Amikor a dolce vitának meszeltek - Egy hónap édesség nélkül tényleg maga a pokol?

kihíváséve2016 kihívás cukor egészség édesség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világéletemben édesszájú voltam, így tudtam, ha ezen a téren valaha önuralmat akarok gyakorolni, arra nem lesz a Life.hu áprilisi kihívásánál megfelelőbb alkalom. Különben is, ha jobban belegondoltam, arra jutottam: nem olyan nagy kunszt egy hónapra kizárni mindenfajta édességet! És ezúttal is – mint amikor tinédzserként azt hittem, jó ötlet kiszőkíteni a sötétbarna hajamat – kiderült, hatalmasat tévedtem!

Hedonista vagyok. Méghozzá abból a fajtából, aki az összes menő és nem mellesleg egészséges étkezési trendnek fittyet hányva szimplán csak azt eszi, amit éppen megkíván – persze mértékletességre törekedve.

Forrás: Dreamstime

Amíg tehát a szerkesztőségben időről időre hatalmas fogyókúrahullámok söpörnek végig, én nem csinálok lelkiismereti kérdést abból, ha három egymást követő napon az ebédemet egy tortaszelettel fojtom le. Mivel az édesség amúgy is mindig a gyengém volt, ezért gondoltam érdekes kísérletnek, hogy a Kihívás éve apropóján egy teljes hónapra megvonom magamtól. „Még nekem sem árt egy kis önuralom” – gondoltam az elején, röcögő kis hájaimat fixírozva a tükör előtt. Meg amúgy is, „tök könnyen ki lehet az ilyet bírni”. Hát nagyon nem!

Tudatos tervezés előzte meg a hadműveletet

Az életmódváltással foglalkozó írások tömkelege rendszerint azzal kezdődik, hogy az egész fejben dől el. Ergo, ha én egy hónapig nem eszem édességet, és nem iszom cukros üdítőket – mert szigorúan véve szerintem az is édesség –, először magammal kell megbeszélnem a dolgot. Határozott döntést kell hoznom, és rögzítenem a fejemben, hogy

akkor sem szabad elcsábulnom, ha maga George Clooney kéri, hogy nyalogassam le pucér testéről a Nutellát.

Forrás: Dreamstime

Annak ellenére, hogy a szóban forgó egy hónapnak elég nagy mellénnyel vágtam neki, ennyiben tehát valóban tudatos tervezés előzte meg a hadműveletet, sőt még egészen ínycsiklandozó alternatívákat is kerestem a cukor pótlására.

Így csillapítottam a rám törő rohamokat

Az első két hét szinte zavartalanul telt el, a lelkesedésem még a plafont verdeste, édességre szinte alig gondoltam. Arra azért ügyeltem, hogy gyümölcs formájában pótoljam a hiányzó cukrot a szervezetemből. Reggelire a csokis croissant helyett egy nagyobb tál gyümölcssalátát ettem, ha pedig húzósabb napnak néztem elébe, akkor a zabkását választottam egy-két kanál mézzel és pár szelet banánnal megbolondítva. A kávét már régóta mindenféle édesítőszer nélkül iszom, így ezzel nem volt probléma. A gondok egészen más formában, és csak nem sokkal később jelentkeztek...

Vétkeztem

A második hét elteltével egyre többször gondoltam arra a bizonyos pucér George Clooney-s vízióra, és be kell vallanom: a mogyoróvaj képzeletbeli nyalogatása sokkal nagyobb izgalommal töltött el, mint a meztelen szívtipróé.

Egyre többször voltam ingerült, szó szerint meg tudtam volna veszni egy szelet csokiért vagy egy pár korty kóláért.

Ekkor jött el az a bizonyos pont is, amikor vétkeztem. Egy szombati mulatozásból hazatérve voltam magammal a kelleténél engedékenyebb: reggel a dohányzóasztalon heverő üres csokispapír látványa szembesített tettemmel. Már akkor tudtam, ha egyszer valami rést üt a pajzson, onnantól kezdve nincs megállás – a kihívást elbuktam.

