A mesék világa - épít vagy kárt okoz?

Forrás: giphy.com -
szülő mese mesélés játék 2016 gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nálatok is a tévé a legnagyobb mesemondó? A gyerekek minden este kedvenc rajzfilmhősük kalandjaira hajtják álomra a fejüket? Szerinted nem lenne hasznosabb az élő szavas mesemondás?

Nos, a Life.hu szakértője szerint bizony hasznosabb lenne. Tény, hogy a mai gyerekeknek már néhány éves koruktól kezdve a mindennapjaik részévé vált a különféle kütyük használata, ebből adódóan pedig sok szülőnek szinte kézenfekvőnek tűnik, hogy a gyerek az esti mesét is a digitális anyuka, a televízió tolmácsolásában hallgassa, illetve nézze meg. De valóban helyettesítheti a tévé a mesélés élményét?

Forrás: Dreamstime

Majsai László pszichopedagógus, a Life.hu szakértője kérdésünkre elmondta, hogy tapasztalata szerint sokkal kevesebb szülő és sokkal ritkábban olvas mesét gyermekének, mint szükséges volna. Az anyukák és apukák sokszor cserélik le magukat tévére, DVD-re, PC-re, és teszik mindezt azzal a magyarázattal, hogy azt jobban szeretik a kicsik, jobban tetszik nekik.

Szakértőnk azonban ezeket a kifogásokat csak ürügynek tartja arra, hogy miért ne kelljen a szülőnek élő szóval, könyvből olvasva vagy fejből mesélnie.

Véleménye szerint az esti mesét azért sem lenne szabad tévén nézni, mert a rajzfilmek ahelyett, hogy álomba szenderítenék a kicsit, épp hogy aktiválják, mesterségesen figyelmi-izgalmi állapotba hozzák.

A tévében látható mesék legnagyobb hátránya a mesemondással szemben, hogy

a képernyőt nézve a gyermek belső képalkotása megszűnik, nem használja fantáziáját,

aminek fejlesztése viszont nagyon fontos lenne, hiszen később az olvasás során, az iskolában is nagy szüksége lesz ezekre a készségeire.

Forrás: giphy.com

Kapcsold ki a tévét!

Lehet, hogy a gyerekek imádják órákig bámulni kedvenc mesehősük kalandjait, ám jobb, ha estére inkább kikapcsolod a tévét. Ne lefekvés előtt tapadjanak rá a képernyőre, hanem inkább napközben, és ha lehetőséged van rá, nézzétek együtt a meséket, hogy a lurkó esetlegesen felvetődő kérdéseire azonnal választ kaphasson.

Nyisd ki a mesekönyvet!

Majsai László szerint a mese a gyerekek életében, fejlődésében igen meghatározó szerepet tölt be. A mesés történetek fejlesztik a kicsik értelmi és problémamegoldó képességét, emellett a lélektanítás egyik legfontosabb eszközei. A mesék elképzelt, kitalált vagy tovább álmodott történetei lehetőséget nyújtanak arra, hogy olyan viselkedésformákat, problémamegoldásokat, emberi tulajdonságokat ismerhessenek meg a gyerekek, amelyekről ha közvetlenül - azokat átélve - szerezné tapasztalatait, sérülhetne vagy konfliktushelyzetekbe kerülhetne. A mesék hallgatásával ezeket a helyzeteket mint feladványokat, példabeszédeket éli meg és dolgozza fel a gyermek.

Forrás: Dreamstime

Továbbá a mesés történetek nagy szerepet játszanak a helyes értékrend kialakításában is,

hiszen a legfontosabb emberi erényeket, tulajdonságokat (hősiesség, bölcsesség, segítőkészség, becsület, családi kötelékek) szintén a mesékből ismerhetik meg a gyerekek.

Támogatott tartalom

Roberto konyhája - Tiramisu, az isteni kávés finomsághttp://www.life.hu/csalad/20160608-rostas-robert-a-life-hu-sefje-kaves-tiramisut-keszit.htmlRostás Róbert, a Life.hu séfje ezúttal egy olasz ínyencséget hozott el nektek - lessétek el a receptjét, és készítsetek ti is édes, krémes tiramisut! CsaládKipurcant a bébicsősz - Eszement történetek bébiszitterekrőlhttp://www.life.hu/csalad/20160608-ot-meglepo-es-furcsa-tortenet-a-bebiszitterkedesrol.htmlA nyugati országokban nagy hagyománya van a bébicsőszködésnek, Magyarországról is sok fiatal próbálja ki magát külföldi családoknál gyermekfelvigyázóként. Van, hogy a gyerek és a bébiszitter között örök barátság köttetik, de van, hogy a gyerekcsőszködésből pokoli kaland lesz. Család--A közösségi média ráébresztett, hogy nem vagyok szuperhős - Levél a Facebook-anyukákhozhttp://www.life.hu/csalad/20160608-facebookon-minden-anyuka-tokeletesnek-tunik.htmlA Facebook olyan, mint a tükör az elvarázsolt kastélyban: valódi énünk egy eltúlzott változatát reprezentáljuk rajta. Mindenki szép, mindenki sikeres, mindenki boldog és elégedett az életével. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb és gyakran bizony keserűbb. Az alábbi levelet egy édesanya írta, aki az elmúlt időben sokat tanult a közösségi média látszatvilágából. CsaládOrigoNem nőknek való vidék: Szaúd-Arábiahttp://www.life.hu/csalad/20160606-nem-nonek-valo-videk-sorozat-a-nok-elete-szaud-arabiaban.htmlSzaúd-Arábiában, a világ egyik leggazdagabb országában a nőket aranykalitkába zárják. Minden adott számukra, a szabadságot leszámítva. Család--7 dolog, amiben megváltozik az életed 30 feletthttp://www.life.hu/csalad/20160606-10-dolog-ami-megvaltozik-az-eletedben-az-oregedessel.htmlHúszévesen kiröhögted szüleidet vagy harminc feletti ismerőseidet unalmas, otthon töltött szombat estéik miatt? Manapság mit nem adnál, ha a hét minden napját unalmasan, otthon, az ágyadban pihengetve tölthetnéd? Észre sem veszed, de az évek múlásával te is, és a környezeted is rengeteget változik - vajon az alábbiak közül rád melyik igaz? Család--Nyílt levél egy édesanyának, aki soha sem volt igazi anyahttp://www.life.hu/csalad/20160603-nyilt-level-egy-edesanyanak-aki-soha-se-volt-igazi-anya.htmlAz anya és gyermeke közötti kötelék az egyik legszorosabb kapocs a világon, mégis: vannak olyan családok, ahol valamilyen okból kifolyólag meggyengül ez a szál, és az, akinek a világon a legjobban kellene bennünket szeretni, eltávolodik tőlünk. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.