Glaszta Andrea fitneszmodell: "Ez az életvitelem, edzés nélkül nem tudok létezni"

versenyzés étkezés edzés fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
33 évesen kezdett el a fitnesszel foglalkozni, és viszonylag későn, 39 évesen vágott bele a versenyzésbe Glaszta Andrea, aki vallja: elhivatottsággal és egy motiváló edzővel bármit el lehet érni.  

Már gyerekkorodban is sportoltál?

A sport mindig is része volt az életemnek. Középiskolás koromban kézilabdáztam, majd többféle csoportos órát próbáltam ki, mint például az aerobik.

Glaszta Andrea Forrás: Sunshinephoto/Kiss Roland

Volt korábban súlyproblémád?

Súlyproblémám soha nem volt, szerencsésnek mondhatom magam ezért.

Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni a sporttal? Miért épp a fitnesszel?

A fitneszt és testépítést 7 éve kezdtem el. Eleinte heti 3-szor végeztem súlyzós edzést az aerobikóráim mellett, majd egy idő után a súlyzós edzéseim heti 5 alkalmat tettek ki. A fitneszben találtam meg önmagamat, és azt a típusú mozgásformát, edzést, amivel a testemet a leghatékonyabban tudtam formálni.

Milyen versenyeken indultál?

Viszonylag későn, 39 évesen kezdem el versenyezni. Az első versenyem 2015-ben a Fitparádé volt. Ez egy független verseny, 2 napos multisportfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabbja. Aki ott nyerni tudott, előbb vagy utóbb világbajnok lett. Ezen a versenyen Lady Fitness Modell kategóriában indultam, és első helyezést értem el. 2016-ban az I. Blade Sport kupa és Eb kvalifikációs verseny volt az első, amelyen Lady Sport Modell kategóriában az 5. helyen, míg a Sport Modell kategóriában a 6. helyen végeztem. 2016-ban a második versenyem a WBPF Szövetség Európa-bajnoksága volt, ahol Lady Sport Modell +165 cm kategóriában ezüstérmes lettem.

Forrás: Sunshinephoto/Kiss Roland

Milyen tapasztalataid vannak a versenyzésről?

A versenyzés semmihez sem fogható. Az izgalom, hogy jó lesz-e a forma, hogy eléred-e a kitűzött célt. Minden verseny más és minden verseny tapasztalatot ad, hogy a következő versenyen mit csináljak jobban vagy másképpen. A versenyek helyszínei és lebonyolítása minden alkalommal tökéletes volt.

Most hogy néz ki egy heted: mennyit és miket edzel, hogyan tartod magad formában?

Mivel a versenyeimnek 2 napja volt vége, jelenleg pihenek egy picit. Az edzéseimet úgy fogom felépíteni, hogy formában tartók legyenek. A heti 7 és napi 2 edzés helyett majd heti 4-5 osztott napos súlyzós edzést fogok végezni, és természetesen tartani fogom a csoportos óráimat is heti 3 alkalommal. Ebben a heti 4-5 súlyzós edzésben figyelni fogok arra, hogy minden izomcsoportomat átmozgassam.

Forrás: Sunshinephoto/Kiss Roland

Mennyire figyelsz oda az étkezésedre? Miket eszel egy nap?

Az étkezésnél nagyon figyelek a minőségi alapanyagokra. Előnyben részesítem a fehér húsokat, ezek közül is csirke- és pulykamellet, illetve halakat (tőkehal, tonhal, tilápia) fogyasztok. Persze a minőségi szénhidrátok sem maradhatnak el, mint a zabpehely, basmati rizs, jázmin rizs és a nagy kedvencem, az édesburgonya. Rengeteg rostban gazdag zöldséget fogyasztok: brokkolit, spenótot, jégsalátát, zöldbabot. Figyelek a napi ötszöri étkezésre és a folyadékbevitelre, ami az esetemben 3,5-4 liter egy nap. Természetesen versenyidőszakon kívül engedékenyebb vagyok magammal, de a fehér liszt és a cukor számomra abban az időszakban is tiltólistán szerepel.

Így készül Andi kedvenc édessége, a Rákóczi túrós pohárkrém

Hozzávalók:
250 g zsírszegény túró
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
5-10 dkg eritrit porcukor
2 dl kókuszhabtejszín
xilites sárgabaracklekvár
pár darab teljes kiőrlésű zabkeksz

Habcsókhoz:
1 tojás fehérje
8 dkg eritrit porcukor

A túrót villával összetöröm, és hozzákeverem a reszelt citromhéjat, az eritrit porcukrot és a tojássárgáját. A kókuszhabtejszínt kemény habbá verem, majd óvatosan összeforgatom a túrós krémmel. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem az eritrit porcukrot. A sütőt előmelegítem 150 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat rakok a tojásfehérjéből. Kb. 12-15 perc alatt készre sütöm a habcsókokat. A poharak aljába töröm a teljes kiőrlésű zabkekszet. A kekszre jön a baracklekvár, majd a túrós krém. Így rétegzem egészen addig, míg meg nem telik a pohár. A tetejét habcsókkal díszítem.

Van olyan kedvenc gyakorlatod, amit szerinted érdemes lenne a nőknek és a férfiaknak is többet végezniük?

