Bélbaktériumok okozzák a gyerekek elhízását?

Forrás: AFP/Roos Koole -
vizsgálat kutatás bélbaktériumok elhízás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nemrégiben közzétett vizsgálatból kiderül, hogy a túlsúlyos gyerekek és tinik emésztőrendszerében másféle baktériumok élnek, mint egészséges súlyú kortársaikéban. A szakemberek abban bíznak, hogy az új ismeretek fényében ezeket a baktériumfajokat közvetlenül megcélozhatják, és ezáltal segíthetnek az elhízás megelőzésében, illetve korai fázisban történő kezelésében is.

A vizsgálat során a kutatók 84 hét és húsz év közötti fiatal súlyát és bélbaktérium-állományát vetették össze, akik közül huszonheten voltak elhízottak, harmincöten kórosan elhízottak, heten túlsúlyosak és tizenöten normál súlyúak. Valamennyiüket MRI-vizsgálatnak is alávetették, hogy a testzsírszázalékukat is megállapítsák, illetve vérmintát is vettek tőlük, és az étrendjüket is feljegyezték három napon keresztül.

Forrás: AFP/Roos Koole

A szakemberek nyolc bélbaktérium-csoportra bukkantak, amelyek összefüggésbe hozhatók a testzsír mennyiségével.

Ezek közül négy főleg azokban tenyészett, akik elhízottak voltak, a másik négy baktériumcsoport viszont inkább azokra volt jellemző, akik nem rendelkeztek súlyfelesleggel.

Az anorexia is kapcsolatba hozható a bélbaktériumokkal

Egy korábbi kutatásban arról olvashattunk, hogy táplálkozási zavarokban szenvedő betegek emésztőszervrendszerében a mikrobák kisebb és kevésbé változatos közössége található meg, mint az egészségesekben. Vagyis az anorexiáért is felelősek lehetnek a bélbaktériuom. Olvasd el a cikkünket itt!

A kutatók megállapították, hogy az elhízott gyerekekben található bélbaktériumok általában hatékonyabbnak mutatkoztak a szénhidrátok lebontása terén, mint azok, amelyeket az egészséges súlyúakban találtak. Emellett az is kiderült, hogy

az elhízott gyerekeknél gyakrabban volt magas a rövid láncú zsírsavak mennyisége a vérben, amelyekről tudni kell, hogy a máj zsírtermelésével vannak kapcsolatban.

Forrás: Dreamstime

Amint azt a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című lapban közzétett tanulmányban a kutatást vezető dr. Nicola Santoro kifejtette, a vizsgálatok alapján elmondható, hogy a rövid láncú zsírsavak a májban zsírrá alakulhatnak át, és ezáltal a zsírszövetekben felhalmozódhatnak, vagyis kimondható, hogy azok a gyerekek, akikben megtalálhatóak bizonyos bélbaktériumok, hosszú távon sajnos ki vannak téve az elhízás veszélyének.

Sajnos arról nem szól a tanulmány, hogy például a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet-e a bélbaktériumok arányainak megváltozásában, így a további részleteket kíváncsian várjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.