Tények és tévhitek: minden, amit a génmódosított élelmiszerekről tudni kell

Forrás: Dreamstime -
élelmiszer egészség génmódosított élelmiszerek génmódosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A génmódosított élelmiszerekről sokat lehet hallani mostanában, de azt kevesen tudják, valójában mit is takar pontosan az a fogalom, hogy valami génmódosított. 

Szelektív szaporítás

Először is tudni kell, hogy amit mi most génmódosításnak nevezünk, az már évszázadok, sőt évmilliók óta folyik, csak korábban úgy nevezték: szelektív szaporítás. Amikor a növényeknél szelektív szaporítást alkalmaznak, az a cél, hogy nagyobbak legyenek a szemek, több legyen a gyümölcs, vagy éppen szebb legyen a virág – lényegében ugyanaz a cél, mint a génmódosításnál, amelynek során a legmegfelelőbb géneket választják ki és ültetik át a növényekbe –, így jöttek létre például a különféle tearózsák, a Gála alma vagy éppen a mandarin. De mindez ugyanígy történik az állatoknál is, így fejlődött ki az idők folyamán a farkasból az ember legjobb barátja, a kutya.

Forrás: Dreamstime

Génmódosítás, avagy a fajok keresztezésének lehetősége

A két folyamat között mindössze két alapvető különbség van. Az egyik, hogy a génmódosítás során a génekre helyeződik a hangsúly, míg a szelektív szaporítás során a gének által átvitt tulajdonságokra, hiszen utóbbi már jóval a DNS felfedezése előtt létező eljárás volt. A másik különbség, hogy a modern génmódosítás során különféle fajokat lehet keresztezni, így például egy békának a megfagyás ellen védelmet nyújtó génjét – amelynek segítségével az egész telet képes átvészelni egy tó mélyén a fagyott sárban – bele lehet ültetni egy narancsba, hogy így azt ne érje kár a hideg éjszakákon sem.

Ezt az eljárást egyébként növényeken belül régóta végzik, az azonban viszonylag új, hogy állatokkal, kémcsövekben is hasonló módszerekkel dolgoznak a tudósok, összességében azonban semmi ördöngösség és semmi rémisztő nincs ebben, ez egy régóta bevett gyakorlat, ami mára – a tudománynak köszönhetően – jóval modernebbé vált.

Forrás: Dreamstime

És mi a helyzet a génmódosított élelmiszerekkel?

Vegyünk két példát: a kukoricát és a szóját. A kukorica egyes fajtáit úgy génmódosították, hogy ellenállóvá váljon a Roundup nevű gyomirtóval szemben, és termelje ki a saját rovarirtó szerét, a Bt toxint. Mindez sem az emberre, sem a környezetre nézve nem jó, ezért mindenkinek ajánlott inkább a helyi kistermelőknél beszerezni a GMO-mentes kukoricát.

A szójával azonban más a helyzet. A szójabab nagyon sokoldalú növény, a tofutól kezdve a főzőolajig sok minden előállítható belőle. Utóbbi igen sok omega-6-zsírsavat tartalmaz, ami szívproblémákat is okozhat. Éppen ezért génmódosítással létrehoztak egy olyan szójababváltozatot, amely omega-6 helyett egészséges omega-3-zsírsavat tartalmaz, így a génmódosított termék maga is egészségesebb, mint az eredeti.

Forrás: Dreamstime

Van-e egyértelmű igazság?

Összességében tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni sem azt, hogy a génmódosítás ördögtől való, sem azt, hogy ez menti meg az emberiséget. Ezzel együtt, az a javaslat, miszerint minden termék címkéjén szerepelnie kellene, hogy alávetették-e ilyen kezelésnek, vagy sem, mindenképpen üdvözlendő, de ez nem szabad, hogy az embereket arra indítsa, hogy ami génmódosított, ahhoz már hozzá sem nyúlnak. A legjobb az lenne, ha az alábbi szempontokat vennénk figyelembe:

  • Először is tudnunk kell, hogy a jelzés, miszerint egy termék génmódosított, még nem jelent sem jót, sem rosszat, mindössze egy eljárási módot jelez, amit jóra is rosszra is lehet használni.
  • Másodszor is mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a génmódosítás esetenként árthat, de – amint az fentebb is kiderült –, esetenként kifejezetten egészséges is lehet.
  • Végül azt se felejtsük el, hogy attól, hogy egy élelmiszer GMO-mentes vagy organikus (bio), még lehet egészségtelen. Sokkal többet elárul egy termékről az, hogy mennyi a tápanyagtartalma, vagy hogy teljes kiőrlésű gabonából készült-e.
Fájdalom, striák, megereszkedett keblek – Az aktív testmozgás súlyos kárt tehet a mellekben!http://www.life.hu/ez-zsir/20160802-az-aktiv-testmozgas-kart-tehet-a-mellekben-hasznalj-sportmelltartot.htmlRengetegen edzenek napi szinten, ehhez képest a nők mintegy 80 százaléka nem megfelelő sportmelltartót hord. Márpedig ez azért is fontos, mert az aktív testmozgás akár kárt is tehet a mellekben. Ez Zsír!OrigoRubint Réka, Vajna Timi, Sarka Kata – A legdögösebb magyar bikinitestekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160802-bodi-sylvi-sarka-kata-vajna-timi-a-legdogosebb-magyar-bikinitestek.htmlMég javában tombol a nyár, előttünk van még egy egész hónap, így biztosan találkozunk még a közösségi médiában bikinis fotókkal. Szerencsére ezekből eddig sem volt hiány, így most meg is tudjuk mutatni a legdögösebb bikinitesttel megáldott magyar celebeket. Ez Zsír!OrigoTörténelmet írnak! Így látják a világot a legdögösebb plus size modellekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160728-5-plus-size-modell-aki-sokat-tett-az-egeszseges-testkepert.htmlNem kell csontsoványnak lenned ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben – vallják a plus size modellek, akik modellkarrierjük mellett az egészséges önkép és a test szeretetének szóvivői is. Íme, 5 plus size modell, aki sokat tett a nőkért! Ez Zsír!--Így kerülj bomba formába az esküvődre: vesd be a menyasszonydiétát!http://www.life.hu/ez-zsir/20160714-a-legjobb-dieta-menyasszonyoknak.htmlHa karcsú szeretnél lenni az esküvőd napján, nyugodtan elfelejtheted a kamudiétákat, a gyorsdiétákat és a sztárok által népszerűsített programokat. Sokkal jobb, ha a napi kalóriaszükségletet tiszta élelmiszerekkel biztosítod: friss gyümölcsökkel, friss zöldségekkel, alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel, teljes kiőrlésű gabonával és egészséges zsírokkal. Ez Zsír!--"Csak még egy falatot" – Így állj ellen az erőszakos kajatukmálóknak!http://www.life.hu/ez-zsir/20160714-igy-allj-ellen-az-eroszakos-kajatukmaloknak.htmlMindannyian ismerjük azt az érzést, amikor valaki nagyon kedvesen kínál minket, de mi már nem szívesen ennénk többet, ám úgy érezzük, ha nemet mondunk, azzal megsértjük a másik érzéseit. Ez Zsír!--Felejtsd el az éttermeket – Házi kosztot mindenkinek! http://www.life.hu/ez-zsir/20160715-a-hazi-koszt-sokkal-egeszsegesebb-az-ettermi-eteleknel.htmlEgy újabb kutatás azt vizsgálta, hogy mennyivel egészségesebbek azok, akik házi kosztot fogyasztanak, mint akik legtöbbször valamilyen étteremből szerzik be az ételt. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.