Hillary Clinton után szabadon - A legbefolyásosabb nők a politikában

Forrás: AFP -
Angela Merkel nők Hillary Clinton politika amerikai elnök Donald Trump politikus Michelle Obama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egész világot sokkolta az amerikai elnökválasztás eredménye. Trump megválasztásával Hillarynek nem jött össze, hogy ő legyen az Egyesült Államok első női elnöke. A pozíció betöltésére 2020-ra azonban már meg is van az újabb jelölt – a következő listán ő is szerepel. Íme, öt igazán befolyásos női politikusnő.

Hillary Clinton

Hillary Clinton 1947. október 26-án született Chicagóban, egy középosztálybeli vállalkozó lányaként, metodista családba. Hillary a Diane Rodham Wellesley College-ban, majd a 70-es években a Yale Egyetemen tanult jogtudományt, itt ismerte meg későbbi férjét, Bill Clintont is.

Az egyetem után a Little Rock-beli Rose ügyvédi irodánál helyezkedett el, majd az Arkansasi Egyetem professzora lett. Politikabeli tapasztalatait akkor szerezte, amikor 1974-ben a washingtoni amerikai képviselőházban jogtanácsosként dolgozott az igazságügyi bizottság mellett. Bill Clintonnal nem sokkal a megismerkedésük után, 1975-ben házasodtak össze, öt év múlva pedig meg is született lányuk, Chelsea Clinton.

Hillary Clinton Forrás: AFP

1993 és 2001 között, férje elnöksége alatt az Egyesült Államok first ladyje lett, ám Bill Clinton második hivatali periódusára, valamint a házasságukra is erősen rányomta a bélyegét a Lewinsky-botrány, amikor is az elnök szexuális kapcsolatba keveredett egy fehér házi gyakornokkal, Monica Lewinskyvel. Hillary akkor még nem fejtette ki véleményét a történtekről, később azonban az önéletrajzában, az Átélt történelemben megtette.

2001 és 2009 között New York állam szenátora lett, majd 2009-től 2013-ig az első Obama-kormány külügyminisztere volt. 2008-ban indult először az elnökválasztáson, ám nem tudta felvenni a versenyt az addig soha nem látott kampánnyal előálló Barack Obamával. Mint tudjuk, idén újra harcba szállt az elnöki posztért, miután pedig elsöprő győzelmet aratott vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor fölött, július 26-án hivatalosan is megválasztották a párt elnökjelöltjének. Ezzel ő lett az első női elnökjelölt az ország történetében. Ám végül nem belőle lett az Egyesült Államok első női elnöke.

Angela Merkel

A 62 éves Angela Merkel 2005 óta Németország kancellárja, politikai pályafutása pedig több évtizeddel ezelőtt, 1989-ben kezdődött. Merkel egyébként 1954. július 17-én született Hamburgban Angela Dorothea Kasner néven. Apja, Horst Kasner berlini származású evangélikus lelkipásztor volt, anyja, Herlind Jentzsch pedig hamburgi latin–angol szakos tanárnő. Merkel eredetileg természettudományos pályára készült, érettségi után 1978-ban fizikusi diplomát szerzett a Lipcsei Egyetemen. 1990-ig pedig pályán is maradt, tudományos munkatársként dolgozott Kelet-Berlinben, a tudományos akadémia fizikai kémiai központi intézetében, 1986-ban doktori disszertációját kvantumkémiai témáról írta.

1989-ben amikor belépett a Demokratikus Ébredés (Demokratischer Aufbruch) nevű ellenzéki mozgalomba, élete pedig egy egészen új irányt vett. Szépen lassan elkezdett felfelé lépdelni azon a bizonyos szamárlétrán: volt kormányszóvivő-helyettes, ifjúsági és nőügyi miniszter, környezet-, természetvédelmi és a reaktorok biztonságáért felelős miniszter, a CDU, azaz a Kereszténydemokrata Unió elnökhelyettese, végül a párt elnöke lett.

