Felmérések szerint, minél több egészséges fogás kerül a tányérunkra, egy idő után annál finomabbnak érezzük azt, és kevésbé sóvárgunk korábbi kedvenceink után. 

A legtöbb ember azért nem kezd komolyabb életmódváltásba, mert a mindent vagy semmit gondolkozásmód jellemzi: azt hiszi, az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy többé nem ehet meg egy szelet csokitortát sem. Pedig dehogynem. Az már kérdés, hogy egy idő után kevésbé kívánja majd. Ha elkezdünk gyakrabban egészséges fogást választani, nagy a valószínűsége annak, hogy idővel egyre több hasonló étel kerül az asztalunkra. 

Forrás: Thinkstock

A leginkább hatékony első lépés az, ha három kedvenc ételünkre gondolunk, amely zöldségben gazdag. Ha ez a paradicsomos tészta, akkor az egészséges változata a teljes kiőrlésű tészta lessz, még több zöldséggel. A következő lépés az, hogy gondoljunk három ételre, amit egészségesebbé tehetnénk: például chilis marha helyett ott a chilis bab. A végső lépés egyszerű: érdemes új, egészséges opciókat megismerni: az ízlelőbimbók percről percre alkalmazkodnak a helyzethez.

Közben a bűnös kihágások is megmaradhatnak, de csak különleges alkalmakkor. A szervezetünk ilyen módon fokozatosan, lépésről lépésre alkalmazkodik az egészséges táplálkozáshoz, és lassanként igényelni kezdi azt.