Rosszul vagy a hazai ősztől? - A napfényes Máltán van a te helyed

Valletta Málta utazás Marsaxlokk ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbbünket évről évre megviseli az ősz beköszönte; a nyálkás, esős reggeleken az ágyból sincs kedvünk kimászni, és gyűlöljük, hogy még ahhoz is, hogy a közértbe leugorjunk, több réteget kell magunkra húzni. A hazai őszt teljesen persze te sem kerülheted el, de talán könnyebben elfogadod, hogy fél évre megint vége a teraszidőnek, ha novemberre betervezel egy máltai kiruccanást, ahol még az ősz utolsó hónapjában is 20–25 fok lehetséges. 

Valletta, a minifőváros

Forrás: Dreamstime
Forrás: Dreamstime

Golden Bay – novemberben sem kell kihagynod a strandot

Forrás: Dreamstime

A Life.hu extra tippje

Ha Málta nyugodtabb, csendesebb részén szeretnél pihenni, utazz Qawrára, remek választás lehet. A vele összeépült Buġibbával együtt alkotják Málta egyik legfontosabb turistakörzetét, amely elérhető árú szállodáival is vendégcsalogató. Hagyd magad mögött az őszt, és kapcsolódj ki, 219 900 Ft/ fő / 7 éjtől.

Marsaxlokk, a gasztronómia szerelmeseinek Mekkája

Forrás: Dreamstime

Ha nem a piacon kóstolnál, a falucska kikötője mellett sok-sok halétterem közül választhatsz. A marsaxlokki halászat egyébként egész Málta életében fontos szerepet tölt be, innen gondoskodnak szinte az egész sziget friss hallal való ellátásáról, ők szállítják a tenger gyümölcseit a vallettai halpiacra is. Ebben a halászfaluban megnézheted Málta jellegzetes halászhajóit, a luzzukat is. A hajók oldalán Ozirisz szemét láthatod, amely a legenda szerint megvédi a tengerészt a gonosz szellemektől és a rá leselkedő veszélyektől.

A máltai Kék-lagúna

Forrás: Dreamstime

A Comino szigetén lévő, mészkősziklákkal és barlangokkal körülvett apró öböl egykor kalózok rejtekhelyéül is szolgált. Maga a sziget egy szinte lakatlan, közel 900 hektáros természetvédelmi terület és madárrezervátum, sok turista a legszívesebben biciklire pattanva járja be a környéket. Ha itt jársz, és már eleget sétáltál vagy bicikliztél, szállj hajóra, és a víz felől is nézd meg a szigetet. Életed egyik örök élménye marad.

Tudtad?

Málta legsúlyosabb gondja az ivóvízhiány. A téli csapadék nagy része gyorsan a tengerbe kerül, nem szivárog be eléggé a talajba. A nyár hosszú, meleg és száraz. A mészkőbe beszivárgott víz összegyűjtésére alagútrendszereket építettek, de ez nem elég, a felhasznált ivóvíznek mintegy fele tengervíz-sótalanító üzemekből származik. Ezek működtetéséhez viszont üzemanyag kell, annak elégetése viszont a környezetet szennyezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.