Angela Merkel Forrás: AFP

2005. november 22-én választották kancellárrá, ezzel ő lett az első női kancellár Németország történetében. 2009-ben, majd 2013-ban is újraválasztották.

Érdekesség, hogy a Merkel vezetéknevet az első férje, Ulrich Merkel után tartotta meg, akivel 1977 és 1982 között voltak házasok. 1998-óta Joachim Sauerrel, a Humboldt Egyetem professzorával él házasságban.

A Forbes magazin minden évben elkészíti a világ legbefolyásosabb nőinek tízes listáját, amit már hat éve megszakítás nélkül Angela Merkel vezet.

Pak Kunhje

Az 1952. február 2-án született Pak Kunhje mindössze kilencéves volt, amikor édesapja, Pak Csong Hi 1961-ben katonai puccsal magához ragadta a hatalmat Dél-Koreában, és egészen 1979-ig uralkodott. Apja vaskézzel irányította az országot, semmibe véve a legalapvetőbb emberi jogokat is. Anyja 1974-es meggyilkolása után Pak gyakorlatilag az ország first ladyje volt az apja mellett. Pak a szöuli Sogang Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát, majd apja halála után eltűnt a közéletből. A szülei által létrehozott alapítványok gondozásával, irányításával foglalkozott. 1997-ben tért vissza, akkor a választásokon képviselői mandátumot szerzett, a következő évben pedig már a Nagy Nemzeti Párt alelnöki posztját is betölthette.

Pak Kunhje Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

2004-től már pártelnökként ünnepelhette a sorozatos időközi és önkormányzati választási győzelmeket, gyakran nevezték a „választások királynőjének”. 2012-ben megnyerte az elnökválasztást, 2013 februárjától ő lett Dél-Korea első női elnöke. Kritikusai sokszor hangoztatják, hogy mivel véleményük szerint tevékeny részese volt apja diktatúrájának, kissé hiteltelenek mostani szónoklatai a demokrácia és az emberi jogok védelméről.

Érdekesség, hogy Pak a mai napig nem ment férjhez.

Michelle Obama

A leköszönő amerikai first lady Chicago déli részén, Michelle LaVaughn Robinson néven 1964. január 17-én született. Miután a Harvard Law Schoolon és a Princeton Egyetemen befejezte tanulmányait, visszatért szülővárosába, és a város polgármesterének kezdett el dolgozni, emellett két chicagói egyetemen is tanított.

1992-ben házasodott össze Barack Obamával, akinek 2008-as elnökválasztási kampánya során került ő is a reflektorfénybe, részt vett a denveri elnökjelölő konvención is, és beszédet is mondott. Férje politikai karrierje miatt telepedtek le Washingtonban, Obama megválasztásával pedig ő lett az Egyesült Államok első színes bőrű first ladyje az első színes bőrű elnök mellett. Férjével két gyerekük született, Malia Ann Obama 1998-ban és Sasha Obama 2001-ben.

Michelle Obama Forrás: AFP

Érdekesség, hogy Donald Trump megdöbbentő és sokakat sokkoló győzelmének másnapján a csalódott amerikaiak azért kezdtek el kampányolni, hogy Michelle Obama induljon az elnökségért 2020-ban, amikor lejár Trump ciklusa.

Michelle Bachelet

Az 1951. szeptember 29-én született Verónica Michelle Bachelet Jeria Chile első elnöknője, akinek a megválasztását a nép egyfajta szimbolikus igazságtételnek is tartotta, mivel őt is, és édesanyját is megkínozták és emigrációba kényszerítették az országban 1974. és 1990. között tartó Pinochet-diktatúra alatt.

Michelle Bachelet Forrás: AFP/Claudio Reyes

Bachelet öt nyelven beszél, a védelmi kérdéseknek szakértője, elvált és háromgyerekes édesanya. Bachelet először 2006–2010 között volt az ország elnöke, majd 2013-ban újra indult a választáson, és ismét ő nyert. Azon kívül, hogy ő Chile első női elnöke, második ciklusával ő lett az első olyan elnök is, aki kétszer tudott választást nyerni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.