Párizs kétségkívül a világ egyik legszebb városa, ahová ma már "fapados" repülőgépjáratokon szinte fillérekért eljuthatunk. Ha a munka vagy iskola miatt nem teheted meg, hogy egyszerre több hetet is eltölts a francia fővárosban, figyeld az akciós repjegyeket, és utazz el akár egy évben többször. Minden alkalommal - ahogy kezded jobban megismerni a várost - egyre több és több csoda nyílik meg előtted. 

Az utcák, terek és kávézók hangulatáról, a legendás párizsi eleganciáról, a hamisítatlan francia életérzésről és a világhírű borokról, a tavaszi délutánokról és a Szajna-parti nyári estékről is sokat lehetne beszélni, ha azonban érdekel a képzőművészet, és itthon is rendszeres látogatója vagy a múzeumoknak és galériáknak a rossz idő sem tarthat vissza az utazástól. Íme, 5 + 1 múzeum, amelyeket feltétlenül látnod kell.

Párizs ősszel is remek úti cél!Forrás: Thinkstock

1. Pompidou központ
A Pompidou központ Párizs leghíresebb kulturális központja és múzeuma, amely megálmodója, az egykori francia elnök, Georges Pompidou nevét viseli. A hatalmas hétemeletes épület Párizs 4. kerületében, a Beaubourg negyedben található: 1971-1977 között épült.

A George Pompidou központForrás: AFP

A központ párizsi és az európai kulturális élet egyik csomópontja, multikulturális találkozóhely, ezáltal ideális tér arra, hogy helyi és külföldi fiatalok bemutathassák az alkotásaikat.  A Pompidou eredeti funkcióját megtartva túlnőtt azon: a kulturális központban állandó és időszakos kiállításokat tekinthetsz meg a 20. és 21. század legismertebb művészeinek alkotásaiból. Megnyitása óta több mint 150 millióan látogatták már meg. A képzőművészeti remekek, a Nemzeti Modern Művészeti Múzeum mellett itt található a párizsi közkönyvtár és az IRCAM akusztikus és zenei kutatóintézet is. Maga az épület is igazi látványosság, posztmodern, high-tech stílusa vonzza a tekinteteket, és Párizsban szinte egyedülállóvá teszi.

A Pompidou központ előtt látható a nem mindennapi Sztravinszky-szökőkútForrás: AFP
Forrás: Thinkstock
A Life.hu extra tippje:
Eleged van az unalmasabbnál unalmasabb szilveszterekből? Valódi nyüzsgésre vagy éppen romantikára vágysz? Akár a kedveseddel, akár baráti társasággal jó óévbúcsúztató program lehet egy párizsi utazás. Töltsd tartalmasan 2016 utolsó és 2017 első napjait a francia fővárosban már 89 900 Ft/fő/4 éjtől.

 

Ne aggódj, ha elfogyott a pénzed!
A párizsi múzeumok néhány állandó kiállitása mindenki számára ingyenes. A Louvre például ingyenes a hónap első vasárnapján, több múzeum pedig egész évben ingyen látogatható. Ezen kívül a legtöbb állami múzeum és műemlék ingyenes a 26 év alattiak számára.

2. Orsay múzeum

 A Párizs középpontjában, a Szajna partján található Orsay állami képzőművészeti múzeum1986-ban nyitotta meg kapuit, és azóta is a 19. század - túlnyomó részt francia - nagy művészei alkotásainak ad helyet, többek között az impresszionistáknak, mint  Cézanne, Degas, Manet, Monet, Pissarro, Renoir és Van Gogh, Édouard Manet.

A Szajna-parton áll az Orsay Múzeum gyönyörű épületeForrás: AFP

A múzeumban nemcsak festmények és szobrok találhatóak, de építészeti, fotográfiai, filmművészeti témájú kiállítások is. 

Tudtad...
hogy az Orsay múzeum eredetileg vasútállomásnak készült az 1900-as világkiállításra?

3. Louvre 

A Louvre Párizs központi részén, a Szajna jobb partján található nemzeti múzeum, a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma.