Kedvenc gyakorlatom igazából nincs. Inkább kedvenc testrészem van, amit szívesen edzek, és ez pedig a hátam. Úgy gondolom, hogy ezt a testrészt nőknek és férfiaknak is egyaránt fontos edzeni, mert szép testtartást ad. Nőknél pedig egy szépen kidolgozott hát a kivágott felsőkben is jól mutat.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Jelenleg kicsit pihenek, de az őszi szezonban szeretnék versenyezni.

Mi a gyenge pontod? Van valami, amit nem szeretsz magadon?

Azt gondolom, hogy nőként soha nem lehetünk 100%-ban megelégedve önmagunkkal. Olyan nincs, amit nem szeretek magamon, olyan viszont van, amit jobban szeretnék még formálni. Ilyen például a combom hátsó része. A combhajlítóm edzésére biztosan be fogom iktatni a mérlegállást, avagy az egylábas felhúzást, amelyből 15 ismétlést fogok végezni 4 körben lábanként súllyal. Ez a gyakorlat elsősorban a combhajlítókat célozza meg, de a farizmok formálására is kiváló. Kiegészítőként a törzs izomzata is szerepet kap, különösen az egyensúlyunk megtartása során.

Andreát Szécsi Dávid edző készítette fel az Eb-re Forrás: Glaszta Andrea

Veled is előfordul, hogy nincs kedved edzeni? Ilyenkor hogyan motiválod magad?

Az, hogy szeretek-e edzeni, vagy nem, igazából nem kérdés. Ez az életvitelem: edzés nélkül nem tudok létezni. Ha előfordult is olyan, hogy nem volt kedvem, az már a versenyfelkészülésem utolsó fázisában volt. Erőt adott sokszor a családom, a barátaim, vagy a csapatom biztató szavai. Itt már napi 2 edzésem volt, ami pszichésen és fizikailag is nagyon nehéz, de csak a cél lebegett a szemem előtt és az, hogy képes vagyok megcsinálni. Nagyon fontos szerepet tölt be ilyenkor egy külső, objektív kontrollszemély, például az edző, aki átsegít a holtpontokon. Nekem szerencsére az eddigi két versenyperiódusomban kettő segítségem is volt. Így volt ez az Eb-re készülésem során is, amelyre Szécsi Dávid edző készített fel. Dávid mind szakmailag, mind pedig emberileg a maximumot adta nekem. Jó érzés tudni, hogy egy-egy holtpontomon bármilyen kérdéssel, a nap bármelyik szakaszában kereshetem, és ha szükséges, megnyugtat, kontrollál. Tudtam, hogy nemcsak mint a legjobb edzőre, hanem mint a legjobb emberre is bármikor számíthatok rá, mert „csak" a legjobbat akarja nekem.

Egy szénhidrátfüggő vallomása 30 nap megvonás után – Avagy így éltük túl a májusi kihívást!http://www.life.hu/ez-zsir/20160601-beszamolo-a-majusi-teljes-kiorlesu-kihivasrol.htmlNagy várakozással fogtam neki a májusi kihívásnak, azaz egy teljes hónapig semmi finomított szénhidrátot nem vehettem magamhoz. Viszlát, kedvenc sajtos pogi, au revoir kakaós csiga, do szvidanyija imádott pizzás tekercs! Ez Zsír!Origo20 dolog, amit minden huszonévesnek tudnia kell a testérőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160531-20-dolog-amit-minden-huszonevesnek-tudnia-kell-a-testerol.htmlTe hányszor érezted azt tinédzserként és huszonévesként, hogy ezt meg ezt megváltoztatnál a testeden? Itt az ideje kibékülnöd önmagaddal! Íme, 20 tipp, hogy jobban érezd magad a testedben! Ez Zsír!--Kipróbáltuk: Cleopatra tornahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160531-kiprobaltuk-cleopatra-torna-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.htmlSoha nincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – ezúttal a Cleopatra torna kerül terítékre. Ez Zsír!--Ha megbomlott a belső egyensúlyod: avagy így lendülj át a holtpontonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160530-igy-lendulj-at-a-holtponton.htmlMit kell tenned, amikor iszonyatosan elfáradtál, és úgy érzed, nem tudod folytatni a sportolást? Katus Attila ezen a héten a fáradtság és a holtpont kérdéseire ad választ. Ez Zsír!OrigoPiacozás felsőfokon – Így válaszd ki az egészséges alapanyagokat!http://www.life.hu/ez-zsir/20160530-a-bikinibody-gyoztese-teodora-a-piacon-jart.htmlA Life.hu nagyszájú riportere, Németh Máté a BikibiBody program győztesét, Teodórát kísérte el a piacra. Teodóra Abonyi Orsi dietetikussal válogatott az egészséges áruk között. Ez Zsír!--Feszes és rugalmas bőrre vágysz? Ez a titka! http://www.life.hu/ez-zsir/20160526-ez-a-feszes-es-rugalmas-bor-titka.htmlFiatal korban a bőr feszes és rugalmas, 25 éves kor után viszont csökken az üde és egészséges külsőért felelős enzim, a hilauronsav termelődése, így a bőr is öregedésnek indul. Ha azonban odafigyelsz néhány dologra, sokáig élvezheted a feszes bőrt. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.