Gondoltad volna, hogy a hidegebb időben sokkal inkább javasolt a futás, mint a nagy melegben? A hideg hatására ugyanis a futó pulzusa lassul, így aztán könnyebb futni, hiszen kevesebb energiát használ fel szervezetünk.

Egy kutatás eredményei  

Melegebb időben a futók szív- és érrendszere komolyabb megterhelés alatt áll, éppen ezért inkább hűvösebb időben érdemes futni. Igaz, télen erre a futók nehezebben veszik rá magukat, hiszen ilyenkor mindig jobban csábít minket a meleg szoba és a kényelmes kanapé.

Hűvös időben kellemesebb és egyszerűbb a futásForrás: Thinkstock

A londoni St Mary University friss kutatása szerint akár 6 százalékkal is lassul a pulzus hideg időben, vagyis a szív kisebb megterhelés alatt van komolyabb megerőltetés esetén is. Nyáron, forró időben átlagosan 1,3 liter izzadságtól is megszabadulhatunk egy-egy edzés során, ilyenkor nehéz védeni a testet a kiszáradástól. Hűvös időben ezzel szemben nemcsak kellemesebb, de egyszerűbb is a futás a megfelelő felszerelésben. „Hiába barátságosabb a nyári, ragyogó napsütés, a test hamar túlmelegszik, a szervezet extra terhelés alatt van. Télen ilyen problémákkal nem kell számolni” – mondta a kutatást vezető John Brewer professzor.

A feltételeknek meg kell lenniük  

Az természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen öltözékben indulsz el futni. Mindenképpen rétegesen öltözködj, a rétegek közötti levegő ugyanis bent tartja a meleget. Mindemellett persze kényelmes legyen az öltözék, hogy megfelelően tudj mozogni benne. Az alsó réteg a legfontosabb, amin nem érdemes spórolni. Lényeg, hogy melegen tartson, és elvezesse az izzadságot. Erre egy hőtartó réteg, majd egy szélálló dzseki jöjjön. A téli termonadrág alá érdemes felvenni egy magas szárú kompressziós zoknit, ami a futás közbeni egyenletes vérelosztást segíti.

Fontos beszerezni egy jó cipőtForrás: Thinkstock

A latyakos időre nem árt egy vízlepergető futócipőt is beszerezni, ami pedig a kiegészítőket illeti, egy kisebb sál és kesztyű viselése feltétlenül javasolt. Mivel a testünk hőleadásának 30-40 százaléka a fejünkön keresztül történik, a megfelelő sapka elengedhetetlen. Szerencsére már olyan speciális sapkákat is kitaláltak a futóknak, ami tökéletesen illeszkedik a fejformára, elvezeti az izzadságot, ráadásul a tarkónál is véd a hidegtől.

Öt szuper futócipő télre
Ha még nem próbáltad, itt az ideje, hogy a hideg hónapokban is folytasd vagy elkezdd a futást. Mutatunk hozzá öt remek cipőt, mert ugye az az alapja mindennek. Szerintünk a hideg hónapokban a legklasszabb a futás, legyél te is amazon!