A legtöbb ember élete során többféle diétát is kipróbál, és gyakran megállapítja, hogy ami másról csak úgy olvasztja a kilókat, az bizony neki semmit sem használ. Ismerős a helyzet? Most eláruljuk a magyarázatát.

Egy izraeli tudósokból álló csapat nemrégiben tudományosan is bebizonyította, hogy minden ember szervezete különbözőképpen reagál az egyes ételekre, így vannak, akik a salátától is híznak, mások viszont napi három hamburger mellett is nádszál karcsúak. A szakemberek szerint ezért semmi alapja nincs a fogyasztó és hizlaló ételek közötti megkülönböztetésnek. A hízás okát másban kell keresni.

A titok a vércukorban rejlik, vagyis abban, hogy kinél milyen hatást gyakorolnak bizonyos ételek a vércukorszintre. 

Forrás: Thinkstock

Ha evés után kismértékben megemelkedik a vércukorszint, az teljesen normális, ha azonban túlzott mértékben teszi ezt, az már hízáshoz, kettestípusú cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és szívbetegséghez is vezethet.

Harminc évvel ezelőtt kanadai kutatók a fentiek fényében alakították ki az ételek glikémiás indexük alapján való besorolását, amely azt jelezte, hogy melyik élelmiszer milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. A mostani vizsgálat szerint azonban ez sem működik, hiszen ugyanaz az étel más-más embernél más-más hatást vált ki.

A vizsgálat során a szakemberek 800 alanyt kísértek figyelemmel, akiknek egy rájuk erősített eszköz segítségével folyamatosan ellenőrizték a vércukorszintjüket. Így 4 435 nap alatt összesen 46 898 féle étel kapcsán több mint 1,5 milliónyi vércukorszintet rögzítettek. Az eredmények azt mutatták, hogy az alanyok a legkülönbözőbb módon reagálnak a különféle glikémiás indexű ételekre.Volt, akinek a banán dobta meg a vércukorszintjét, volt, akinek a kenyér, másoknál meg éppen ellenkezőleg: ezek az élelmiszerek semmilyen változást nem eredményeztek. 

Forrás: Thinkstock

A kísérlet végeztével mindenki kapott egy komplett listát arról, hogy számára melyek azok az ételek, amik kerülendők, és melyek azok, amiket nyugodtan ehet, hogy a vércukorszint ne emelkedjen meg túlzott mértékben és így a hízás se következzen be.

Ha a vizsgálat eredményeit az orvostársadalom is elfogadja, az jelentősen megváltoztatná a terheléses vércukorszint-vizsgálat menetét is, hiszen ezen jelenleg mindenki ugyanazt a glükózzal elkevert italt kapja vizsgálat előtt, holottjóval pontosabban lehetne a cukorbetegséget is kiszűrni, ha mindenki egyénre szabott terhelés kapna a vizsgálat során.

Az izraeli kutatócsoport egy számítógépes algoritmust is kidolgozott, melynek segítségével mindenki összeállíthatja saját maga számára az ideális étrendet úgy, hogy abban az ételek megválasztása mellett még a testmozgás, az alvás, sőt a bélbaktériumok is szerepet kapnak.

Ihász Katalin szakértő
Ihász Katalin dietetikus véleménye
Minden ember anyagcseréje más. Egy adott élelmiszer nem azonos gyorsasággal emeli meg a vércukorszintet, egyénenként változó lehet. Saját tapasztalás során tudható meg, hogy milyen ütemű a felszívódás. Cukorbetegek esetében, az étkezés utáni 1,5-2 órával mért vércukorszint mutatja meg, hogy az elfogyasztott étel milyen hatással van a szervezetre. Egészséges embereknél sem jó a túl nagy ingadozás, ezért érdemes naponta 5-ször étkezni, és kerülni a túlzott szénhidrátbevitelt. A rendszeresen sport pedig elengedhetetlen.