3+1 applikáció, hogy egészségesen étkezz

Forrás: Dreamstime -
applikáció egészség egészséges életmód étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor még abban is nehéz eligazodni, hogy melyik étel egészséges, és melyik nem, miben mennyi az adalékanyag, és mennyi kalóriát tartalmaz. De a legújabb applikációk már ebben is segítenek!

E-szám-kereső

A Tudatos Vásárlók Egyesülete fejlesztette ki azt az applikációt, amely az élelmiszeradalékok, más néven E-számok közötti tájékozódást segíti. Az applikáción belül az online E-szám-adatbázisban szereplő élelmiszer-adalékanyagok adatlapjainak rövid kivonatai szerepelnek.

Forrás: Dreamstime

Az adalékanyagok leírása kereshető szám és név szerint, illetve a felhasználási funkciójuk szerint. Szűrhetők további öt szempont szerint:

  • az előállítása során genetikailag módosított alapanyag előfordulhat
  • allergiás vagy allergiaszerű tüneteket okozhat
  • egyéb egészséggel kapcsolatos hatás vagy annak gyanúja merülhet föl
  • bioélelmiszerekben engedélyezett
  • csecsemők és kisdedek számára készült élelmiszerekben engedélyezett

Hasznos kis funkció, hogy a lekérhető adatlapok mellé saját megjegyzés is fűzhető.

Kalóriaszámláló

A Yazio kalóriaszámláló alkalmazását használva napi rendszerességgel vezetheted az ételnaplódat, figyelemmel kísérheted az aktivitásodat, és sikeresen fogyhatsz.

Forrás: Dreamstime

Melyek ennek az alkalmazásnak a legnagyobb előnyei?

  • Személyes terv fogyáshoz, izomtömeg növeléséhez
  • Kalóriatáblázat a táplálék adataival minden étel esetében
  • Táplálkozásfigyelő és ételnapló reggelihez, ebédhez stb.
  • A kalóriák, a szénhidrát, a fehérje és a zsírok mennyiségének nyomon követése
  • Hozz létre ételeket, adj hozzá kedvenceket, vagy vigyél be új ételeket
  • Másold át gyorsan és könnyen a naplódban a bejegyzéseket más napokra
  • Beépített vonalkódolvasó a gyors ételkereséshez
  • Sportok, testmozgások és mindennapos tevékenységek nyomon követése
  • Kalóriakalkulátor ahhoz, hogy számolni és követni tudd, hány kalóriát égettél el
  • A súlykövetővel dokumentálhatod a testsúlyodat
  • Az étrended és az elért eredményeid kiértékelése érthető diagramok segítségével

Vízivás

A vízivást segítő applikációk segítenek meghatározni a napi folyadékszükségletedet, követik a napi vízfogyasztásodat, és barátságosan emlékeztetnek, hogy mikor kell innod. A Hydro Coach, a Water Drink Reminder és az Aqualert nevű alkalmazásokat is jó szívvel ajánljuk. Sok különbség egyébként nincsen közöttük, valójában ugyanarra a sémára épülnek fel.

Forrás: Dreamstime

Az alkalmazások olyan tényezők figyelembevételével számolják ki az egyéni folyadékszükségletet, mint az életkor, a testsúly, a nem és az életstílus. A vízfogyasztás-kalkulátor mellett különböző grafikák segítik a megfelelő folyadékbevitelt: tanulmányozhatod a statisztikákat, amelyekkel vissza tudod nézni, hogyan fejlődsz. A widgetek pedig a napi folyadékbeviteled alakulásáról tájékoztatnak. Mindegyik alkalmazáson beállíthatod, hogy hánytól hányig figyeljen rád, így erre az intervallumra osztja el a számodra ideális vízmennyiséget.

Egy új fejlesztés nassolás ellen

Elképzelhető, hogy egy számítógépes játék vagy egy telefonos alkalmazás segít abban, hogy ellenálljunk a kísértésnek, amennyiben édességről van szó? A Drexel Egyetem munkatársai erre a kérdésre keresve a választ kifejlesztettek egy okostelefonos alkalmazást, amely segít abban, hogy az egészségtelen étkezési szokásokat kordában tartva képes legyen az ember fogyni.

