Horrorisztikus sztorikat osztottak meg nők a szülésükről

Forrás: Thinkstock -
kezdeményezés kisbaba szülés orvos várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különleges kezdeményezés indult #masallapotot 2016 hashtaggel az elmúlt hetekben az interneten, melynek keretein belül a Facebookon több hazai édesanya is megosztotta az elborzasztó szüléstörténetét.

A civil kezdeményezéshez több művész is csatlakozott, köztük Szabó T. Anna, Dragomán György vagy Rutkai Bori. Persze a szakma is kiállt az édesanyák mellett, és több szervezet, köztük a szülészek egy része is nyílt levélben állt azok mellé a szülők mellé, akiknek nem várt borzalmakat kellett elszenvedniük a szülőszobán - írja a Vs.hu.

Forrás: Thinkstock

"Bezzeg ha kért volna epidurált, most nem ordítana, hogy varrják" - írta az egyik édesanya, aki az őt ellátó szülésznőtől kapta a nem túl kedves megjegyzést. Egy édesapa arról mesélt, hogy felesége rossz élményei még hónapokig kísértették őket a szülés után. "Életünk legszebb napjára készültünk, és egy horrorrá vált.

A túlzsúfoltság miatt a vajúdás nagy részében nem lehettem a feleségem mellett, majd amikor végre bejutottam hozzá, a szülésznő halálra rémisztett.

Azt mondta, hogy túl sokáig maradt benn a baba, már fekete a magzatvíz, és azonnal életmentő császár kell. Azt hittem, hogy egyszerre fogom elveszíteni a feleségemet és a gyerekemet" - nyilatkozta a férfi.

Forrás: Thinkstock

Dr. Újvári Attila szülész-nőgyógyász a lap kérdésére elmondta, hogy a mostani jogi szabályozás és finanszírozási rendszer az orvosok tevékenységét is nehezebbé teszi. "Minden időre megy, statisztikák vannak egy-egy osztályon belül, amit illik teljesíteni az orvosoknak. Eddig megbíztak bennem a feletteseim, de nemrégen vezetőváltás történt, és most más szakmai elveket erőltetnek. Ott tartok, hogy bármelyik pillanatban rá lehetek kényszerítve, hogy felálljak, mert szakmailag lehetetlen helyzetbe kerülök.

Olyan dolgokat kellene megtennem szülés közben, amelyek mellé én szakmailag nem tudok odaállni, vagy pedig azt kockáztatom, hogy kirúgnak, ha nem tartom be a szabályokat"

- mondta a szakember.

A WHO felmérése alapján a szülések 10-15%-ában lenne csak szükség például császármetszésre, ezzel szemben a fejlett nyugati országokban ez a szám 30-50%.

/1602/K_l_n201623111825

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.