2017. január 20-án új elnök költözik a Fehér Házba. Életében legalább egyszer valószínűleg mindenki átélte már, milyen fáradalmakkal és persze izgalommal jár beköltözni egy új otthonba – de vajon milyen érzés lehet beköltözni az Egyesült Államok leghíresebb házába? És milyen szabályok mentén foglalhatja el a Trump család a Fehér Házat?

Trumpéknak meg kell várniuk a delet

A beiktatás napján, azaz január 20-án, csak déli 12 óra után lépheti át a Trump család a Fehér Ház küszöbét. Egy perccel sem előbb. Az elnök beköltöztetése gyakorlatilag olyan szervezést igényel, mint egy katonai hadművelet. Minden egyes lépésüket megszervezik, kiszámolják a pontos napirendet, amihez tartaniuk kell magukat.

Fehér HázForrás: Thinkstock

Tizenkét óra áll rendelkezésükre

Ahogy írtuk, a költözés úgy zajlik, mint egy katonai hadművelet – azaz gyorsan. Tizenkét óra áll a személyzet rendelkezésére ahhoz, hogy mindent kitakarítsanak, kifessenek, átkárpitozzák a bútorokat, és beköltöztessék az új elnököt. A személyes dekorációk és az utolsó simítások viszont csak később, a költözés után következnek.

Fotó: Sam Horine
Ezt a káprázatos otthont cseréli Trump a Fehér Házra

Az ingatlanmogulból és realityshow-pápából lett amerikai elnök még édesapjától örökölte az ingatlanszakma szeretetét, pályafutása alatt pedig rendkívül kiterjedt ingatlanportfóliót épített ki maga körül. Birodalma egyik ékköve a Trump-torony. A grandiózus épületben az üzlethelyiségek és különféle apartmanok mellett Trumpék bensőséges családi kuckója is helyet kapott. Korábbi cikkünkben meglepő érdekességeket olvashatsz Donald Trump káprázatos luxusotthonáról.

Mindenki a saját holmijáért felel

Az emberek nem is sejtik, hogy bizony az elnöki család a felelős azért, hogy személyes dolgaik megérkezzenek a Fehér Házba. Obama elnöknek is például saját magának kellett kifizetnie, hogy holmijai Chicagóból Washington D.C-be érkezzenek. Persze ha már megérkeznek, a Fehér Ház személyzete felelős azok kicsomagolásáért.

Mindeközben az elnök egész nap a beiktatáson hesszel

Van egy ember, aki az egész költözésért felel, ő koordinálja a logisztikát, fényképeket és alaprajzot ad a személyzetnek, hogy tudják, mit hogyan kell berendezniük. A költöztetés alatt az elnöki család a beiktatáson és az utána következő felvonuláson parádézik. Sőt, a felvonulás után még bált is szoktak rendezni, szóval meglehetősen későn térhetnek aznap új otthonukban nyugovóra.

Az elnöki család a felelős azért, hogy személyes dolgaik megérkezzenek a Fehér HázbaForrás: Thinkstock

Személyre szabott Ovális Iroda

Miután az elnök beköltözött, akár az Ovális Irodát is teljesen átrendezheti. A legtöbben új képeket tetetnek a falakra, kicserélik a könyveket a polcokon, és új kanapét, székeket, asztalt és foteleket is kérni szoktak.