A 12. század végétől Párizs központjának meghatározó épülete ez a monumentális építmény, amely I. Ferenc és a Napkirály, XIV. Lajos palotája volt. A Louvre több mint 60 000(!) négyzetméter területű és 35 000 festménynek, szobornak, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont, évente 6 millió ember látogatja. Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők. 

A Louvre épülete a Tuileriák kertjéből is láthatóForrás: Thinkstock
Forrás: AFP
Itt mosolyog Mona Lisa
A Louvre-ban helyezték el Leonardo da Vinci 16 éven keresztül készülő Mona Lisáját, a minden idők leghíresebb és legtitokzatosabb festményét, amelyet egy bűntény is érdekesebbé tett a nagyközönség számára. A képet 1911-ben a Louvre egyik alkalmazottja ellopta, akinek az volt a célja, hogy visszajuttassa a festményt Olaszországba. A képet két éven át lakásában tartotta, ám lebukott, amikor megpróbálta eladni azt a firenzei Uffizi Galériának.

A Louvre-ról talán neked is az udvarán lévő 21,65 méter magas, 35,40 méter oldalhosszúságú és 
a legenda szerint 666 üveglapból álló piramis jut elsőnek eszedbe, amely acélból, alumíniumból és üvegből készült.

Hogy mégis honnan veszik a 666-ot?
Nem tudni, csak annyit, hogy már a nyolcvanas évekbeli hivatalos kiadványokban is napvilágot látott, hogy az építményt a sátán számával megegyező mennyiségű üvegpanel borítja, ahonnan aztán több irodalmi alkotás is átvette. Közülük a legismertebb Dan Brown A Da Vinci-kód című könyve, amely egyenesen Mitterrand személyes kéréséből eredezteti a mágikus számot.

A Louvre múzeum tájékoztatása szerint a városi legendával ellentétben a piramis összesen 673 üvegtáblából áll, amelyet többször is próbáltak megszámolni. Bár eltérő eredményekre jutottak, abban megegyeztek, hogy a 666-ot mindenképpen meghaladja az üvegtáblák száma.

A Louvre épülete előtt álló üveg piramis 21,65 méter magas és 35,40 méter oldalhosszúságúForrás: AFP

A kínai születésű, amerikai építész által megálmodott és 1989-ben átadott építmény megítélése vegyes, és a mai napig megosztja a párizsiakat. 

Ne tudd le egy nap alatt!
A Louvre hatalmas gyűjteményét ne is próbáld egy nap alatt végignézni. Ha ott jársz, gondold át, mit látnál a legszívesebben, és úgy válaszd ki, hol töltesz el pár órát. Nem az a lényeg, hogy elmondhasd, hogy ezt, és ezt és ezt is láttad - a legfontosabb, hogy a múzeumlátogatásod feltöltsön, és ne egy teljesítménytúrára emlékeztessen.

4. Rodin múzeum

A Rodin múzeum 1919-ben Rodin halála után két évvel nyílt meg a Hotel Bironban, ott, ahol a művész az utolsó éveiben élt és dolgozott, így tulajdonképpen az ő emléke előtt tiszteleg. A kétemeletes, 18 teremből álló múzeumot 2012-2015-ig felújították.

A Rodin-múzeumForrás: AFP

A látogatói élményfokozásban hatalmas dolognak számít, hogy megnövelték a beáradó természetes fény mértékét, plusz emellett mesterségesen is megvilágítanak egyenként minden művet.  A tárlat a szobrokon túl gipszalkotásokon keresztül is bemutatja a művész alkotási módszereinek fejlődését és munkásságának kezdeti szakaszát. A múzeumban Rodin munkái mellett a személyes gyűjteményének néhány darabja is látható, antik kollekciójából nyitották meg például a Rodin et l'Antique-termet, de a gyűjteményben Van Gogh, Edward Munch festményei közül is találunk néhányat. 

