Divatos diéták helyett válts életmódot!

Forrás: Dremstime -
diéta életmódváltás életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Állandóan fogyókúrázol, de valahogy sosincs eredménye? Kipróbáltál már számtalan csodaszert, volt, hogy napokig koplaltál, ez mégsem látszott soha a mérlegen? Az életmódváltással sokkal jobban jársz, mint a divatdiéták bármelyikével – el is áruljuk, miért!

Gondolkodj hosszú távon!

Minden évben felütik a fejüket újabbnál újabb divatdiéták: száműzd a szénhidrátokat, egyél csak tojást, igyál juharszirupot, hagyd ki a reggelit, és vacsorázz be alaposan – te pedig csak kapkodod a fejed, melyik is lenne a leghatékonyabb? Eláruljuk: egyik sem, a diéták ugyanis rövid időre szólnak, egy életen át azonban képtelenség úgy étkezni, hogy sanyargatod magad. Ha azonban azt érzed, hogy mindig 1-1 alkalomra fogysz le igazán, utána azonban elengeded magad, és a többszöröse kúszik vissza, akkor itt az ideje taktikát váltani. Ha nem szeretnéd, hogy a következő éveid is a tökéletes diéta keresésével teljenek, akkor voksolj az életmódváltásra!

Forrás: Dremstime

Fekete Krisztina dietetikus, a NEFI munkatársa szerint nagyon sokan ott hibáznak, hogy ugyan képesek követni egy szigorú szabályokon alapuló fogyókúrát néhány napig vagy hétig, de hosszú távon már nem tudnak, nem akarnak gondolkodni.

okosan vásárolni, megtervezni az étkezéseket, új ételkészítési formákat megtanulni, beosztani az adagot.

Semmi sem tilos

Az életmódváltás lényege nem az, hogy pár nap alatt meggyűlöld az ételeket, a mozgást. Egy helyesen összeválogatott étrendbe ritkán, de beleférnek a csalónapok, amikor megeheted a kedvenc ételedet, a hétköznapokban azonban okosan kell összeállítani az étrendedet. Ez egyfajta rendszerességet is ad az életednek, ráadásul az ízekről sem kell lemondanod.

Forrás: Dremstime

Fekete Krisztina szerint ezért is sokkal jobb az életmódváltás, mert ott semmi sincs tiltólistán.

Ha valaki egészséges, aktív életet él, bátran megengedhet magának időnként 1-1 lazább napot.

Mit, mikor, hogyan

Ne gondold azt, hogy akkor eszel egészséges ebédet, ha puffasztott rizst majszolsz natúr joghurttal, és már hírből sem ismered az ízeket.

Az életmódváltás lényege az alaposan megválogatott étel: semmi baj a pörkölttel, ha krumpli vagy a krumpli nagy része helyett kovászos uborkával vagy salátával eszed, és a gofriról sem kell lemondanod, csak kicsit másként kell készítened.

Ez utóbbi esetben használj egészséges hozzávalókat: például olyan jófajta összetett szénhidrátokat, mint a zab vagy a teljes őrlésű liszt, a méz, cukor helyett pedig friss gyümölcsökkel édesítsd az ételedet.

Forrás: Dremstime

A dietetikus szerint fontos szempont, hogy ismerjük kellőképpen önmagunkat, és így vágjunk bele az életmódváltásba. Az étkezési napló vezetését kifejezetten jónnak tartja, itt ugyanis fény derülhet olyan kalóriatöbbletekre, amikre később nem is emlékszünk, a hízást viszont nagyban elősegítik. „Sokszor elég csak azt megvizsgálni, hogy egyáltalán hányszor étkezik valaki. Nagyon gyakran előfordul, hogy egy fogyni vágyó már csak azzal is veszít pár kilót, ha az az ételmennyiséget, amit eddig két étkezés alatt fogyasztott el, 4 alkalomra osztja. Ilyen apró dolgokon is nagyon sok múlhat.”

Fedezz fel új ízeket!

Ebédre, vacsorára is érdemes salátát enni, erre azonban ne úgy gondolj, hogy natúr salátalevelet rágcsálsz pár szelet paprikával.

Ezerféle finomság létezik, amivel feldobhatod a klasszikus dolgokat:

kóstoltad például salátában a sütőtököt, a brokkolit vagy a gránátalmát? Hidd el, érdemes, egy jól átgondolt életmód mellett ugyanis a finom ízekről sem kell lemondanod.

Nassolni lehet, de mértékkel!

