletesen lágyítja, egységessé teszik a szürke keménységét. Szintén a szürke és a szögletes formák karakterét ellensúlyozzák az étkezőszékek kerekített formái, az ívesebb bútorok használata, a kristályos lámpatestek alkalmazása. 

Dóró Judit
Dóró Judit és csapata
A főként belsőépítészeti tervezéssel foglalkozó iroda számára három fő szempont létezik: a megrendelői elégedettség, naprakész trendek alkalmazása és a precizitás. Ezek a szempontok pedig ennél a projektnél is sikeresen megvalósultak.
Dóró Judit és csapata mindennemű belsőépítészeti tervezésre nyitott, akár a kulcsrakész megvalósításra is, legyen szó magánházról, villáról, étteremről, üzletről, irodáról vagy akár hotelről.

A különleges dizájn már a bejárati részben is megjelenik, majd egy gardróbbal egybeépített egyedi puffal folytatódik. A könnyed, lebegő hatású lépcső egy térben elhelyezett falra támaszkodik, majd egy hangulatfénnyel megtűzdelt zöld sávval olvad össze stílusosan. Ezen kis falszakasz szintén egy extravagáns dizájnszekrényben folytatódik a nappali rész felől. 

HallForrás: Dóró Judit

A konyhában tevékenykedő háziasszonyt a szigettel egybeépített étkezőasztallal és a főzőlap nappali felé való elhelyezésével vonja be a térben folyó társasági életbe. Erről a pontról az egész földszinti tér tökéletesen átlátható, ami a gyermekét egyedül nevelő háziasszony számára igen fontos szempont volt.

KonyhaForrás: Dóró Judit

Az emeleti részben két hálószoba és egy fürdőhelyiség kapott helyet. A szülői háló hangulata tükrözi egy mai dinamikus modern női vezető személyiségét. Az álmennyezet köré szerveződő funkciók tökéletes harmóniában állnak egymással. A szürke szín finomítására a puha kiegészítők szolgálnak. 

HálószobaForrás: Dóró Judit

A fürdőszoba ékköve a térbe állított kád szekció, amelyet könnyed gravírozott és megvilágított üveg panel választ el az intim funkciótól. Viszonylag kis alapterületen kellett három funkciót megoldani, a fő szempont a nyitottság és a tágasság megőrzése volt. Térnövelő megoldásokkal, mint például a lebegtetett bútorokkal, a térbe állított szaniterekkel, a beépített falfülkékkel, a tükröződő, áttetsző és csillogó izgalmas felületekkel ez sikeresen létrejött. A különböző dizájnmobiliákkal, jól megválasztott fényjátékokkal ez a kis helyiség is különlegessé és egyedivé tudott válni. 

FürdőszobaForrás: Dóró Judit

A viszonylag nagy alapterületű tini birodalomban hat funkció kapott helyet, az egész házon végigvonuló dizájn és színvilág jegyében. A kellemes mályva hívogatóvá teszi a szobát a barátok számára is, olyan hely jött létre, ahová szívesen tér vissza még egy felnőtt is. A pihenésen és tanuláson kívül fontos szempont volt még a szépítkezés és a szórakozás is. Utóbbit a térbe helyezett buborékhinta és a beépített médiafal biztosítja. 

TiniszobaForrás: Dóró Judit

A kissé romantikus szigetszerűen elhelyezett kör alakú franciaágy minden kiskamasz lány álma, egy tini különös világát hűen tükrözi. A modern formavilágot a kellemes pasztell árnyalatú mályvás, virágos tapéta és a könnyed lebegő fehér spagettifüggöny lágyítja és rendezi olyan összhangba, hogy a végeredmény álomszép legyen. Ebben a helyiségben is fontos szerepük van a nagy gondossággal megtervezett különböző fényjátékoknak. 

Forrás: Dóró Judit

Bár a ház még csak most épül, a megrendelő – érthető módon – már a tervek láttán is nagyon elégedett, egy percig sem bánta meg, hogy egy profi tervezőiroda segítségével kel életre jövendőbeli otthona.