A múzeumban Rodin munkái mellett a személyes gyűjteményének néhány darabja is láthatóForrás: musee-rodin.fr
A gondolkodóForrás: AFP/GU/Bertrand Guay
Ki ne hagyd a múzeumkertet!
A varázslatosan kialakított kertben számos szabadtéri szobrot láthasz, sétálj ott is egy nagyot!

5. Picasso-múzeum

A Marais negyedben álló, 1985-ben nyílt Picasso-múzeum egy barokk épületben, a Hotel Salé nevű ötszintes villában található. Ötévnyi felújítás után, 2014. október 25-én Pablo Picasso születésnapján nyitották meg újra. "Csodálatos hely, az egyik legszebb villaépület Franciaországban, a méretei fantasztikusak (a kiállítótere a korábbi 1600 négyzetméterről 3800-ra nőtt, így egyszerre háromszor annyi művet lehet kiállítani, mint korábban) és most már kiválóan megfelelnek Picasso műveinek" - nyilatkozta akkor Laurent Le Bon, a múzeum igazgatója.

A Picasso múzeumnak otthont adó Sale HotelForrás: Origo
"Egy egész élet kellett, hogy úgy fessek, mint egy gyerek"

2016. április 22-től augusztus 28-ig minden idők legnagyobb Picasso-kiállítása volt látható Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában, amelynek kapcsán Laurent Le Bon is idelátogatott, és a művész munkássága mellett az immár felújított párizsi múzeumról is beszélt. "Az én eszményem a folytonos mozgásban lévő múzeum. Ez épületünk falai között és azokon kívül egyaránt érvényes. Házon belül mindenekelőtt azért, mert a monografikus múzeumokkal szemben léteznek bizonyos előítéletek. Ezek egyfajta emlékműként, mauzóleumként tekintenek az ilyen múzeumokra, amelyeket elég egyszer meglátogatni. Mi pezsgő életet szeretnénk a falak között. (...) A hozzánk ellátogató természetesen megnézhet egy állandó tárlatot, amit időről időre megújítunk, és egy másik, időszaki Picasso-kiállítást is, amely a köztudatban elsősorban festőként élő Picasso jelentős szobrászi munkásságára koncentrál, a harmadik tárlaton pedig bepillantást nyerhet egy kortárs spanyol képzőművész, a Picasso által is inspirált Miquel Barceló munkásságába. (...) Bár sokan bizonyára ezt hiszik, távolról sem mindenki látja Picassóban a 20. század egyik nagy zsenijét. Sokszor halljuk az 'ezt egy hatéves gyerek is meg tudná rajzolni', 'ilyet én bármikor festek' típusú vélekedéseket. Erről egyébként mindig eszünkbe jut Picasso híres mondása: 'Tizenkét évesen úgy festettem, mint Raffaello, de egy egész élet kellett, hogy úgy fessek, mint egy gyerek'" - idézte a művészzsenit Le Bon.

A múzeum három útvonalon és 37 termen keresztül időrendben és tematikusan vezet végig Picasso korszakain a kezdetektől a halála előtti időszakig.  Akárcsak a Rodin-múzeumban, itt is megtekinthetők a művész magángyűjteményének darabjai; Cézanne, Degas, Matisse, Braque, Modigliani alkotásai Picasso saját műveivel együtt kaptak helyet, ezzel is bemutatva azt, miként hatottak egymásra a művészek.

5 + 1 Orangerie múzeum 

Az Orangerie múzeum Párizsban, a Tuileriák palotájában található (az épületet 1852-ben építették, hogy a Tuilerák narancsfáinak - ahogy az elnevezés is utal erre - otthont adjon), és elsősorban impresszionista és posztimpresszionista műalkotások tartoznak a gyűjteményébe.

Az Orangerie múzeumForrás: AFP

Biztosan te is ismered Claude Monet híres vízililiom-festményeit, nos, közülük nyolc itt található meg.

Claude Monet vízililiom-festményei a múzeumbanForrás: AFP

Monet képei mellett Paul Cézanne, Henri Matisse, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Alfred Sisley festményei is szép számmal vannak a gyűjteményben.