Forrás: Dreamstime

A játék az agy szokásokért felelős központját célozza meg, amelynek segítségével jó esetben úgy döntünk, hogy inkább nem hódolunk az egészségtelen kedvtelésnek akkor sem, ha adott esetben az orrunk előtt van a csábító finomság.

A szakemberek tulajdonképpen egy olyan mobilalkalmazást fejlesztettek ki, amely intelligens módon feltérképezi az étkezési szokásokat. Amikor aztán az alany megpróbál eltérni a megszokott étkezési gyakorlattól, az applikáció személyre szabott stratégiákat ajánl, hogy az „elhajlás" ne következzen be. A kutatók most önkéntesek jelentkezését várják, akik hajlandóak tesztelni az alkalmazást.

A kutatást vezető Evan Forman professzor szerint egy sor tényező hozzájárul ahhoz, hogy a nagyvárosokban élő emberek elhíznak, de az önkontroll hiánya vezető szerepet játszik a problémában. Kihívást jelent ugyanis, hogy az édességek ugyanazt a pozitív érzést keltik fogyasztásukkor, mint amit a függőséget okozó drogok is.

A DietDash munkacímen futó applikáció segít abban, hogy emlékeztessük magunkat, mi mindent fogyasztottunk aznap, és mit ehetnénk inkább a csokis fánk helyett, amivel a kollégánk megkínált minket, így a fogyás lényegesen könnyebbé válik.

Irigylésre méltó külső – Ők a legjobb testű nők 50 felett! http://www.life.hu/ez-zsir/20160708-cindy-crawford-demi-moore-elle-mcpherson-a-legjobb-testu-50-feletti-nok.htmlSokan azt gondolják, hogy a fiatalság túlságosan is hamar elmúlik. De ki merné azt mondani ezeket a csodálatos nőket látva, hogy 50 felett már semmi izgalmas nem vár, csak az öregedés? Ez Zsír!--Szakadt póló kontra dögös fitneszcucc – Te melyiket választanád?http://www.life.hu/ez-zsir/20160708-markas-holmikban-jobban-teljesitunk-az-edzoteremben.htmlEgy friss kutatás szerint a designermárkák olyan hatással vannak szervezetünkre, hogy rögtön jobban teljesítünk az edzőteremben. Még érdekesebbé teszi a jelenséget a tény, hogy csupán placebohatásról van szó. De mégis mit jelent ez? Ez Zsír!OrigoÉdesapja betegsége motiválta az Európa-bajnok fitneszmodellt, Gazdag Adriennthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160706-gazdag-adrienn-fitneszmodellt-kerdeztuk-eletmodjarol-versenyeirol.htmlA 31 éves Gazdag Adrienn gyerekkora óta sportrajongó, de a fitneszben talált rá igazán önmagára. Ez a szenvedélye, ahogy ő fogalmaz, él-hal érte. De nemcsak a sport teszi ki az életét, emellett ugyanis halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket oktat. Ez Zsír!OrigoMiért gyűlölik a nők a testüket?http://www.life.hu/ez-zsir/20160705-egyes-nemzeteknel-a-nok-80-szazaleka-gyuloli-a-testet.htmlEgy friss kutatás 13 országban végzett felmérést a nők között arról, hogy mennyire elégedettek a testükkel. A végeredmény sokkoló lett. Egyes nemzeteknél a nők 80, vagy akár 90 százalékának nem tetszik az, amit a tükörben lát. Ez Zsír!--Tücskök, férgek, giliszták, lárvák – a legjobb ételek diétázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160704-a-rovarok-a-jovo-etelei-es-meg-a-fogyokuraban-is-segitenek.htmlÉhes vagy? Mit szólnál egy kis fűszeres szöcskéhez némi kukacmártással? A legtöbb nyugati embernek egy ilyen fogás gondolatától is felfordul a gyomra, pedig a rovarfogyasztás a világ számos pontján bevett gyakorlatnak számít, főként kiváló tápértéküknek köszönhetően. Ez Zsír!--10 ok, amiért nem fogyszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160701-okok-amiert-nem-fogysz.htmlÚgy érzed, mindent megteszel a hőn áhított fogyásért, mégsem sikerül elérned a kitűzött célt? Ha hetek óta nem mutat kevesebbet a mérleg, valószínűleg valamit rosszul csinálsz. Olvasd el a 10 tipikus hibát, amit a fogyókúrázók elkövetnek! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.