Feketén, habosan, tejjel, mindenhogy imádjuk! Ma van a kávé világnapja

Forrás: Dreamstime -
világnap egészség kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
El sem tudnánk képzelni nélküle a napjainkat, mert nyugalmas perceket biztosít, mert elképesztően finom, mert százféle variációban el lehet készíteni, mert feldob. Igen, ez a kávé, aminek ma ünnepeljük a világnapját.

A legenda

A kávé neve feltehetően az etiópiai Kaffa tartomány nevéből származik. Innen ered ugyanis a történet, miszerint időszámítás előtt 300 körül egy Káldi nevű kecskepásztor azt vette észre, hogy a kecskéi egy bizonyos bogyó lelegelése után szokatlanul élénkek. Megkóstolta a termést, ami őt is feldobta, viszont megijedt, hogy valami méreg lehet a növényben, ezért a sokat tudó szerzetesekhez vitte. Az apátságban rákaptak a fogyasztására, és később arra is rájöttek, hogy ha megpörkölik a bogyókat és italt főznek belőle, jobb lesz az íze, és a hatása is megmarad.

Forrás: Dreamstime

Egy jó fekete mindig divatos - Eláruljuk az új kávétrendeket

El sem tudod képzelni a reggeleket egy bivalyerős eszpresszó vagy egy habos kapucsínó nélkül? Eláruljuk, min ügyködnek mostanság a baristák.

Jótékony hatásai

Bizonyos becslések szerint naponta több mint 2,25 millió csésze kávét fogyaszt az emberiség világszerte, így nem csoda, hogy számos tanulmány foglalkozik a kávéfogyasztás szervezetünkre gyakorolt hatásával. A köztudatban a kávéfogyasztás gyakran káros szenvedélyként él, pedig a hatóanyagainak bizonyított pozitív élettani hatásai vannak és számos betegség kialakulása ellen hatékony megelőző eszköz.

  • A kávé az antioxidánsok egyik legfontosabb forrása, amelyek védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen. Számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásáért, vagy az öregedési folyamatok elindulásáért is a szervezetben kialakuló szabadgyökök tehetők felelőssé.

Tedd süteménybe is!

Mindennél jobban vágysz egy kis kávés ízélményre? Süss otthon egészséges kávés sütit és élvezd a különleges aromáját. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Forrás: Dreamstime
  • A koffein gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat is, ami segítséget nyújt például az elhízással szemben.
  • Egy friss kutatás eredménye szerint, akik épp csak egy kevés kávét fogyasztottak (napi négy csészénél kevesebbet), kisebb arányban haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, neurológiai problémák és 2-es típusú cukorbetegség miatt, továbbá az öngyilkosok aránya is kevesebb volt.
  • A kávé bioaktív összetevői csökkentik az inzulin-rezisztenciát és a szisztematikus gyulladásokat.

Tudtad?

Az első kávéházak az arab országokban nyíltak meg, Európában először Velencében nyitotta meg kapuit a La Bottega del Caffé 1624-ben Velencében. Magyarországon csaknem száz évvel később, 1714-ben nyílt meg az első kávéház.
  • A mértéket nagyon fontos tartani. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint azok, akik ennél több koffeint vesznek magukhoz, előbb-utóbb egy sor egészségügyi problémával kényszerülnek szembenézni: szorongás, álmatlanság, szívritmuszavar és szívelégtelenség.

Imádod a kávét? Kávés kiegészítők, amikre neked is szükséged van

Van, aki a rövid feketéért van oda, van, aki a lágyabb tejest imádja - de bármilyen kávéfogyasztó is legyen az ember, vannak bizonyos nélkülözhetetlen kellékek, amelyek egy kávéimádó otthonából sem hiányozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.