Az Egyesült Államok területén számos kísérteties, kihalt település létezik. Ezekből a szellemvárosokból a lakosok kitelepültek, vagy éppen elmenekültek, és az egykor élettel teli utcák helyét romos épületek és poros utak vették át. 

Dudleytown

Dudleytown, vagy ahogy gyakran hívják, az Elátkozott város, az Egyesült Államok Connecticut államának északnyugati csücskében található. Bár a hajdani településen az 1850-es években mindössze 26 főből állt a lakosság, mégis annyi furcsa és hátborzongató eset történt ez idő tájt, hogy kiérdemelte az USA legkísértetiesebb települése címet is.

A vasútállomást és a síneket teljes egészében benőtte a növényzetForrás: Wikipédia

A városka a nevét az egyik alapító családról, Dudley-ékról kapta, akik fakitermeléssel és faszén-előállítással keresték mindennapi kenyerüket. Nem volt könnyű életük, ám az itt élő családok békében és nyugalomban éltek egészen addig, amíg valamiféle gonosz átok rájuk nem telepedett. 

Az évek során a Dudley család több tagja is megőrült, volt, aki felakasztotta magát, történtek rejtélyes eltűnések és gyilkosságok is. Az átok gyakorlatilag elpusztította a kis települést, Dudleytown ma már egy lakosok nélküli szellemváros. 

Csak néhány oda nem illő tárgy emlékeztet az állomásraForrás: Wikipédia

Bodie

Bodie, az egyik legismertebb vadnyugati szellemváros a kaliforniai aranyláz idején népesedett be. Amikor 1859-ben aranyat találtak, a település lélekszáma egyik napról a másikra igencsak megugrott, 1880-ra már 10 ezer lakosa volt.

Rozsdás autó, omladozó faházak – így néz ki ma Bodie városaForrás: AFP

Az évek múlásával azonban a bányák kimerültek, 1942-ben zárták be az utolsót. Az egykori város az üresen álló, megmaradt 170 épülettel ma már nemzeti parkként üzemel. A pletykák szerint pedig bárkire, aki megpróbál egy darabkát magával vinni az egykori bányaváros épületeiből, kegyetlen átok száll.

A város még mindig őrzi a vadnyugat hangulatátForrás: AFP

Picher

Az Oklahoma államban található Pichert az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal az Egyesült Államok legmérgezőbb városaként szokta emlegetni. Pichert 1918-ban alapították, 1920-ra a lakosság elérte a 9726 főt. 1917 és 1947 között a település az állam egyik legtermékenyebb bányavárosává vált, érdekesség, hogy az első világháború alatt itt termelték ki az ország cink- és ólomszükségletének 50 százalékát. 

Az elhagyott bányaForrás: Panoramio/twvisionary

1967-ben aztán a bányákat bezárták, abbamaradt a bányavíz kiszivattyúzása is. A 14 ezer elhagyatott bányát felügyelet nélkül hagyták, a szennyezett víz továbbra is szivárgott, emellett több millió tonna mérgező bányameddő halmozódott fel, azaz olyan bányászati melléktermék, amely hasznosítható ásványt már nem tartalmaz. 

Csak egy 1996-os tanulmány mutatott rá arra, milyen súlyos mértékben szennyezték a bányák a környezetet: 

kimutatták, hogy a városban élő gyerekek 34 százaléka ólommérgezésben szenved, ami egész életen át tartó idegrendszeri problémákat is eredményezhet náluk. 

A bányát már csak  rozsdás kerítés és romos épületek veszik körülForrás: Panoramio/endortrails

Azt is észlelték, hogy a föld alatti üregek miatt a talaj megsüllyedt, így a házak nem voltak többé biztonságosak. 

2006-ban a kormány elrendelte a település evakuálását, Pichert pedig az Egyesült Államok legveszélyesebb városának nevezték.