A magvaknak rengeteg jótékony hatása van: tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, egészséges zsírsavakkal. Szinte minden fontos tápanyagot tartalmaznak, ami az egészséghez kell, így mindenképpen érdemes beiktatni őket az étrendedbe.

Napraforgómag

Egészséges zsírsavakban, magnéziumban és fehérjében is rendkívül gazdag. Segíti a máj méregtelenítését, és a káros koleszterinfelhalmozódást is megelőzi a szervezetben. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet. A B1- és E-vitamin-tartalma igencsak jelentős, ezek pedig lassítják a bőr öregedését. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Forrás: Dreamstime
Szépségápolásban is elsőrangú!
A napraforgó magjából sajtolt olaj tele van E-vitaminnal, ami megnyugtatja és táplálja a bőrödet. A korpás fejbőrnek és a töredezett hajvégeknek is jó barátja ez az olaj, bemasszírozva és pakolás formájában is érdemes kipróbálni.

Dió

A dióban található vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális zsírsavak kincset érnek: rendszeres fogyasztásuk segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és csökkentheti a koleszterinszintünket. A benne található sok omega-3 zsírsav az agyi fejlődésnek is nagyon jót tesz. Ha ez még nem lenne elég, a dió meglehetősen sok E-vitamint is tartalmaz, amely nemcsak a bőröd szépségéről gondoskodik, de fontos antioxidáns is. 

Forrás: Dreamstime

Mandula

Magas tiamin-, vagyis B1-vitamin-tartalma fokozza a szellemi teljesítőképességet, ráadásul idegvédő és stresszmentesítő hatása is közismert, úgyhogy a jó közérzet miatt sem kell aggódni. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ami segít egész nap fenntartani az energiaszintedet, ráadásul E-vitaminban is gazdag, ami a szervezet méregtelenítéséhez elengedhetetlen. 

Forrás: Dreamstime