Fitnesz karkötők pró és kontra! Súlyos kérdések a mindentudó sporteszközről

Forrás: Dreamstime -
fitnesz karkötő fitnesz sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fitness trackerek, vagyis az aktivitásmérők népszerűsége folyamatosan növekszik. Csak 2016 első negyedévében közel 20 millió ilyen eszköz került forgalomba. A többségük GPS segítségével követi le a felhasználó által lefutott kilométereket, méri a szívritmust és a pulzust, illetve azt is képes átlátni, hogy alszik-e a felhasználó. Felmerül azonban a kérdés, hogy ezek az eszközök valóban biztonságosak-e.

Úgy néz ki, mintha csak egy egyszerű óra volna, de közben jóval többet tud annál. Azáltal, hogy segítenek abban, hogy fogyjunk, illetve fittebbek legyünk, a fitness trackerek rengeteget tudnak az életünkről. Ahmad-Reza Sadeghi rendszerbiztonsági szakember azt vizsgálta, hogy vajon mennyire érezhetjük magunkat biztonságban, hiszen így rengeteg rólunk szóló információ kerül tárhelyekre, talán még a Facebooknál is többet tud rólunk az okoskarkötőnk.

Forrás: Dreamstime

„A probléma az, hogy az eszközök népszerűségének növekedésével egyre kevésbé az a céljuk a fitness trackereknek, ami korábban volt, és gyakran kerül harmadik félhez az információ" – foglalja össze a lényeget Sadeghi professzor, a Darmstadti Egyetem munkatársa.

Előfordul, hogy bírósági tárgyalásokon használják bizonyítékként a tracker által rögzített információt, mintha csak az emberi test „feketedobozáról” volna szó.

Miben rejlik az aktivitásmérő fitneszkarkötők sikere?

Sokan összekeverik az okosórával, pedig itt másról van szó. Legtöbbször ez egy szimpla szilikonpánt, néha még óra sincs rajta. Viszont van benne egy beépített tracker, vagyis egy digitális mérőegység, ami például a pulzusodat is méri. Az okoskarpánt GPS-t is tartalmaz, továbbá méri és eltárolja az egységnyi időn belüli aktivitást, vagy éppen passzivitást. Valójában minden lépésedet rögzíti a lépésszámláló funkciónak köszönhetően. Intelligens alvásfigyelő is van benne, és tényleg mindent lekövet, és rögtön jelez is, ha például már túl sokat ültél.

Előfordul, hogy egy-egy biztosítótársaság is kedvezményt ajánl, ha az ügyfél megosztja velük a fitness trackere által őrzött információt. Ez persze kedvez azoknak a csalóknak, akik komoly üzletet építenek az adatok manipulálására, hogy kedvezőbb számok jöjjenek ki, amelyek kedvezőbb feltételeket kínálnak.

Forrás: Dreamstime

A szakemberek 17 különböző eszközt vizsgáltak, hogy átlássák az általuk használt biztonsági protokollt, és kiderült, hogy minden esetben könnyű harmadik félnek hozzájutnia az adatokhoz, illetve manipulálnia őket.

Úgy tűnik, komolyabb biztonsági óvintézkedésekre van szükség, ha valaki ilyen eszközt használ, illetve cégként az általa nyújtott információra támaszkodik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.