Forrás: Dreamstime

Ilyen pozitív hatásai voltak az édességmentességnek

Annak ellenére, hogy olyan három hétig bírtam csupán édesség nélkül, rengeteg pozitív hatását tapasztaltam. Az édesség és vele együtt a finomított cukor – amit sokan fehér méregnek is neveznek, mert számos betegség forrása – kiiktatása nem csak az emésztésemre volt jó hatással, hanem még az arcbőröm is szebb lett. Emellett picit fogytam is, bár a látványosabb eredményért nyilván kitartóbbnak kellett volna lennem.

Forrás: Dreamstime

És annak ellenére, hogy egy hónapot tényleg nem bírtam ki édesség nélkül, biztos vagyok abban, hogy a jövőben sokkal megfontoltabban és tudatosabban fogom fogyasztani ezeket a feldolgozott cukrokat tartalmazó termékeket, amelyek nemcsak az elhízásért és hosszú távon a cukorbetegségért is felelősek, hanem növelik az emésztőrendszer és a szívkoszorúér megbetegedéseit is.

Májusban csak teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk!

A cukormentes hónap után a fehér lisztre mondunk nemet egy hónapon keresztül a kihívás évében. És hogy miért is annyira jó ez a kihívás? Most eláruljuk!
Katus Attila napi tippjei az egészségért – 20.naphttp://www.life.hu/ez-zsir/20160428-katus-attila-napi-tippjei-az-egeszsegert-20-nap.htmlSzeretnél egészségesen étkezni és sportolni, hogy fitt és életerős legyél? Szeretnél jó alakot és tónusos izmokat? Fogadd meg Katus Attila napi tippjeit, és indulj el az életmódváltás útján. Ez Zsír!--Spórolj a kalóriákon! 3 egyszerű tipp a karcsúbb vonalakérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160428-3-egyszeru-fogyokuras-tipp-a-karcsubb-vonalakert-es-a-kevesebb-kaloriabevitelert.htmlVészesen közeledik a jó idő, ezzel együtt pedig egyre közeledik a lengébb, kevesebbet takaró ruhák időszaka. Ha úgy érzed, lenni még mit dolgozni a nyári formádon, ám a sanyargató diétákat nem neked találták ki, akkor most mutatunk 3 egyszerű, az étrendedbe könnyen beépíthető tippet, amivel nem csupán egészségesebb lehetsz, de még a mérleg is kevesebbet fog mutatni alattad. Ez Zsír!--Közel 180 kilót nyom a világ leghusisabb élő Barbie-jahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160427-180-kilot-nyom-barbie-azaz-a-kaliforniaban-elo-ash-phillips.htmlA Californiában élő 27 éves Ash Phillips a 180 kilós testsúlyával minden bizonnyal elviheti a legducibb Barbie babáknak járó kitüntetést. Ez Zsír!ThinkstockDiéta másképp: így étkeznek a Baywatch-film sztárjaihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160428-priyanka-chopra-szineszno-elarulta-hogyan-dietaznak-a-baywatch-film-sztarjai.htmlA feszes úszódressz megköveteli a szigorú étrendet, Priyanka Chopra színésznő azonban elárulta: a hamarosan bemutatásra kerülő film szereplőinek nem mindegyike él csak salátákon. Ez Zsír!OrigoSikertörténet: 35 kilót fogyott, ma már fitneszmodellként versenyez Petrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160427-david-petra-35-kilot-fogyott-fitneszmodell-versenyeken-indul.htmlA 27 éves Dávid Petra 180 fokos fordulattal hozta rendbe az életét és az egészségét. A fiatal lány ráadásul egyre nagyra törőbb célokat álmodott meg, így 35 kiló fogyás után már a második fitneszversenyére készül, mellette pedig az egészséges életmódról vezet blogot. Ez Zsír!OrigoNapi 25 perc gyaloglás hét évvel hosszabbítja meg az életethttp://www.life.hu/ez-zsir/20160427-gyaloglas-az-egeszsegert-napi-25-perc-meghosszabbitja-az-eleted-kutatas.htmlA rendszeres mozgás felére csökkenti a szívroham miatti halálozás kockázatát, napi 25 perc tempós séta pedig akár hét évet is hozzáadhat az élethez - állítják a szakemberek. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.