Azt gondolod, már azzal sokat teszel az egészségedért, a karcsúságért, ha a hagyományosak helyett az üdítők diétás verzióit iszod? A legfrissebb kutatás szerint felesleges ez az egész cécó: a diétásnak eladott holmik egyáltalán nem egészségesebbek társaiknál. 

A Daily Mail számol be a Purdue-i Egyetem ötéves tanulmányáról. A kutatók azt állapították meg, hogy a kalóriaszegény kóla és más üdítő ugyanannyira vezethet elhízáshoz, mint a hagyományos, cukorral készített üdítők.

Forrás: Dreamstime

Sőt, kiderült az is, hogy azoknál a diétás üdítőt fogyasztóknál, akik nem szednek fel pluszkilókat, jelentősen megnövekszik a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a stroke kockázata. Az eredények egyébként magukat a kutatókat is meglepték. Hogy őszinte legyek, azt gondoltam, hogy a diétás üdítő kissé jobb az egészség szempontjából, mint a hagyományos– mondta Susan Swithers, az ideg- és a pszichológiai tudományok szakértője, a cikk vezető szerzője.

Bár a mesterséges cukrok kevesebb kalóriát tartalmaznak, a kutatásból kiderül, az igazi kalóriák bevitelének hamis ígérete megzavarja és felborítja a szervezet működését. Amikor ugyanis valódi cukrot esznek azok, akik egyébként diétás üdítőket isznak, a szervezetük nem tudja, hogyan válaszoljon. Elegendő üdítőivás után az édes ízű élelmiszerek már nem indítják be a vércukrot szabályozó hormon, azaz az inzulin természetes kiválasztását, ezután pedig a vércukorszint csökken. Ez éhséget okoz, és fokozza az édes ételek iránti vágyat. Sőt, a diétás üdítő kifárasztja az agy "jutalomközpontját" azzal, hogy folyamatosan sietteti a kielégülési vágyat. A szakértők a kábítószer használathoz hasolítják a dolgot: az agy végül hozzászokik ehhez a stimulációs szinthez, ami egyre több és több evéshez vezet azért, hogy az illető elérhesse a kielégülési szintet.

Az amerikai italtársaság természetesen nem ért egyet a fent leírtakkal. "Az alacsony kalóriatartalmú édesítők a leggyakrabban tanulmányozott és áttekintett élelmiszerkiegészítők közé tartoznak manapság. Biztonságos és hatékony eszközök ezek a fogyáshoz és a súlyszabályozáshoz" - vallották ők.