Döbbenetes adatok! Életveszélyes az esti étkezés?

Forrás: Dreamstime -
betegség egészség étkezés Este
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Késő este, sőt, gyakran még éjszaka is szívesen esznek az emberek, márpedig ez az ártalmatlannak tűnő szokás jelentősen növeli a szívinfarktus, a stroke és egy sor egyéb szív- és érrendszeri betegség kockázatát.

Egy kutatás eredménye

A problémát az okozza, hogy étkezés után a testünk éberré válik, hogy az élelmiszereket fel tudja dolgozni, márpedig késő este már inkább lazítania kellene, hogy felkészüljön az éjszakai pihenésre. Egészséges esetben egy átlagember vérnyomása 10 százalékkal csökken, amikor lefekszik aludni.

Forrás: Dreamstime

Egy 700, magas vérnyomással küzdő ember bevonásával készült kutatás ugyanakkor bizonyította, hogy ha lefekvés előtt két órával még esznek ezek az emberek, a vérnyomásuk magas marad.

Ennek oka a szakértők szerint az, hogy amikor az ember eszik, a szervezet stresszhormonokat bocsát ki, ami igen ártalmas lehet akkor, amikor épp pihenni készülnénk. „Azok, akik lefekvés előtt két órával még esznek, nagyobb eséllyel néznek szembe azzal, hogy nem csökken a vérnyomásuk lefekvéskor, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent” – mondta a professzor, aki a kutatást vezette.

Forrás: Giphy

3 egészséges fogás vacsorára

Napközben még viszonylag okosan étkezel, ám estére mindig farkaséhes leszel? A napi ötszöri étkezés nagyon fontos a megfelelő anyagcseréhez, ehhez pedig a vacsora is hozzátartozik. Ám az adagokra és az összetevőkre nem árt odafigyelni - íme, három finomság, amiket bátran fogyaszthatsz könnyű esti étkezés gyanánt!

Erre figyelj!

Ha valóban szeretnéd elkerülni a késő esti vacsorát, esetleg a nassolást, figyelj arra, hogy kiegyensúlyozott legyen a napi étkezésed. Egyél naponta ötször, és iktasd be okosan a nassolást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.