Kirándulj itthon! A legjobb helyszínek tavaszi feltöltődéshez

úticél utazás Magyarország nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napsütés, friss levegő, zöld környezet – mindannyian erre vágyunk a hosszú tél után, és a jó idő beköszöntével végre elkezdhetjük tervezgetni az első tavaszi kirándulásokat. Túra a hegyekben? Séta az arborétumban? Piknik a vízparton? Bármelyik programot választod is, az élmény garantált.

Régi vár új köntösben

Végre itt a tavasz, a természet újjáéledése és vele együtt a vágy, hogy kimozdulj a komfortzónádból, akár csak egy kis időre. A Vértesben tett túra minden lépése feltölt energiával, csodálatos élmény az évszakváltozást megtapasztalni az erdőben. Lehet, hogy a romos épületek eddig nem hoztak lázba, de rögtön megváltozik a véleményed, ha megpillantod a csókakői várat. A török időkből származó erődítmény már távolról nézve is gyönyörű, de közelről még impozánsabb látványt nyújt. Az elmúlt évek felújításainak köszönhetően az ősi várrom új köntösbe öltözött, és hamisítatlan középkori hangulatával téged is visszarepít a múltba. Csókakőre persze nemcsak a vár miatt érdemes ellátogatni. A Vértes lejtőin kiváló bor terem, így a természetjárást egy kellemes kóstolóval is összekötheted.

Csókakői vár Forrás: MTI/Manek Attila

Zöldellő oázis a Balatonnál

A botanikus kertek világa igazi élményt nyújt az érzékeknek, ahol akár órákat is el lehet tölteni, andalogni az évszázados fák alatt, sütkérezni a nap melegében. Magyarország bővelkedik szebbnél szebb arborétumokban, amik frissítő sétára csábítanak, de Badacsonyörsön egy igazi békeszigetre bukkanhatsz. Az öthektáros arborétum több generáció munkájának gyümölcse, az első fákat Folly Gyula pécsi orvos ültette. A gyönyörű színeken túl az illatok is elkápráztatnak, a balatoni panoráma pedig teljessé teszi az élményt.

Folly Arborétum Forrás: Facebook/Folly Arborétum és Borászat

Csendesítsd le az elmédet!

Lenyűgöző környezet, kristálytiszta levegő és idilli csend öleli át Nógrád megye egyik gyöngyszemét, ahol minden feltétel adott a kikapcsolódáshoz. A Mátra nyugati lábánál, a Zagyva völgyében fekvő Tar ideális kiindulópont a környék felfedezésére. A meredek sziklafalakkal határolt Szakadás-árok gyönyörű, mégis kevesen ismerik, és a község határában lévő Csevice-forráshoz is érdemes elsétálnod, ami gyógyhatású vizéről ismert. Ha csendes visszavonulásra vágysz, a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark tibeti stílusjegyeket viselő pavilonjával és aranycsúcsú sztúpájával tökéletes hely a meditálásra.

Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark Forrás: korosi-emlekpark.hu

Piknik a tóparton

Ahogy beköszönt a jó idő, és a napsütéses órák száma is emelkedik, végre nem kell a négy fal között sínylődni. Mi is lehetne jobb program hétvégére, mint egy rögtönzött eszem-iszom valahol a természetben? A vízpart csodás háttere lesz egy könnyed pikniknek, és végre kiszakadva a városi forgatagból élvezheted a vidék nyugalmát. A Pécsváradtól 2 km-re fekvő Dombay-tó igazi felüdülést ígér, ahol egy meleg tavaszi napon vidám lakomát rendezhetsz a barátaiddal. Szerencsére a környék nem csak a tóval kényezteti a kikapcsolódni vágyókat. A Kelet-Mecsekben számos remek túraútvonal kínálkozik, és az erdőkben való barangolás közben biztosan elfelejted a hétköznapok problémáit.

A Dombay tó Forrás: Facebook/Dombay tó

A Life.hu extra tippje

Pécs minden évszakban gyönyörű, de talán tavasszal a leghangulatosabb, hisz ilyenkor kellemes az időjárás, kinyitnak a teraszok és a parkok, a terek megtelnek emberekkel. A városnéző hétvégéhez foglalj szállást ebben az új butikhotelben, ahol exkluzív körülmények között pihenhetsz 10.450 forint/fő/éjtől.

Ahol élmény elhagyni a várost

Hazánk kirándulás szempontjából a végtelen lehetőségek tere, és akár sziklát másznál, akár egy tó partján heverésznél, vagy kerékpárral vágnál neki az erdőnek, soha nem kell messzire menned. A Gödöllői-dombságot nemcsak azért érdemes felkeresned, mert remek kirándulóhely, hanem mert közel van a fővároshoz, rendkívül gazdag az élővilága, és tavasszal virágba borul minden. A dimbes-dombos táj kiváló túrahelyeket és varázslatos panorámát kínál. Legmagasabb pontja a Margita (345 méter), ám a Somlyó-hegyi kilátóhoz is megéri felkapaszkodnod, ahonnan megcsodálhatod a Pilis és a Visegrádi-hegység vonulatait. A fóti Fáy-présház mellől induló tanösvény lehetővé teszi, hogy jobban megismerd a vidék természeti értékeit, és az élménydús séta során a szervezeted is új erőre ébred. Bár a Babat-pusztán található istállókastélyt csak kívülről nézheted meg, részese lehetsz a történelemnek, és elképzelheted, milyen volt az élet a Grassalkovichok idejében.

A Somlyó-hegyi kilátó Forrás: 360x180fok.blogspot.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.