A klasszikus és a modern találkozása egy egyedileg kialakított budapesti luxuslakásban – Álomotthonok című sorozatunk következő részében Takács Anna és Szabó Péter belsőépítészek munkáját mutatjuk be.

„A türkiz álom” – Takács Anna és Szabó Péter így nevezte el ezt a Budapest VII. kerületében található 81 négyzetméteres luxusotthont. A lakás eredetileg nagyon lepukkant állapotban volt, szinte a nulláról kellett felépíteniük. Külön érdekesség, hogy az ingatlan Anna és Péter saját otthona, így minden egyes szegletét a saját ízlésük szerint alakíthatták ki. 

„A türkiz álom”Forrás: Flamingo Interiors

Így készül az álomotthon 

A tervezők elmondták, hogy tudatosan olyan lakást kerestek, amit majd teljes egészében a saját stílusuk szerint tudnak formálni. A koncepció is szinte az első pillanattól adott volt: a türkizt mindketten nagyon szeretik, nem volt hát kérdés, hogy e köré a szín köré alakítják majd ki a dizájn. A türkiz mellett végül több hangsúlyos szín is szerepet kapott, volt hogy szürkével kombinálták, de például egy pici sárga is fellelhető szinte minden helyiségben. 

A fürdőszoba – a türkiz, a szürke és a sárga szín dominálForrás: Flamingo Interiors

Mielőtt azonban a dizájnnal foglalkozhattak volna, az ingatlant lakhatóvá kellett tenniük. Ahogy már említettük, eredetileg nagyon leharcolt állapotban volt: nem volt rendes fűtés, az összes aljzatot, nyílászárót ki kellett cserélniük, volt ahol tégláig le kellett kaparniuk a falat és újravakolni továbbá szigetelésre is szükség volt.

A hálószobaForrás: Flamingo Interiors

Anna és Péter korábban sokat dolgozott Franciaországban, onnan jött az ötlet, hogy a klasszikus stílust ötvözzék a modernnel. Bár itthon inkább az a trend, hogy a luxuslakások enteriőrjeit diszkrét, semleges színekkel alakítják ki – annak érdekében, hogy mindenkinek eladhatóak legyenek – Péter és Anna azonban azt vallja, hogy egy lakásnak igenis karaktert kell adni. Általában arra törekednek, hogy ha visszafogottan is, de minden helyiségben megjelenjen egy-egy hangsúlyos elem, amely köré aztán egységes hangulatot tudnak kialakítani. 

A nappaliForrás: Flamingo Interiors
Anna és PéterForrás: Flamingo Interiors
Takács Anna és Szabó Péter
Anna és Péter a Flamingo Interiors tulajdonosaiként abban hisznek, hogy az embereknek a lehető legszebb lakásokban kellene élniük, hiszen azáltal, hogy szebbé válik életterük, az életük is jobb és harmonikusabb irányba indul. Kezdetektől fogva az a motiváció hajtja őket, hogy Budapest legszebb belső tereit alkothassák meg. Családi vállalkozásukban saját megbízható tervezőikkel és kivitelező szakembereikkel dolgoznak immár hatodik éve.

Arra is törekedtek, hogy az extrém megjelenést minden helyiségben egy kis természetes hatással kombinálják, így például szinte minden szobában megtalálhatók különböző fahatású burkolatok.

A stílusok izgalmas keveredése is szinte mindenhol megmutatkozik, ennek a koncepciónak az egyik legszembetűnőbb eleme a színes, modern nappaliban elhelyezett antik szekrény, faragott szirénfejjel. Ez a különleges fadekoráció még régi családi örökség volt, amit mindenképpen a nappali díszének álmodtak meg, és amely köré tudatosan modern anyagokat, bútorokat válogattak. 

A régi és a modern elemek keveredése a nappalibanForrás: Flamingo Interiors

Az egyedi szirénfejes bútor mellett a lakás másik különlegessége a hálószobában álló sárga kád, amelyet a páros egy építkezésről mentett ki, majd ők maguk újították fel. 

Hálószoba sárga káddalForrás: Flamingo Interiors

Anna és Péter azt is elárulta, hogy az építkezés közben végig úgy érezték, hogy nekik munkaköri kötelességük is, hogy saját maguknak is egy luxuslakást alakítsanak ki, hiszen ügyfeleik számára úgy tudnak majd hiteles tanácsokat adni, ha ők maguk is megtapasztalják, milyen problémák jöhetnek elő egy ilyen otthonnál.