A fogyókúrákba többnyire nem fér bele az édesség, ha azonban hosszú távra tervezel, eheted még a kedvenceidet is, csak másként és mértékkel! A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki remek választás – ebből nyugodtan ehetsz 2-3 naponta 1-2 kockát, amikor nagyon vágysz valami édességre. A sózatlan, natúr magvakat is fogyaszthatod: ezekből napi 3 deka a magas omega-3 zsírsavtartalomnak köszönhetően jót is tesz az agyműködésnek és a bőrnek.

Forrás: Dremstime

Legyél kitartó!

A dietetikus szerint a legfontosabb dolog, ha valaki életmódot váltana, az, hogy tanuljon meg hosszú távon gondolkodni. Egy új életmód ugyanis a divatdiétákkal ellentétben nem gyorsan ígéri a fogyást.

Csakis apránként, lépésről lépésre lehetünk sikeresek!

Ne stresszeljük a szervezetet, eleinte csak 1-2 dolgon módosítsunk, és ha azokat tudjuk tartani, akkor apró lépésekben haladjunk tovább. Ehhez türelem kell, egy jó szakember, távlati célok és rengeteg tanulás, tudatosság, de megéri! 4-6 hónap alatt rögzülnek az új, megtanult életmódbeli és táplálkozásbeli szokások, a szervezet is hozzászokik a változáshoz, sikerélményünk lesz. Így könnyebb egy egészséges életmód javaslatait követni. Végül pedig fontos az eredményesség is: kilók helyett, vagy a kilók mellett centikben is mérjük magunkat, hiszen a derekunknál, a combunkon, a hasunkon, a karunkon vagy éppen a vádlinkon látszik igazán a változás” – vallja Fekete Krisztina dietetikus.

Forrás: Dremstime

Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozások közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Futni jó – így kezdj hozzá! Segítség kezdőknek, újrakezdőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160913-futni-jo-igy-kezdj-hozza-segitseg-kezdoknek-ujrakezdoknek-edzeshez.htmlTudod, hogy hasznos, mégsem szántad rá magad soha a futásra, de most úgy döntöttél, szívesen beépítenéd az edzéstervedbe? Netán újrakezdő vagy, aki régen imádta, mostanában viszont valahogy nem tudja rávenni magát erre a mozgásra? Kezdj futni még a héten – mi segítünk! Ez Zsír!--Így fogj hozzá az életmódváltáshoz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160913-igy-fogj-hozza-az-eletmodvaltashoz-lassan-lepesrol-lepesre.htmlSportolsz, amikor épp nincs más dolgod, de van, hogy fél évig pihen a szekrényedben az edzőruhád? Sokat hallottál már arról, mit és hogyan kellene enned, vagy épp nem enned, és van, hogy megpróbálsz ezt-azt, de sosincs eredménye? Életmódot váltani nem egy hét alatt kell, ha viszont kitartó vagy, sokat változhat a külsőd és a lelkiállapotod is – kezdj neki lépésről lépésre! Ez Zsír!OrigoKatalin fogyókúrára fogta Vilmost? Láthatóan soványabb lett a herceg!http://www.life.hu/ez-zsir/20160915-katalin-fogyokurara-fogta-vilmost-lathatoan-sovanyabb-lett-a-herceg.htmlÚgy tűnik, Katalin nemcsak azt szereti, ha ő maga szuperkarcsú, de férjurától is ezt várja el. Ez Zsír!OrigoBrutál jógapózokban szoptat az Instragram sztárjahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160914-egy-asszony-jogazas-kozben-szoptatja-kisbabajat.htmlNagyon sok nőnek már maga a szoptatás sem megy könnyen, ám most mutatunk egy anyukát, aki a legbonyolultabb jógapózokban is képes a kisbabáját megetetni. Ez Zsír!--Megdőlt az „5 másodperces” szabály mítosza: ne együk meg a földre esett falatokathttp://www.life.hu/ez-zsir/20160913-megdolt-az-5-masodperces-szabaly-mitosza-ne-egyuk-meg-a-foldre-esett-falatokat.htmlAz úgynevezett „5 másodperces szabály" egy régi mítosz, ami szerint bátran megehetjük a földre esett ennivalót akkor, ha 5 másodpercen belül felvesszük a padlóról. Egy friss kutatás szerint azonban nem számít, mennyi ideig volt a finomság a földön, a baktériumoknak akkor is volt lehetőségük az átjutásra az ételbe. Ez Zsír!OrigoNyolcas ikrek után is dögös az édesanyahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160914-visszater-regi-eletehez-az-octomam-felhagyott-a-pornozassal.htmlAz Octomam néven elhíresült Nadya Suleman 2009-ben azzal került az újságok címlapjára, hogy 8-as ikreknek adott életet. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.