Készülj az ünnepekre - Így intézd okosan a karácsony előtti takarítást

Forrás: Thinkstock -
karácsony takarítás család előkarácsony2016 ünnepek nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az üzletek már karácsonyi lázban égnek, advent első vasárnapjához közeledve pedig lassacskán az otthonok is ünnepi díszbe borulnak. Ahhoz viszont, hogy a lakás valóban teljes fényében tündökölhessen, egy dolog elengedhetetlen: a tisztaság.

Biztosan te is tudod, hogy az ünnepek közeledtével hirtelen minden teendő az ember nyakába szakad: ajándékvásárlás, vendégvárás, főzőcskézés, dekorálás. Ebben az időszakban egyszerűen emberfeletti teljesítmény lenne még az egész házat is kisuvickolni. Éppen ezért érdemes rá ügyelni, hogy a karácsonyi nagytakarítást véletlenül se egy-két héttel az ünnepek előttre iktasd be. Ha nem akarsz hullafáradtan ünnepelni, könnyítsd meg az életed: az olyan nagyobb falatokat, mint például az ablakpucolás, hozd korábbra, mindenképpen iktasd be még novemberben.

Ne halasszuk az utolsó percre a nagytakarítást Forrás: Thinkstock

A nagyobb lélegzetvételű feladatokat tehát (függönymosás, ablaktisztítás, könyvespolc lepakolása és tisztítása, bútorok eltologatása) oszd el többfelé, és egy-egy novemberi hétvégén ess is túl rajtuk.

Ha nem akarsz elveszni a teendők között, jó, ha mindent módszeresen átgondolsz és megtervezel, számba veszed a feladatokat. A legjobb, ha egy listát is készítesz, amelyen be tudod jelölni azokat a feladatokat, amik prioritást élveznek, és azokat, amikkel végeztél is.

Porszívózd át a szőnyegeket és a kárpitorozott bútorokat Forrás: Thinkstock

Hogy segítségedre legyünk, az alábbiakban pontokba szedve összeállítottunk egy takarítási listát, amelyet követve az ünnepekre biztosan minden csillogni fog otthonodban.

  • Pucold meg az ablakokat. Ha meg szeretnéd könnyíteni a saját dolgod, inkább borús időben takaríts, ilyenkor ugyanis jobban látszanak a csíkok. Ha a függönyök is elég lestrapáltak, mosógépbe velük.
  • Porold le, mosd le, majd öblítsd le a falakat, végül töröld szárazra őket.
  • Törölgesd át a plafonra rögzített lámpákat.
  • Porszívózd át a kárpitozott bútorokat, ha esetleg foltok is vannak, ess nekik kárpittisztítóval is.
  • Ürítsd ki a konyhaszekrényt, mosd le a polcokat, ha van fiókalátéted, azokat is cseréld.
  • Tisztítsd ki a szőnyegeket.
  • Rakj rendet a gardróbban, rakd rendbe az itt tárolt holmikat.

Támogatott tartalom

Megszületett Gönczi Gábor kisfia, Áronhttp://www.life.hu/csalad/20161115-allitolag-megszuletett-gonczi-gabor-tv2-s-musorvezeto-kisfia.htmlGratulálunk, megszületett a TV2 híradósának első gyermeke. CsaládFotó: Szabó Gábor - OrigoVárkonyi Andreát kicsinálja tini lányahttp://www.life.hu/csalad/20161115-varkonyi-andrea-nehezen-bir-a-tini-lanyaval.htmlA műsorvezetőt próbára teszi lánya kezdődő tini kora, nehezen bírnak egymás érzéseivel, indulataival. CsaládFotó: Adrián Zoltán - OrigoÁrthatunk gyermekünknek a szeretetnyelvünkkel?http://www.life.hu/csalad/20161111-szeretetnyelv-szulo-es-gyerek-kozott.htmlA szülő-gyerek kapcsolatban rengeteg buktató van. Nem, nem az ezerféle nevelési elv és stílus kiválasztására és megvalósítására gondolok. Az alapvető személyiségünk, a magunkkal cipelt és a velünk született dolgok már az első kézbevételnél pecsétet nyomnak a kapcsolati szerződésünkre. Ez azonban felismeréssel, tudatossággal és idővel felnyitható, így a tartalma is átírható. CsaládThinkstockHétköznapi emberek voltak, most az egész világ a lábaik előtt heverhttp://www.life.hu/csalad/20161114-hetkoznapi-emberek-akikben-akik-sikeresek-emberfeletti-teljesitmenyt-nyujtanak.htmlEgy kreatív ötlet, kitartás és kemény munka – a 21. században ez a siker receptje. A digitális világnak köszönhetően, ha az ember mer nagyot álmodni, könnyedén a csúcsra juthat. Az alábbi lista szereplői a semmiből indultak, és pillanatok alatt globális szereplő vált belőlük. Család--Mila Kunis hihetetlenül gyönyörű kismamahttp://www.life.hu/csalad/20161114-mila-kunis-gyonyoru-kismama-masodik-gyermekevel-terhes.htmlMila Kunisnak tökéletes az élete: boldog házasságban él Ashton Kutcherrel, és egy gyönyörű közös gyermekük is van. Ráadásul már úton van a második, már nem is kell sokat várni az új jövevényre. Család--Ez ám a kreativitás! Nánási Mici babáival díszíthttp://www.life.hu/csalad/20161114-nanasi-mici-babaival-keszit-szobrot.htmlNánási Mici babákban nem szenved hiányt, és nagyon úgy tűnik, hogy szeret is velük játszani, habár nem a hagyományos módon. Ördög Nóri és Nánási Pál kislánya kreatívan használja fel a játékait, nézd meg, mit alkotott belőlük. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.