Vannak bizonyos visszatérő motívumok, amelyektől a forgatókönyvírók egyszerűen nem tudnak elszakadni. Ha horrorfilmről van szó, akkor ilyen - a korábban már kivesézett - békésnek, idillinek tűnő, majd hátborzongató események színhelyévé váló családi otthon. De ha éppen nem egy feldúlt családi fészekben történnek a borzalmak, akkor nagy valószínűséggel egy elhagyott elmegyógyintézet áll a történések középpontjában.

Hogy miért ilyen népszerűek az elmegyógyintézetek a horrorfilmesek körében? Elég csak megnézni korábbi cikkünket, amelyben egy valódi, mára már elhagyott pszichiátria egykori életéből mutattunk be néhány részletet. 

Száll a kakukk fészkére

Patrick McMurphy egy piti bűnöző, aki inkább a pszichiátriára akar kerülni, mint börtönbe, így aztán őrültnek tetteti magát. Át is szállítják egy büntető-rabgazdaságból az elmegyógyintézetbe, abból a célból, hogy megállapítsák, szimuláns-e, vagy tényleg bolond. Megérkezése után hamar az ápoltak hangadójává válik, és hamarosan rájön: a műintézmény lakói - akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide - semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket. 

Forrás: giphy.com

Viharsziget  

A Viharszigetben látható ötvenes évekbeli intézmény nemcsak bolondokháza, de még egy világtól elzárt börtönsziget is, ahova Amerika legveszélyesebb elmebetegeit zárják. Viszont egyikük megszökik, és az ügyet kivizsgálandó a szigetre érkezik két nyomozó, akik hamarosan furcsa jelenségekkel találkoznak: mintha ez az ügy másról is szólna, és az egyikük elméjének mélyét is érintené.

Grave Encounters - Síri találkozások

A fim főszereplője, Lance Preston egy dokumentumfilm-sorozatot készít az egyik helyi tévének, amelyben rémisztő helyeket keresnek fel, paranormális nyomok után kutatva. Lance és csapata sorozatának hatodik állomása egy elhagyatott pszichiátria, ahol évtizedekkel ezelőtt több ezer elmebeteget kezeltek. 

Forrás: giphy.com

A Stonehearst Elmegyógyintézet

A Harvardon frissen diplomázott dr. Edward Newgate munkát kap a Stonehearst elmegyógyintézetben. Jó kapcsolatot alakít ki Silas Lamb doktorral később pedig megismerkedik a gyönyörű Elizával. Ekkor még nem is sejti, hogy az intézet egyáltalán nem az, aminek elsőre tűnik.

Őrültek háza

Clark Stevens utolsó éves egyetemista, aki tanulmányai befejezése előtt Cunningham Hall elmegyógyintézetbe kerül gyakorlatra. Kezdetben úgy érzi, hogy az igazgató, dr. Fanks irányítása mellett minden remekül megy, de rá kell jönnie, hogy a dolgok nem egészen olyanok az intézményben, amilyennek látszanak.