Kiderült: megtalálták az elhízás okát

Forrás: Thinkstock -
génmutáció elhízás Cambridge-i Egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók kapcsolatot találtak egy ritka génhiba és az ételek iránti vágy között. Kiderült, hogy emiatt egyes emberek jobban vonzódnak a zsíros ételekhez, míg a cukros élelmiszereket nem részesítik előnyben.

Először fedeznek fel összefüggést génhiba és ételpreferencia között: a Cambridge-i Egyetem kutatói rájöttek, ez az oka annak, hogy bizonyos embereket jobban vonzanak a zsíros ételek. Ezek, valamint a cukorban gazdag élelmiszerek sokak számára igen étvágygerjesztőek, ez pedig ahhoz vezet, hogy a kelleténél több kalóriát visznek be, ami miatt elhíznak.

Forrás: Thinkstock

Korábbi egérkísérleteikben tudósok kimutatták, hogy a melanocortin-4 receptor génmutáció (MC4R) miatt egy bizonyos agypálya széttörik, és az egerek több zsírt fogyasztanak. Ugyanakkor szokatlan módon ezek az egerek jóval kevesebb cukrot esznek. Ez a mutáció az egyik leggyakoribb monogénes elhízást kiváltó ok, az étvágy és a testtömeg-szabályozás egyik kulcsmolekulája.

Forrás: AFP/Roos Koole

A kutatók a tanulmányuk résztvevőinek currys csirkét szolgáltak fel háromféle - alacsony, közepes és magas - zsírtartalommal. Mindhármat megkóstoltatták velük, majd szabadon ehettek bármelyikből. Kimutatták, hogy az MC4R

génhibát hordozó emberek majdnem kétszer annyit (95 százalékkal többet) ettek a magas zsírtartalmú indiai ételből,

mint sovány társaik, és 65 százalékkal többet, mint az elhízottak. A tanulmány másik szakaszában a résztvevők eperből, tejszínből és habcsókból készült édességet kaptak szintén háromféle cukortartalommal, ám a desszert zsírtartalma állandó volt.

A soványak és a túlsúlyosak a magas cukortartalmút szerették, a hibás gént hordozók kevésbé szerették a magas cukortartalmút,

és jóval kevesebb édességet ettek mindhárom desszertből, mint a másik két csoport. Száz emberből egy hordozza az MC4R génhibát. A kutatók úgy vélik, hogy mivel esetükben az MC4R-pálya nem működik, ez okozhatja azt, hogy

a zsíros ételeket preferálják, anélkül, hogy annak tudatában lennének,

és ez okozhatja súlyproblémáikat. Létezik számos más gén, amely a súlygyarapodás kockázatát fokozza, ezeknek hatását jövőbeni tanulmányuknak kell vizsgálni - olvasható a Cambridge-i Egyetem honlapján.

Százezrek halálát előzhetné meg a mediterrán diétahttp://www.life.hu/ez-zsir/20161005-rengeteg-halalesetet-elozhetne-meg-a-mediterran-dieta.htmlCsak Nagy-Britanniában évente 19 ezer ember halálát előzhetné meg a mediterrán diéta. Egy Angliában végzett vizsgálat kimutatta ugyanis, hogy a szívinfarktus és a stroke okozta halál nagy része ezzel az étrenddel elkerülhető lenne. Ez Zsír!--Tóth Vera nem példakép többé?http://www.life.hu/ez-zsir/20161007-toth-vera-fogyasa-ota-nem-peldakep-sokak-szamara-akik-hasonlo-sulyfelesleggel-kuzdottek-mint-o.htmlTóth Vera elképesztő formában van. Gyomorműtéte óta olvadnak róla a kilók és az énekesnő szemmel láthatóan élvezi új külsejét. Folyamatosan szelfiket posztol, amikről csak úgy árad a vidámság és az elégedettség. Sajnos boldogságában rajongói közül csak kevesen osztoznak... Ez Zsír!OrigoWow! 10 millió követője lett a legszebb popsijú Insta-lánynakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161006-jen-seltert-10-millioan-kovetik-az-instagramon.htmlJen Selterrel madarat lehet fogatni: követőinek száma mostanra érte el a 10 milliót. Még Rihanna is rajong érte! Ez Zsír!OrigoBrutál gépen edz a szőke kebelcsoda, Kate Uptonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161006-kate-upton-szineszno-vadul-edz.htmlKate Upton megmutatta, mit is tesz ő a tökéletes bikinialakért. Ez Zsír!--Taylor Lautner hasizmai még mindig tökéletesekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161006-taylor-lautner-az-alkonyat-szinesze-hasizmai-meg-mindig-tokeletesek.htmlAhhoz kétség sem férhet, a fiatal sztárok között Taylor Lautnernek van a legszebb hasizma. Ezt a színész ismét bebizonyította! Ez Zsír!AFPÍgy teázz ősszel! 5 gyógyital a testi, lelki egészségérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161004-gyogyteak-oszre-az-egeszsegedert.htmlItt az ősz, és már közeledik a tél is. Ez az az időszak, amikor a legjobban esik egy finom, meleg teát elkortyolgatni. És ha már ezt teszed, akkor próbálj ki többféle gyógyteát is, amivel igazán jót teszel a testednek és a lelkednek. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.